Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Ile dzieci
-
Aloes
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Ile dzieci powinien miec katolik? Czy po 2 można już nie chcieć mieć więcej? Czy to już egoizm chcieć sie móc wyspać lub spędzic czas z rodziną inaczej niż na zabawianii dziecka jednego po drugim?
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Masz dzieci? Z tego co piszesz wnioskuję że masz już dzieci. Ale nie chcesz ich więcej. Nie ma takiego obowiązku. Masz przyjąć jeśli Bóg cię nimi obdarzy.
Zła jest postawa całkowitego zamknięcia na potomstwo. A to że stosujesz jakąś metodę naturalną regulacji poczęcia to jest to dozwolone. Bardziej ważna jest postawa serca.
Nigdzie nie znajdziesz informacji o ilości potomstwa.
A tak z innej beczki to zaiste dziwne mamy czasy. Kiedyś posiadanie dzieci było błogosławieństwem a dzisiaj przekleństwem. Jak ktoś miał dużo dzieci odczytywano to pozytywnie. Jak nie miał to był problem. I nie pisze tego w odniesieniu do autora tematu ale tak ogólnie.
Masz dzieci? Z tego co piszesz wnioskuję że masz już dzieci. Ale nie chcesz ich więcej. Nie ma takiego obowiązku. Masz przyjąć jeśli Bóg cię nimi obdarzy.
Zła jest postawa całkowitego zamknięcia na potomstwo. A to że stosujesz jakąś metodę naturalną regulacji poczęcia to jest to dozwolone. Bardziej ważna jest postawa serca.
Nigdzie nie znajdziesz informacji o ilości potomstwa.
A tak z innej beczki to zaiste dziwne mamy czasy. Kiedyś posiadanie dzieci było błogosławieństwem a dzisiaj przekleństwem. Jak ktoś miał dużo dzieci odczytywano to pozytywnie. Jak nie miał to był problem. I nie pisze tego w odniesieniu do autora tematu ale tak ogólnie.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2026, 9:09 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Jeżeli zaś z kolei uwzględnimy warunki fizyczne, ekonomiczne, psychologiczne i społeczne, należy uznać, że ci małżonkowie realizują odpowiedzialne rodzicielstwo, którzy kierując się roztropnym namysłem i wielkodusznością, decydują się na przyjęcie liczniejszego potomstwa, albo też, dla ważnych przyczyn i przy poszanowaniu nakazów moralnych, postanawiają okresowo lub nawet na czas nieograniczony, unikać zrodzenia dalszego dziecka.
Co więcej, odpowiedzialne rodzicielstwo, o którym teraz mówimy, w szczególniejszy sposób wiąże się z inną, i to bardzo głęboką ideą należącą do obiektywnego porządku moralnego, ustanowionego przez Boga, którego to porządku prawdziwym tłumaczem jest prawe sumienie.
Dlatego do zadań odpowiedzialnego rodzicielstwa należy, aby małżonkowie uznali swe obowiązki wobec Boga, wobec siebie samych, rodziny i społeczeństwa, przy należytym zachowaniu porządku rzeczy i hierarchii wartości./Humanae Vitae/
Co więcej, odpowiedzialne rodzicielstwo, o którym teraz mówimy, w szczególniejszy sposób wiąże się z inną, i to bardzo głęboką ideą należącą do obiektywnego porządku moralnego, ustanowionego przez Boga, którego to porządku prawdziwym tłumaczem jest prawe sumienie.
Dlatego do zadań odpowiedzialnego rodzicielstwa należy, aby małżonkowie uznali swe obowiązki wobec Boga, wobec siebie samych, rodziny i społeczeństwa, przy należytym zachowaniu porządku rzeczy i hierarchii wartości./Humanae Vitae/