Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Rozmowa ze zmarłą osobą

Wszystko o modlitwie, co nam pomaga, co nam przeszkadza, jak ją rozwijać
Karina
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 17
Podziękowano: 21
Witajcie. Czy można powiedzieć coś w kierunku osoby zmarłej? Nie chodzi mi o seanse spirytystyczne ale zwykłe westchnienie do zmarłego, pożalenie się mu? Coś jakby modlitwa... mając nadzieję że nas słyszy.Czy Bóg potępia takie zachowanie?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2026, 19:28 przez Karina, łącznie zmieniany 1 raz.
Albertus
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
Witaj!
Karina pisze: 15 kwie 2026, 19:26 Witajcie. Czy można powiedzieć coś w kierunku osoby zmarłej? Nie chodzi mi o seanse spirytystyczne ale zwykłe westchnienie do zmarłego, pożalenie się mu? Coś jakby modlitwa... mając nadzieję że nas słyszy.Czy Bóg potępia takie zachowanie?
Jeśli ta osoba była wierząca to myślę nie. Wierzymy przecież w świętych obcowanie.

O ile nie oczekujemy tego że zmarły zacznie przemawiać do nas, objawiać się w snach albo na jawie itp...

Bo wtedy jest ryzyko zwiedzenia.
Karina
Podziękował/a: 17
Podziękowano: 21
Ta osoba nie była praktykująca.
Jeszcze mam jedno pytanie, moja babcia mówiła kiedyś taką teorię,że jeśli np matka zostawiła swoje dziecko i nie opiekowała się nim bo np się bawiła, to że po śmierci Bóg jej da zadanie że będzie się opiekować duszą tego dziecka. Czy to właściwa teoria?
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Będzie to tylko jakieś ludowe wyobrażenie sprawiedliwości Boga, nie jest to prawdą.