Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Moje wątpliwości

O tym wszystkim co dotyczy katolika w codziennym życiu
Awatar użytkownika
KrzM
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3
Podziękowano: 9
Mam pewne przekonanie na temat istnienia Absolutu, wywiedzione z filozofii. Kościół jednak przedstawia dużo bogatszą wizję, w którą chciałbym wierzyć… ale nie znajduję w sobie dość zaufania do Kościoła, żeby uwierzyć w pełni. Można powiedzieć, że moja wiara ma status „to prawdopodobne, ale niepewne”. Potrzebuję pomocy w przejściu przez to.
Awatar użytkownika
Aloes
Podziękował/a: 197
Podziękowano: 621

Ale co konkretnie jest watpliwe?
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Wydaje mi się, że na drodze "rozumowej" można dojść tylko do pewnego momentu. Bo oczywiście, w sumie nie jest trudno logicznie udowodnić, że Bóg istnieje. Ale już z udowodnieniem, że jest tak, jak mówi chrześcijaństwo jest nieco trudniej.
Wydaje się, że czas na relacje.
Na rozmowę z Bogiem (nawet, jesli miałaby to być rozmowa "Nie wiem, czy jesteś, ale...").
Bo w sumie nawet gdybyś miał pewność co do istnienia Boga, bez tej relacji byłaby ona chyba niewiele warta.
Awatar użytkownika
KrzM
Chyba celnie trafiasz. Mam pewność, że Bóg istnieje, mam też jakiś zasób wiedzy, choć w zasadzie nie jest to istotne. Tak, dawno nie rozmawiałem z Bogiem. Chodzę wprawdzie do kościoła, odmawiam modlitwy, ale niejako zewnętrznie.
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
A próbowałeś pójść do Kościoła i po prostu posiedzieć przed Najświętszym Sakramentem? Nie wiem skąd jesteś ale zapewne w jakimś kościele jest kaplica adoracji otwarta przez cały dzień. Spróbuj. Możesz też zostawić przed Nim swoje pytania. Swoje wątpliwości. Jeden karmelita wspominał o wylewaniu serca przed Bogiem. To takie opowiedzenie o tym z czym się borykasz co jest twoją codziennością, co jest twoim pragnieniem. Uwierz to działa. Nie wiem jak długo będziesz czekać ale On zawsze odpowiada na szczerą i prawdziwą modlitwę.

Dodano po 2 minutach 15 sekundach:
Podobno film Najświętsze serce robi wrażenie. Może ci to jakoś pomoże?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
KrzM
Dziś próbowałem sam z siebie czegoś w stylu “wylania serca” przed Bogiem, po prostu Mu opowiadałem o różnych rzeczach z mojego życia. Było to inspirujące doświadczenie. To chyba dobra droga, zobaczymy jak będzie w następnych dniach. Dzięki za odpowiedzi.