Przeszukałam forum, ale nie znalazłam podobnego tematu - jeśli istnieje, to bardzo dziękuję za podlinkowanie.
Chciałabym, byśmy w tym miejscu zebrali książki religijne odpowiednie dla osób cierpiących na skrupuły. Chodzi o pozycje, które pomagają uporządkować obraz Boga, są napisane zrozumiałym językiem (bez dużego miejsca na własną interpretację), dają nadzieję i pomagają w duchowej pracy nad sobą. Karmią duszę tym, czego być może na drodze naszego wzrastania duchowego zabrakło.
Sama nic nie polecę, bo jestem skrupulatem i moje wybory były do tej pory dość chybione, ale chętnie zapoznam się z Waszymi polecajkami. Będę wdzięczna, jeśli oprócz tytułów zamieścicie również krótkie wyjaśnienie, dlaczego daną pozycję polecacie.
Z góry dziękuję.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Książki religijne dla skrupulatów
-
Marek Piotrowski
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Skrupulatom na ratunek (Emanuel Działa OP)
Udręka skrupułów. Uzdrów umysł, uwolnij duszę, Kevin Vost
Świat moralnych lęków. Wokół "Reguł o skrupułach" św. Ignacego Loyoli
Dla trochę poważniejszych przypadków, " bez kontekstu wiary, ale niezła "Człowiek, który nie mógł przestać" David a Adama
Udręka skrupułów. Uzdrów umysł, uwolnij duszę, Kevin Vost
Świat moralnych lęków. Wokół "Reguł o skrupułach" św. Ignacego Loyoli
Dla trochę poważniejszych przypadków, " bez kontekstu wiary, ale niezła "Człowiek, który nie mógł przestać" David a Adama
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2026, 16:07 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bagheera
- Podziękował/a: 2
- Podziękowano: 7
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Od razu też dodam, że nie chodzi tutaj jedynie o książki dotyczące skrupułów, ale o wszystkie, które mogłyby być "bezpieczne" do czytania dla osób z nerwicą i skrupułami.
@Quinque , mam za sobą lekturę "Dzienniczka..." i uważam, że jednak osoba ze skrupułami nie powinna czytać jej sama, tj. powinna omawiać budzące wątpliwości fragmenty z kierownikiem duchowym lub kapłanem. Ja niektóre fragmenty zrozumiałam źle i niestety pogłębiały one moje skrupuły.
@Quinque , mam za sobą lekturę "Dzienniczka..." i uważam, że jednak osoba ze skrupułami nie powinna czytać jej sama, tj. powinna omawiać budzące wątpliwości fragmenty z kierownikiem duchowym lub kapłanem. Ja niektóre fragmenty zrozumiałam źle i niestety pogłębiały one moje skrupuły.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Dzienniczek czyta i omawia s. Gaudia Skass na kanale Blisko Rahamim, zdecydowanie jej komentarze mogą leczyć skrupuły, bo potrafi pokazywać Miłosiernego Boga, głosi katolicka naukę z uśmiechem na ustach i zawierzeniem w sercu. Cała sobą pokazuje że Boga nie trzeba się bać, tylko MU ufać.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)