kaczeńce
jak mi się podobają te kwiatki, jest w nich coś pięknego
to moje wiejskie dzieciństwo

Dzięki!

Bardzo, bardzo dziękujęDominik pisze: 01 maja 2024, 14:05 Zrobione
Dodano po 46 minutach 10 sekundach:U nich jest to inaczej rozwiązane. Oni mają kolor zdefiniowany w znacznikach BBcode, my w CSS.

Dodano po 2 minutach 31 sekundach:Napis na budynku jest w języku hebrajskim, i zdaje się zawierać fragmenty tekstu. Widoczne są trzy linie tekstu, z których mogę spróbować odczytać i przetłumaczyć dla Ciebie następujące fragmenty:
1. **נזירותכם** - "Wasze śluby nazireatu" lub "Wasza abstynencja". Nazireat to biblijny ślub abstynencji od alkoholu, nieobcinania włosów i unikania zmarłych.
2. **שיעורי תורה** - "Lekcje Tory". To sugeruje, że miejsce mogło być używane do nauki lub studiowania Tory.
Wygląda na to, że budynek ten mógł mieć funkcję religijną lub edukacyjną, prawdopodobnie jako synagoga lub szkoła religijna. Tekst odnosi się do praktyk religijnych i nauki, co jest typowe dla żydowskich miejsc kultu i nauki.
Spowiedź to nie instytucja, a sakrament. Jak wiemy sakrament to widzialny znak niewidzialnej łaski.Wiesława pisze: 09 maja 2024, 11:23 A tak na marginesie...czy te osoby chodziły do spowiedzi i co? Otrzymywały rozgrzeszenie i natychmiast zatracały się dalej w tych samych grzechach. Czy to nie podważa w sensie ogólnym samej instytucji spowiedzi?
Może gdyby spowiedź była taka, jak to czyniono w początkach chrześcijaństwa, a nie na ucho, to nie byłoby tylu grzechów tak obrzydliwych.
Też się nie upieram, ale:Magnolia pisze: 23 maja 2024, 18:39 Tak to metafora której literalnym sensem jest że Bóg stworzył człowieka.
Ale nie upieram się przy tym słowie. Jakie byłoby lepsze?
Jakie byłoby lepsze ... w sumie nie wiem ...Magnolia pisze: 23 maja 2024, 12:01 Biblia – wedle doktryny katolickiej – jest wolna od wszelkich błędów i całkowicie nieomylna – a jej podstawowym sposobem interpretacji jest trzymanie się literalnego jej sensu. To jednak nie oznacza, że całość publicznego i autorytatywnego Boskiego Objawienia została spisana w tej Księdze. Pewne elementy tegoż Objawienia nie zostały tam ujęte, ale Apostołowie podali je potomnym w formie ustnej – tym mianem nazywa się tzw. Tradycję apostolską.