Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Post eucharystyczny

Tu omawiamy problemy w rozeznawaniu grzechów, problemy ze spowiedzią, skrupulatyzm
serotonina10

Czy sporadyczne nieprzestarzeganie postu eucharystycznego jest grzechem?

np. byłęm w piatek u spowiedzi i potem ksiądz rozdawał komunie ,świętą a ja mimo że nie upłyneło 60 minut od ostatniego posiłku postanowiłem pojść do komuni. Czy w takich sytułącjach można mówić nawet o jakims grzechu cieżki
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Posłuchaj, Bóg dał ci sumienie abyś żył w zgodzie ze swoim sumieniem. Właściwym momentem na rozeznawanie jest przed podjęciem decyzji, a nie po jej podjęciu...
Ty rozeznajesz jaki to był czyn. Bo Ty znasz swoją intencję, świadomość i dobrowolność w danej chwili.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
serotonina10

według mojej wiedzy oraz pocztałem na ten temat to nie pzrestzreganie postu to grzech lekki.
znalazłem taki artykuł

Przygotowanie spotkania
Zapytałem ks. Roberta o to, czy nieprzestrzeganie postu eucharystycznego jest grzechem. Bez wahania odpowiedział, że według jego rozeznania to grzech lekki. Spotkał się także z tym problemem w konfesjonale, choć zaznacza, że nieczęsto ludzie spowiadają się z nieprzestrzegania postu eucharystycznego. Powody są co najmniej dwa. Po pierwsze, większość zapewne przestrzega tego postu. Po drugie, pozostała część może nie mieć świadomości, że brak tego postu jest nieobojętny moralnie i należy się z tego faktu wyspowiadać. Ks. Robert zwrócił jednak przede wszystkim uwagę na to, że nie chodzi o to, by straszyć grzechem, lecz by przypomnieć jaki jest cel postu eucharystycznego. Stwierdził jasno: jest to istotny elementy przygotowania do Mszy św. Podobnie jak wyciszenie, skierowanie swoich myśli do Boga, itp. Zresztą Kościół jest w tym względzie ewangelicznie miłosierny: „Osoby w podeszłym wieku lub złożone jakąś chorobą, jak również ci, którzy się nimi opiekują, mogą przyjąć Najświętszą Eucharystię, chociażby coś spożyli w ciągu godziny poprzedzającej” (kan. 919).
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Mogę się mylić, ale myślę, że jeżeli np. okazuje się, że w chwili szafowania Komunii Świętej nie upłynęła jeszcze godzina, należy Komunię Świętą przyjąć i nie doszukiwać się żadnego grzechu - ani lekkiego ani śmiertelnego ("ciężkiego").
Post Eucharystyczny ma na celu zwrócenie uwagi na świętość Ciała i Krwi Pańskiej, a nie jakieś działanie fizyczne.
W przypadku powstrzymania się od przyjęcia Komunii szkoda byłaby - moim zdaniem - znacznie większa, niż "złamanie" postu (nawet, gdy 60 minut nie minęło z powodu naszego zaniedbania).
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Potwierdziłem zdanie @Marek Piotrowski u mojego proboszcza. Pan Bóg to nie aptekarz. Ważne jest pragnienie przyjęcia Ciała Pańskiego. A te parę minut nie robią różnicy.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.