Czy sporadyczne nieprzestarzeganie postu eucharystycznego jest grzechem?
np. byłęm w piatek u spowiedzi i potem ksiądz rozdawał komunie ,świętą a ja mimo że nie upłyneło 60 minut od ostatniego posiłku postanowiłem pojść do komuni. Czy w takich sytułącjach można mówić nawet o jakims grzechu cieżki
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Post eucharystyczny
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Posłuchaj, Bóg dał ci sumienie abyś żył w zgodzie ze swoim sumieniem. Właściwym momentem na rozeznawanie jest przed podjęciem decyzji, a nie po jej podjęciu...
Ty rozeznajesz jaki to był czyn. Bo Ty znasz swoją intencję, świadomość i dobrowolność w danej chwili.
Ty rozeznajesz jaki to był czyn. Bo Ty znasz swoją intencję, świadomość i dobrowolność w danej chwili.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
serotonina10
według mojej wiedzy oraz pocztałem na ten temat to nie pzrestzreganie postu to grzech lekki.
znalazłem taki artykuł
Przygotowanie spotkania
Zapytałem ks. Roberta o to, czy nieprzestrzeganie postu eucharystycznego jest grzechem. Bez wahania odpowiedział, że według jego rozeznania to grzech lekki. Spotkał się także z tym problemem w konfesjonale, choć zaznacza, że nieczęsto ludzie spowiadają się z nieprzestrzegania postu eucharystycznego. Powody są co najmniej dwa. Po pierwsze, większość zapewne przestrzega tego postu. Po drugie, pozostała część może nie mieć świadomości, że brak tego postu jest nieobojętny moralnie i należy się z tego faktu wyspowiadać. Ks. Robert zwrócił jednak przede wszystkim uwagę na to, że nie chodzi o to, by straszyć grzechem, lecz by przypomnieć jaki jest cel postu eucharystycznego. Stwierdził jasno: jest to istotny elementy przygotowania do Mszy św. Podobnie jak wyciszenie, skierowanie swoich myśli do Boga, itp. Zresztą Kościół jest w tym względzie ewangelicznie miłosierny: „Osoby w podeszłym wieku lub złożone jakąś chorobą, jak również ci, którzy się nimi opiekują, mogą przyjąć Najświętszą Eucharystię, chociażby coś spożyli w ciągu godziny poprzedzającej” (kan. 919).
znalazłem taki artykuł
Przygotowanie spotkania
Zapytałem ks. Roberta o to, czy nieprzestrzeganie postu eucharystycznego jest grzechem. Bez wahania odpowiedział, że według jego rozeznania to grzech lekki. Spotkał się także z tym problemem w konfesjonale, choć zaznacza, że nieczęsto ludzie spowiadają się z nieprzestrzegania postu eucharystycznego. Powody są co najmniej dwa. Po pierwsze, większość zapewne przestrzega tego postu. Po drugie, pozostała część może nie mieć świadomości, że brak tego postu jest nieobojętny moralnie i należy się z tego faktu wyspowiadać. Ks. Robert zwrócił jednak przede wszystkim uwagę na to, że nie chodzi o to, by straszyć grzechem, lecz by przypomnieć jaki jest cel postu eucharystycznego. Stwierdził jasno: jest to istotny elementy przygotowania do Mszy św. Podobnie jak wyciszenie, skierowanie swoich myśli do Boga, itp. Zresztą Kościół jest w tym względzie ewangelicznie miłosierny: „Osoby w podeszłym wieku lub złożone jakąś chorobą, jak również ci, którzy się nimi opiekują, mogą przyjąć Najświętszą Eucharystię, chociażby coś spożyli w ciągu godziny poprzedzającej” (kan. 919).
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Mogę się mylić, ale myślę, że jeżeli np. okazuje się, że w chwili szafowania Komunii Świętej nie upłynęła jeszcze godzina, należy Komunię Świętą przyjąć i nie doszukiwać się żadnego grzechu - ani lekkiego ani śmiertelnego ("ciężkiego").
Post Eucharystyczny ma na celu zwrócenie uwagi na świętość Ciała i Krwi Pańskiej, a nie jakieś działanie fizyczne.
W przypadku powstrzymania się od przyjęcia Komunii szkoda byłaby - moim zdaniem - znacznie większa, niż "złamanie" postu (nawet, gdy 60 minut nie minęło z powodu naszego zaniedbania).
Post Eucharystyczny ma na celu zwrócenie uwagi na świętość Ciała i Krwi Pańskiej, a nie jakieś działanie fizyczne.
W przypadku powstrzymania się od przyjęcia Komunii szkoda byłaby - moim zdaniem - znacznie większa, niż "złamanie" postu (nawet, gdy 60 minut nie minęło z powodu naszego zaniedbania).
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Potwierdziłem zdanie @Marek Piotrowski u mojego proboszcza. Pan Bóg to nie aptekarz. Ważne jest pragnienie przyjęcia Ciała Pańskiego. A te parę minut nie robią różnicy.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.