Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Obgadywanie
-
Klucznik431
- Wyznanie: katolicyzm
Szczęść Boże, mam pewne pytanie kiedy rozmowa o kimś staje się obgadywaniem albo wogole grzechem? Ja mam konkretną sytuację która za chwilę po krotce przedstawię ale też generalnie kiedy staje się grzechem. Mam pewną dwójkę znajomych, z którymi miałem kilka sytuacji w których ja nie zawiniłem a musiałem przepraszać i teraz znowu taka jest. Czasami pytają się mnie inni znajomi albo rodzina, co tam u nich albo ostatnio się mnie koleżanka spytała czy utrzymuje z nimi kontakt, tam przedstawiłem całą sytuację oraz sytuację z przeszłości, a z kolei ona pewne niesnaski oraz rzeczy które ją denerwowały a w nich. I teraz pytanie czy to podchodzi pod grzech obgadywania? I kiedy mówienie o kimś jest grzeszne?
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Magnolia pisze: 05 kwie 2022, 15:51 - Obmowa ma miejsce wtedy, gdy ujawniamy popełnione przez kogoś zło, które jest prawdziwe, ale ukryte, i nie ma wystarczających powodów, żeby je ujawniać. Czasami obmowa ma miejsce podczas zwyczajnych spotkań towarzyskich, gdy np. chcemy wzbudzić ciekawość innych przez opowiadanie o niechlubnych i nieznanych wszystkim sprawach dotyczących osób trzecich.
- Obmowy nie będzie wtedy, gdy niechlubna informacja o jakiejś osobie jest powszechnie znana lub gdy prowadzi do jakiegoś dobra, np. przestrzeżenia kogoś przed konsekwencjami konkretnych czynów czy przed osobami mogącymi komuś zagrażać. Nie będzie obmową np. powiedzenie rodzicom o tym, że ich dziecko bierze narkotyki, lub przestroga przed zagrożeniem z czyjejś strony. Ważna w tym wszystkim jest intencja wyjawienia prawdy o kimś: złośliwość czy troska i szacunek do drugiej osoby.
wkleiłam z innych wątków.Magnolia pisze: 02 gru 2022, 15:50 Kolejne kapłańskie wskazówki do rozeznawania grzechu obmowy:
Kilka podpowiedzi:
a. możemy oceniać czyny i postawy, ale nie samych ludzi. Nie mamy dostępu do ich intencji, motywacji, całego kontekstu, więc nazywam to, co widzę. Mogę powiedzieć, że dana osoba zachowała się egoistycznie, ale nie że jest egoistką,
b. pytanie o moją intencję: mogę rozmawiać o innych ludziach, i nie jest to złe, jeśli poszukuję właściwej drogi dotarcia do tego człowieka, weryfikacji mojego osądu, czyli szukam prawdy
- ale jeśli mówię źle o drugim człowieku tylko po to, aby rozładować negatywne emocje, i aby inni również źle myśleli o tej osobie, wtedy jest to obmowa.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)