https://vm.tiktok.com/ZNRE3rbbF/
Ten gosć fajnie wyśmjewa podejście do wiary świetych jako kogoś do spelnianka naszych zachcianek.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Wykrzywianie wiary
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
@Aloes co ma być tutaj przedmiotem dyskusji?
Ja rozumiem krytykę niewłaściwego podejścia do kultu świętych ale nie w ten sposób.
Ja rozumiem krytykę niewłaściwego podejścia do kultu świętych ale nie w ten sposób.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Michal07
dokładnie, nie w ten sposób i nie w tę stronę ta krytyka. Takie nabijanie się dla mnie dotyka. Chce być śmieszny, niby dystans ale to jednak uraża mnie ososbiście
-
Aloes
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Przekaz prosty i logiczny. Nie widzę nic niestosownego. Taka jest prawda że jak ktos mysli ze jakiś Świety jest od spelniania zachcianek np zakupu mieszkania tego czy innego a Pan Bóg nie zalatwia sprawy wojen to ma wykrzywuony obraz Boga i nie ma sie co dziwic ze takie podejscie jest wyśmiewane. Jak widać nawet przez osoby niezwiązane z wiarą jak ten gość.bramin pisze: 11 lip 2026, 12:24 @Aloes co ma być tutaj przedmiotem dyskusji?
Widać niewierzacy rozunieja wiecej z wiary niż sami wierzacy;)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2026, 14:40 przez Aloes, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Wybacz @Aloes , ale w tym co zacytowałeś nie ma żadnej z tych spraw które tu pokazujesz.
Gość po prostu uważa że nie ma życia pozagrobowego i św. Rita nie może pomóc, bo żyła parę setek lat temu.
A z tym się chyba obaj nie zgodzimy, prawda?
Natomiast temat który poruszyłeś jest ciekawy i ważny. Tyle że, moim zdaniem, zagajenie nie było najszczęśliwsze
Gość po prostu uważa że nie ma życia pozagrobowego i św. Rita nie może pomóc, bo żyła parę setek lat temu.
A z tym się chyba obaj nie zgodzimy, prawda?
Natomiast temat który poruszyłeś jest ciekawy i ważny. Tyle że, moim zdaniem, zagajenie nie było najszczęśliwsze
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Nadal nie wiem jaki jest cel tego wątku. I najważniejsze o czym rozmawiać? Że są osoby, które szydzą z świętych? Byli zawsze ale w mniejszości. Teraz mamy rozkwit. Tylko jaki ma być kierunek dyskusji? Wydawało mi się, że zakładając nowy temat to trzeba to określić.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Jockey
To może niech napisze o czym chce rozmawiać. Bo tak to zaprasza do pisania o czymkolwiek co się komu skojarzy. Nawet nie można powiedzieć co jest offtopem a co nie bo temat totalnie wolny i niesprecyzowany
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Kochany, święci napisali o rozeznawaniu całe tomy - a ja mam Ci to streścić na forum? 
Niemniej, do niektórych, szczególnie zabobonnych form wystarczy zdrowy rozsądek i odrobina wiedzy o nauce Kościoła.
Na przykład to, do czego nawiązywał @Albertus - jeśli traktuje się świętego jako automat do spełniania życzeń albo jakiś medalik jako amulet, jest to zabobon udający pobożność.
Jest o tyle niebezpieczny, że kultywująca go osoba może mieć dobrą wolę, nieświadoma niestosowności.
Niemniej, do niektórych, szczególnie zabobonnych form wystarczy zdrowy rozsądek i odrobina wiedzy o nauce Kościoła.
Na przykład to, do czego nawiązywał @Albertus - jeśli traktuje się świętego jako automat do spełniania życzeń albo jakiś medalik jako amulet, jest to zabobon udający pobożność.
Jest o tyle niebezpieczny, że kultywująca go osoba może mieć dobrą wolę, nieświadoma niestosowności.
-
Jockey
Nawet rzeczy zatwierdzone przez Kościół mogą być zabobonem jeśli postawa danej osoby będzie nieodpowiednia. Patrz chociażby sprawa oddawania czci Matce Bożej.