Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Spowiedź
Regulamin forum
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
-
ruslana
- Wyznanie: katolicyzm
Trzy lata temu odbyłam spowiedź generalną. Ale na początku powiedziałam, ze to jest spowiedź z okresu 25 lat, tzn. od czasu Pierwszej Komunii św., ale wyznawałam grzechy z całego życia. Czy w takiej sytuacji muszę powtórzyć tą spowiedź?
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Nie będziesz się przecież spowiadała z czasów kiedy byłaś w żłobku czy w przedszkolu.
Najważniejsze, że się wyspowiadałaś więc zostaw swoją przeszłość i oddaj ją Panu Bogu bo zdarza się nieraz, ze ludzie odbywają spowiedź generalną ale nie mogą pogodzić się ze swoją przeszłością, ciągle do niej wracają gdyż albo są skrupulantami albo nie potrafili jeszcze swojej przeszłości przepracować.
Wiem, to jest straszliwy banał co napiszę ale do przeszłości już nie wrócimy, możemy z niej tylko wyciągnąć jakąś naukę dla siebie.
Nie będziesz się przecież spowiadała z czasów kiedy byłaś w żłobku czy w przedszkolu.
Najważniejsze, że się wyspowiadałaś więc zostaw swoją przeszłość i oddaj ją Panu Bogu bo zdarza się nieraz, ze ludzie odbywają spowiedź generalną ale nie mogą pogodzić się ze swoją przeszłością, ciągle do niej wracają gdyż albo są skrupulantami albo nie potrafili jeszcze swojej przeszłości przepracować.
Wiem, to jest straszliwy banał co napiszę ale do przeszłości już nie wrócimy, możemy z niej tylko wyciągnąć jakąś naukę dla siebie.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
ruslana
A jeśli świadomie i dobrowolnie zataiło się jakiś grzech ciężki na spowiedzi, to trzeba powtórzyć całą spowiedź, czy wystarczy wyznać ten zatajony grzech na następnej spowiedzi?
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Wystarczy wyznać ten grzech na następnej spowiedzi.
Z tego co zrozumiałem i tak napisałaś odbyłaś spowiedź generalną więc chyba z założenia chciałaś wyznać wszystkie grzechy.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11