Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Spowiedź

Tu możesz zadać nurtujące Cię pytania księdzu, który postara się rozwiać Twoje wątpliwości.
Regulamin forum
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
ruslana
Wyznanie: katolicyzm
Trzy lata temu odbyłam spowiedź generalną. Ale na początku powiedziałam, ze to jest spowiedź z okresu 25 lat, tzn. od czasu Pierwszej Komunii św., ale wyznawałam grzechy z całego życia. Czy w takiej sytuacji muszę powtórzyć tą spowiedź?
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Nie musisz powtarzać tej spowiedzi.
Nie będziesz się przecież spowiadała z czasów kiedy byłaś w żłobku czy w przedszkolu.

Najważniejsze, że się wyspowiadałaś więc zostaw swoją przeszłość i oddaj ją Panu Bogu bo zdarza się nieraz, ze ludzie odbywają spowiedź generalną ale nie mogą pogodzić się ze swoją przeszłością, ciągle do niej wracają gdyż albo są skrupulantami albo nie potrafili jeszcze swojej przeszłości przepracować.
Wiem, to jest straszliwy banał co napiszę ale do przeszłości już nie wrócimy, możemy z niej tylko wyciągnąć jakąś naukę dla siebie.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
ruslana
A jeśli świadomie i dobrowolnie zataiło się jakiś grzech ciężki na spowiedzi, to trzeba powtórzyć całą spowiedź, czy wystarczy wyznać ten zatajony grzech na następnej spowiedzi?
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
ruslana pisze: 21 kwie 2026, 17:52 czy wystarczy wyznać ten zatajony grzech na następnej spowiedzi?
Wystarczy wyznać ten grzech na następnej spowiedzi.
Z tego co zrozumiałem i tak napisałaś odbyłaś spowiedź generalną więc chyba z założenia chciałaś wyznać wszystkie grzechy.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11