Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Śmierć kliniczna
-
Adam3
Wiecie, ostatnio kupiłem książkę Szymona Hołowni i to tylko dla jednego rozdziału:przeżycia podczas śmierci klinicznej.W odpowiedzi na przeróżne próby zracjonalizowania tych przeżyć Szymon słusznie zauważa, że nierozwiązana zagadką pozostaje to , że CV i ludzie często z góry (np.spod sufitu)widzą co się dzieje z ich ciałem, później opisują Co kto robił i mówił czy też jak wyglądał.Zweyryfikowano pozytywnie tysiące takich zdarzeń.Ja uważam,że to wszystko prawda,a wy?
-
Melisska
Adamie, ja też zawsze uważałam że to prawdziwe historie jeśli chodzi o śmierć kliniczną
ale nie wiem jak na to patrzy Kościół.
ale nie wiem jak na to patrzy Kościół.
-
Dominik
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 650
- Podziękowano: 1777
Sama śmierć kliniczna od strony technicznej jest działką medycyny, nie Kościoła.
Tylko co właśnie z tymi historiami, ciekawa sprawa.
Zaczął bym od sprawdzenia, czy rzeczywiście te historie zostały pozytywnie zweryfikowane. Jakieś źródła, badania znaleźć.
Tylko co właśnie z tymi historiami, ciekawa sprawa.
Zaczął bym od sprawdzenia, czy rzeczywiście te historie zostały pozytywnie zweryfikowane. Jakieś źródła, badania znaleźć.
-
Adam2
Mam książkę polskiego księdza ,który dokładnie się temu przyjrzał.Konkluzja::ontologicznie nie ma tu mowy o śmierci,gdyż wtedy musiałoby być wskrzeszanie.(Co innego mógł młodzieniec napisać...?).Jednak-stwierdzil on ,że zjawisko bez wątpienia występuje,jest prawdziwe i jest szczególna Łaska Bożą abyśmy lepiej żyli..KS.,bodajże, Szponar...Od śmierci rodziców kupiłem 7kdiazek na ten temat.Wjednej(grubej)sprawę bada bardzo znany psychiatra...Głośno jest też o książce wybitnego neurochirurga Alexandra Enema ,który nie wierzył w opowieści swoich pacjentów dopóki sam tego nie przeżył.. pozdrawiam!
Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
ebena
Dodano po 3 minutach 56 sekundach:
Wiecie ,ciekawe , jakbyście odebrali opowieść młodej dziewczyny Irminy,która była na tamtym świecie po wypadku samochodowym.Jej świadectwo jest u Skassy ,Prowadzi cię Jezus Są dwa ale chodzi mi o pierwsze ,gdy ona jest w dresie i aparacie ortopedyczny m na nodze..Mocna rzecz!PozdrNa YouTube.Pozdrawiam!
Dodano po 6 minutach 17 sekundach:
Trochę vza dużo piszę ale leżę , wciąż mam gorączkę,i ból kości w poniedziałek do o kontroli.Podobnie żona i corki-mialy
Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
ebena
Dodano po 3 minutach 56 sekundach:
Wiecie ,ciekawe , jakbyście odebrali opowieść młodej dziewczyny Irminy,która była na tamtym świecie po wypadku samochodowym.Jej świadectwo jest u Skassy ,Prowadzi cię Jezus Są dwa ale chodzi mi o pierwsze ,gdy ona jest w dresie i aparacie ortopedyczny m na nodze..Mocna rzecz!PozdrNa YouTube.Pozdrawiam!
Dodano po 6 minutach 17 sekundach:
Trochę vza dużo piszę ale leżę , wciąż mam gorączkę,i ból kości w poniedziałek do o kontroli.Podobnie żona i corki-mialy
-
Agnieszka
- Podziękował/a: 207
- Podziękowano: 36
Adamie : Temat śmierci jest mi bardzo,bardzo bliski-od dziecka.
Znam świadectwo Irminy i nie kwestionuje go. Tak na marginesie po raz pierwszy,gdy je słyszałam osobiście miałam również silne duchowe doznania. Z domowej półki polecam Ci również lekture: "Dowód" Alexander Eben (to również neurochirurg,może to tę pozycje masz na myśli).Nie racjonalizuje tych historii,ale oczywiście każdy ma do tego prawo...
Dużo zdrówka dla Was wszystkich.
Znam świadectwo Irminy i nie kwestionuje go. Tak na marginesie po raz pierwszy,gdy je słyszałam osobiście miałam również silne duchowe doznania. Z domowej półki polecam Ci również lekture: "Dowód" Alexander Eben (to również neurochirurg,może to tę pozycje masz na myśli).Nie racjonalizuje tych historii,ale oczywiście każdy ma do tego prawo...
Dużo zdrówka dla Was wszystkich.
-
Adam2
Mam ten" Dowód"A dlaczego Agnieszko temat śmierci jest Ci tak bliski?
Dodano po 16 minutach 33 sekundach:
Ten "Dowód"uważam za nieciekawa książkę.Sam Alexander porzucił praktykę i zajmuje się świadomością ,opuszczaniem CV Isla,itp.New Agę.Niektorzy tak kończą,dziwaczka ale większość zmienia swoje życie na lepsze...
Dodano po 16 minutach 33 sekundach:
Ten "Dowód"uważam za nieciekawa książkę.Sam Alexander porzucił praktykę i zajmuje się świadomością ,opuszczaniem CV Isla,itp.New Agę.Niektorzy tak kończą,dziwaczka ale większość zmienia swoje życie na lepsze...
-
Melisska
Też oglądałam film z udziałem Irminy zresztą na You Tube, jest dużo takich świadectw,
moją uwagę przyciągnął ten filmik. Ksiądz Mieczysław Piotrowski czyta świadectwa śmierci klinicznej kilku osób.
moją uwagę przyciągnął ten filmik. Ksiądz Mieczysław Piotrowski czyta świadectwa śmierci klinicznej kilku osób.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 436
- Podziękowano: 1161
Nie przywiązywałbym się do tych relacji. Co do potwierdzeń, to nie takie rzeczy są "potwierdzane".
Niedotleniony mózg tworzy różne omamy
Polecam gorąco: https://opoka.org.pl/biblioteka/V/VS/mood
Takie relacje są chętnie słuchane, bo każdy chciałby mieć "dowód" że istnieje życie po śmierci. Wiara bez "dotknięcia" wymaga wysiłku, każdy chciałby iść na łatwiznę...
Niedotleniony mózg tworzy różne omamy
Polecam gorąco: https://opoka.org.pl/biblioteka/V/VS/mood
Takie relacje są chętnie słuchane, bo każdy chciałby mieć "dowód" że istnieje życie po śmierci. Wiara bez "dotknięcia" wymaga wysiłku, każdy chciałby iść na łatwiznę...
-
Gość
Marek,o tym właśnie pisze Hołownia.Niedotleniony mózg o plaskim EEG widzi z góry co się wokół dzieje i słyszy...?Bo to, że oni widzą i słyszą będąc w śmierci klinicznej już od dawna jest faktem.Chodzi tylko o tego faktu wyjaśnienie.Pozdrawiam!
-
Adam2
Zaczęto stawiać w salach operacyjnych wysokie stelaże a na nich chciano umieszczać jakieś litery czy obrazy.Bylyby widoczne tylko spod sufitu.Niestety nie udało się tego utrzymać w tajemnicy i zabrakło funduszy.
Techniki reanimacyjne są teraz na niespotykanym wcześniej poziomie i dlatego tak wielu ludzi wraca z przedsionka śmierci.Jak wyjaśnisz FAKT,że wiele tysięcy ludzi z różnych kultur i religii ma bardzo często podobne doznania?Tunel Światło (dla jednych Kruszyna ,dla innych budda czy (Chrystus).Film z życia ,jakby sąd,itp...Zbiorowa halucynacja to to przecież nie jest.Pozdrawiam!
Techniki reanimacyjne są teraz na niespotykanym wcześniej poziomie i dlatego tak wielu ludzi wraca z przedsionka śmierci.Jak wyjaśnisz FAKT,że wiele tysięcy ludzi z różnych kultur i religii ma bardzo często podobne doznania?Tunel Światło (dla jednych Kruszyna ,dla innych budda czy (Chrystus).Film z życia ,jakby sąd,itp...Zbiorowa halucynacja to to przecież nie jest.Pozdrawiam!
-
Marek Piotrowski
Wcale nie mają podobnych doznań - sam napisałeś, że ich halucynacje referują do ich przekonań religijnych, co byłoby oczywiście niemożliwe, gdybyśmy mieli do czynienia z życiem pozagrobowym. Tunel zaś jest naturalnym skutkiem problemów z dopływem krwi do mózgu (względnie z saturacją krwi), gdyż niknie wówczas widzenie strefowe po bokach.
-
Adam2
Poza tym Marek to doświadczenie bardzo zmienia życie tych ,którzy je przeżyli.Na ogół pozytywnie.
-
Adam2
Widzą świetlista Istotę pełna miłości i ja po swojemu nazywają.ale nie wszyscy ...
-
Adam2
Ostatecznie wg.badajacych te zjawiskao wiele bardziej prawdopodobne jest to, że zaświaty uchylają
rąbka tajemnicy ,niż to,że mózgi tak wielu i tak różnych ludzi przeżywają podobne halucynacje.No i wszyscy ,którzy to przeżyli są całkowicie pewni realności swoich przeżyć.Czlowiek wie kiedy ma halucynacje,one z czasem się zamazują.Tu jest inaczej.Dobranoc
rąbka tajemnicy ,niż to,że mózgi tak wielu i tak różnych ludzi przeżywają podobne halucynacje.No i wszyscy ,którzy to przeżyli są całkowicie pewni realności swoich przeżyć.Czlowiek wie kiedy ma halucynacje,one z czasem się zamazują.Tu jest inaczej.Dobranoc
-
Marek Piotrowski
I niby czego to dowodzi? Niejeden ateista, który znalazł się blisko śmierci, zmienił swoje życie.Adam2 pisze: 03 sty 2023, 0:34 Poza tym Marek to doświadczenie bardzo zmienia życie tych ,którzy je przeżyli.Na ogół pozytywnie.
ChciałbyśAdam2 pisze: 03 sty 2023, 0:36 Widzą świetlista Istotę pełna miłości i ja po swojemu nazywają.ale nie wszyscy ...
Jaaasne. Tak samo jak "wg badających zjawisko UFO" jest niezaprzeczalne, że obcy nas odwiedzają nagminnie.Adam2 pisze: 03 sty 2023, 0:42 Ostatecznie wg.badajacych te zjawiskao wiele bardziej prawdopodobne jest to, że zaświaty uchylają
Nie Bracie, nie idźmy na łatwiznę, szukając podobnych "dowodów".
"Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli."/J 20:29/
Ostatnio zmieniony 03 sty 2023, 0:55 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Adam2
Marek nie obraz się ale najprawdopo do o niej znasz problem bardzo powierzchownie...?Wiesz,gdy nagle ma Covid zmarł mój tato Bardzo ciężko było mi się z tym pogodzić.Po dokładnym przestudiowaniu ok.10 grubych książek pisanych przez lekarzy ,psychiatrów,znanych dziennikarzy i duchownych ulżyło mi!Nikt stamtąd nie chce wracać!Do tego dodam wszystko na ten temat w YouTube i rozmowy z ludźmi którzy to przeżyli...Te pseudonaukowe teorie na ten temat naprawdę nie są godne uwagi.Tu chodzi o inny wymiar...Ateistyczni uczeni próbują pozostać przy swoich przekonaniach i to w czasach,gdy bodajże połowa z nich sądzi że mózg nie tworzy myśli a tylko je filtruje dla naszych potrzeb.Jak komórka.Koncze bo grypa mnie pomału wykańcza...może niedługo się dowiem...?
Cholera wszystko boli i gorączka nie odpuszcza...
Dodano po 3 minutach 16 sekundach:
Marek swego czasu ok.8lat byłem u zielonoświątkowców,czyli:Biblia w małym palcu,nie dziwią mnie egzorcyzmy,uzdrowienia,mówienie innymi językami,itp.
Dodano po 39 sekundach:
To znasz problem. Ech.. komórka
Dodano po 3 minutach 24 sekundach:
Jeszcze dodam ,że oczywiście są też osoby ,które wszystko zmyslily...Pewien pastor zebrał w grubej księdze świadectwa osób,które nie potrzebują pieniędzy i rozgłosu...Była kiedyś czytana w Radio Maryja
Dodano po 11 minutach 1 sekundzie:
Marek,żaden poważny uczony nie powie , że może nas odwiedzać UFO.Po prostu za wielkie odległości!To jest jasne dla każdego kto chociaż trochę wie co o kosmologii.Natomiast nikt nie może przecież zaprzeczyć temu, że gdzieś na jeszcze,na innych planetach jest życie!Nie da się tego sprawdzić ale skoro już odkryto tysiące planet podobnych do Ziemi...
Dodano po 3 minutach 16 sekundach:
Marek swego czasu ok.8lat byłem u zielonoświątkowców,czyli:Biblia w małym palcu,nie dziwią mnie egzorcyzmy,uzdrowienia,mówienie innymi językami,itp.
Dodano po 39 sekundach:
To znasz problem. Ech.. komórka
Dodano po 3 minutach 24 sekundach:
Jeszcze dodam ,że oczywiście są też osoby ,które wszystko zmyslily...Pewien pastor zebrał w grubej księdze świadectwa osób,które nie potrzebują pieniędzy i rozgłosu...Była kiedyś czytana w Radio Maryja
Dodano po 11 minutach 1 sekundzie:
Marek,żaden poważny uczony nie powie , że może nas odwiedzać UFO.Po prostu za wielkie odległości!To jest jasne dla każdego kto chociaż trochę wie co o kosmologii.Natomiast nikt nie może przecież zaprzeczyć temu, że gdzieś na jeszcze,na innych planetach jest życie!Nie da się tego sprawdzić ale skoro już odkryto tysiące planet podobnych do Ziemi...
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Zadziwiły mnie te słowa...Adam2 pisze: 03 sty 2023, 10:27 Wiesz, gdy nagle ma Covid zmarł mój tato Bardzo ciężko było mi się z tym pogodzić. Po dokładnym przestudiowaniu ok.10 grubych książek pisanych przez lekarzy ,psychiatrów, znanych dziennikarzy i duchownych ulżyło mi!
Nikt stamtąd nie chce wracać!
Po pierwsze dlatego, że nawet dzieci wiedzą że śmierć kończy życie ludzkie i po niej nikt nie wraca... a Ty czytałeś grube księgi by dojść do takiego wniosku....
Po drugie, gdy nam umiera bliska osoba to szukamy pocieszenie... przeżywamy żałobę... ja bym szukała pociechy w Bogu i w świadomości, ze osoba przebywa z Bogiem.
Szczególnie, że masz Biblię w małym palcu to wiesz, że naszym przeznaczeniem jest życie wieczne z Bogiem.
To jest prawdziwa pociecha i nadzieja, ze kiedyś spotkamy się w niebie z naszymi bliskimi.
Po trzecie, gdzie w tej żałobie było miejsce dla wiary?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Adam2
Magnolia większość tych ludzi opisuje granicę dzieląca nasze światy po przekroczeniu której nie ma powrotu.A więc mowa jest o jakimś przedpokoju tamtego świata....Wielu jednak odwiedziło miasto Nowe Jeruzalem...Mi to pomogło,gdyż jak powiedział ksiądz autor książki:te zjawiska są na ogół prawdziwe.Bog ja dopuszcza dla naszego umocnienia i pocieszenia.Potwierdzam...
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Adamie, chodzi o to, że Bóg nam objawił Dobrą Nowinę poprzez Biblię - to jest Prawda, na której polega katolik. Na tym co mówi Bóg!
A ty polegasz na ludziach, na ich przeżyciach, książkach, lekarzach... bardziej niż na Bogu?
To wszystko na co chciałam Ci zwrócić uwagę. kładziesz akcent swojego zawierzenia nie w Bogu, tylko na nauce, doświadczeniach, przeżyciach... a to się może zmieniać, mylić, zwodzić...
A ty polegasz na ludziach, na ich przeżyciach, książkach, lekarzach... bardziej niż na Bogu?
To wszystko na co chciałam Ci zwrócić uwagę. kładziesz akcent swojego zawierzenia nie w Bogu, tylko na nauce, doświadczeniach, przeżyciach... a to się może zmieniać, mylić, zwodzić...
mgr teologii,
-
Adam2
KS.Szponar. "Życie po śmierci". Śledztwo teologiczne.Polecam
Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
A powiedz w jakim celu Bóg dopuszcza te przeżycia!?Na,wielu z tych ludzi ma wyraźny nakaz aby po powrocie do o tym opowiadać...
Dodano po 7 minutach 29 sekundach:
A słyszeliście o doktor Glorii Polo?Od dawna jeździ po świecie i opowiada.Tlumy ludzi!W Polsce też przemawiała ale któryś z biskupów zabronił jej opowiadania w Kościele.Niby niezwykła szczera ale akurat ci do niej ,to też mam wątpliwości Nie wszystko o czym mówi zgadza się z nauką Kościoła...Ale jednak po trafieniu prze piorun całkowicie zmieniła swoje życie.Na plus.Moze nie wszystko dokładnie zapamiętała?
Dodano po 4 minutach 56 sekundach:
Magnolia,to jasne , że nauka jest dla mnie ważna w sprawach wiary!Często sięgam po KS.prof. Hellera,czy też profesora Lennoxa...Bardzo mnie cieszy to,że wybitni uczeni wierzą w Boga!Ciebie nie?
Dodano po 4 minutach 11 sekundach:
Jestem sam, żona u mamy,córki na studiach i w LO .Jestem wam wdzięczny za towarzystwo.Mniej myślę o tej przeklętej grypie.Niedlugo zajmę się nauka j.obcego, ale na razie nie mogę się skupić
Dodano po 13 minutach 44 sekundach:
Fascynuje mnie młoda malarka Akiane.Byla "tam"mając 4 lata i od tej pory maluje to co "tam"widziała.Obraz Chrystusa namalowany przez 8 latke robi niesamowite wrażenie
Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
A powiedz w jakim celu Bóg dopuszcza te przeżycia!?Na,wielu z tych ludzi ma wyraźny nakaz aby po powrocie do o tym opowiadać...
Dodano po 7 minutach 29 sekundach:
A słyszeliście o doktor Glorii Polo?Od dawna jeździ po świecie i opowiada.Tlumy ludzi!W Polsce też przemawiała ale któryś z biskupów zabronił jej opowiadania w Kościele.Niby niezwykła szczera ale akurat ci do niej ,to też mam wątpliwości Nie wszystko o czym mówi zgadza się z nauką Kościoła...Ale jednak po trafieniu prze piorun całkowicie zmieniła swoje życie.Na plus.Moze nie wszystko dokładnie zapamiętała?
Dodano po 4 minutach 56 sekundach:
Magnolia,to jasne , że nauka jest dla mnie ważna w sprawach wiary!Często sięgam po KS.prof. Hellera,czy też profesora Lennoxa...Bardzo mnie cieszy to,że wybitni uczeni wierzą w Boga!Ciebie nie?
Dodano po 4 minutach 11 sekundach:
Jestem sam, żona u mamy,córki na studiach i w LO .Jestem wam wdzięczny za towarzystwo.Mniej myślę o tej przeklętej grypie.Niedlugo zajmę się nauka j.obcego, ale na razie nie mogę się skupić
Dodano po 13 minutach 44 sekundach:
Fascynuje mnie młoda malarka Akiane.Byla "tam"mając 4 lata i od tej pory maluje to co "tam"widziała.Obraz Chrystusa namalowany przez 8 latke robi niesamowite wrażenie