Jeden z hymnów Liturgii Godzin z komplety ma zwrotkę brzmiącą następująco:
"Wszystkie nasze dzienne sprawy
Przyjm litośnie, Boże prawy,
A gdy będziem zasypiali,
Niech Cię nawet sen nasz chwali".
Biblia też mówi o tym żeby modlić się nieustannie. Najwięcej można znaleźć wydaje mi się, że w Pierwszym liście do Tesaloniczan:
„Gorąco modlimy się we dnie i w nocy, abyśmy mogli was osobiście zobaczyć i abyśmy mogli dopełnić tego, czego brak waszej wierze”. 1 Tes 3,10
„Zawsze się radujcie. Nieustannie się módlcie. Za wszystko dziękujcie; taka jest bowiem wola Boża w Chrystusie Jezusie względem was”. 1 Tes 5, 16-18
Ale też:
„Powiedział im też przypowieść o tym, że zawsze powinni się modlić i nie ustawać… A Bóg, czyż nie weźmie w obronę swoich wybranych, którzy dniem i nocą wołają do Niego, i czy będzie zwlekał w ich sprawie? Powiadam wam, że prędko weźmie ich w obronę”. Łk 18, 1; 7
Jak Ty realizujesz w swoim życiu modlitwy nieustanną?
Możesz podzielić się Swoim cennym osobistym doświadczeniem? W kościele jest tyle dróg - tyle duchowości i sam jestem ciekawy czego mógłbym się od Ciebie nauczyć. Ciebie, który będziesz chciał się podzielić doświadczeniem.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Jak Ty modlisz się nieustannie?
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Dla mnie modlitwa nieustanna to suma różnych form modlitwy w ciągu dnia: liturgia Eucharystii, Liturgia Godzin, rozważanie Pisma Świętego, czytanie duchowne, różne modlitwy i to co mówią mistrzowie życia duchowego żeby stawać w obecności Boga czyli mieć świadomość jego obecności w ciągu całego dnia.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Jockey
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
A ja mam takie proste podejście. Lubie dzień zaczynać liturgia godzin. A potem w ciągu dnia cokolwiek się dzieje to rozmawiać z Bogiem w formie takich aktów strzelistych. Takich dziękujących Bogu za różne zdarzenia. Proszących o pomoc w różnych sytuacjach. Czy o cierpliwość jak mnie zdenerwują domownicy czy współpracownicy lub sąsiedzi. Takie życie pamiętając że On jest gdzieś blisko mnie. I że w każdej chwili mogę się do Niego zwrócić.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.