Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Śledztwo w sprawie ważności rezygnacji Benedykta XVI

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Awatar użytkownika
Dominik
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Od kilku dni na YT wyskakują mi filmy, że Watykan prowadzi w tej chwili śledztwo w sprawie czy rezygnacja Benedykta XVI była zgodnie z przepisami prawa.

Na jednej stronie piszą, że trybunał watykański potwierdza takie śledztwo, na innej że to Watykański Urząd Promotora Sprawiedliwości potwierdza.
Sprawa zaczęła się od dziennikarza Andrea Cionci, który w czerwcu 2024r złożył zawiadomienie w tej sprawie.

(Chodzi o nowe artykuły i filmy na YT, z ostatniego tygodnia.)

Co o tym myślcie?
Same kłamstwa, żeby zdobyć rozgłoś przez dziennikarza, czy coś w tym może być?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2026, 16:36 przez Dominik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Zawsze jak powstaje jakieś podejrzenie to podejmuje sie śledztwo.
W tym przypadku sprawa jest jasna. Benedykt oficjalnie ogłosił swoją abdykację po łacinie a ponieważ w prawie kościelnym papież jest ostateczną instancją więc rezygnacja jest ważna.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Wydaje mi się istotne, aby rozróżnić śledztwo medialne od śledztwa kanonicznego. Nie ma żadnego oficjalnego „śledztwa Kościoła”, które podważałoby ważność abdykacji Benedykta XVI w sensie doktrynalnym czy kanonicznym. Natomiast istnieje pewne postępowanie w Watykanie, które bywa w mediach przedstawiane w sposób sensacyjny — i stąd zamieszanie.
https://www.wprost.pl/religia/12093670/ ... hatgpt.com

Benedykt XVI wielokrotnie jasno stwierdzał, że jego rezygnacja była w pełni ważna i świadoma.
Cały Kościół (kardynałowie, biskupi, następcy) uznaje abdykację za ważną, co potwierdziło m.in. legalne konklawe i wybór papieża Franciszka.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Magnolia pisze: 28 kwie 2026, 8:00 Wydaje mi się istotne, aby rozróżnić śledztwo medialne od śledztwa kanonicznego.
Słuszne rozróżnienie.
Tylko tak naprawdę w prawie nie istnieje cos takiego jak "śledztwo medialne" lub "śledztwo dziennikarskie", pojęcie to jest niezdefiniowane i jest to wytwór języka dziennikarskiego.
Jestem pewny, ze Papież Benedykt przed swoim ogłoszeniem decyzji konsultował sie z prawnikami kościelnymi i jak wszyscy przytomni zauważają, taki akt abdykacji był ważny.
Dyskusja prawników była o ile sobie przypominam jak ma ubierać się papież po abdykacji i jak należy go tytułować.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11