Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Offtopik, czyli rozmowy niekontrolowane

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
UbogiWDuchu

facebook podpowiedział mi dzisiaj zdjęcie sprzed trzech lat
kaczeńce
jak mi się podobają te kwiatki, jest w nich coś pięknego
to moje wiejskie dzieciństwo
Obrazek
Awatar użytkownika
daniel
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Konstrukcja mojej córki - świecący zając z minecraft.

Obrazek
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
świetny, ale powiedz nam jak to świeci?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
daniel
Magnolia pisze: 28 kwie 2024, 6:49 świetny, ale powiedz nam jak to świeci?
W środku zamknięte są ledy na druciku zasilane bateriami przyklejonymi do brzucha :)
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
UbogiWDuchu

Znowu miałem sen o wojnie w Ukrainie.
Ja z żoną i córką w bloku gdzieś na Ukrainie.
Lecą do nas rakiety. Trafiają w blok. My schodzimy na niższe piętra gdzie jest bezpieczniej. Z okien widać walkę i strzelających ludzi.
W końcu uciekmy z tego bloku dalej od frontu.
A potem w pewnym momencie radość. Koniec wojny. Szczęście.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Aktualizacja za nami. Jak coś jest nie tak, to dajcie znać.
UbogiWDuchu

Dominik pisze: 01 maja 2024, 11:37 Aktualizacja za nami. Jak coś jest nie tak, to dajcie znać.
Dzięki!
Imponująca liczba naprawionych błędów w tej wersji docs/CHANGELOG.html#v3310

Dodano po 4 minutach 34 sekundach:
Czy byłaby mozliwość, aby w wersji prosilver cytaty biblijne były wyróżnione niebieskim kolorem, jak w innych wersjach?
(to nie działało już we wcześniejszych wersjach.
Na forum zchrystusem.pl to działało)

jakiś testowy werset biblijny

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 maja 2024, 12:17 przez UbogiWDuchu, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Dominik
Zrobione

Dodano po 46 minutach 10 sekundach:
UbogiWDuchu pisze: 01 maja 2024, 12:14 Na forum zchrystusem.pl to działało)
U nich jest to inaczej rozwiązane. Oni mają kolor zdefiniowany w znacznikach BBcode, my w CSS.
UbogiWDuchu

Dominik pisze: 01 maja 2024, 14:05 Zrobione

Dodano po 46 minutach 10 sekundach:
UbogiWDuchu pisze: 01 maja 2024, 12:14 Na forum zchrystusem.pl to działało)
U nich jest to inaczej rozwiązane. Oni mają kolor zdefiniowany w znacznikach BBcode, my w CSS.
Bardzo, bardzo dziękuję :x

‭Ewangelia według św. Jana 3:16 BW1975‬
[16] Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.

https://bible.com/bible/3490/jhn.3.16.BW1975
UbogiWDuchu

Taka ciekawostka z jednego ze starych budynków w Pszczynie, pod którym akurat parkowałem:
Obrazek

ChatGPT opisuje to:
Napis na budynku jest w języku hebrajskim, i zdaje się zawierać fragmenty tekstu. Widoczne są trzy linie tekstu, z których mogę spróbować odczytać i przetłumaczyć dla Ciebie następujące fragmenty:

1. **נזירותכם** - "Wasze śluby nazireatu" lub "Wasza abstynencja". Nazireat to biblijny ślub abstynencji od alkoholu, nieobcinania włosów i unikania zmarłych.
2. **שיעורי תורה** - "Lekcje Tory". To sugeruje, że miejsce mogło być używane do nauki lub studiowania Tory.

Wygląda na to, że budynek ten mógł mieć funkcję religijną lub edukacyjną, prawdopodobnie jako synagoga lub szkoła religijna. Tekst odnosi się do praktyk religijnych i nauki, co jest typowe dla żydowskich miejsc kultu i nauki.
Dodano po 2 minutach 31 sekundach:
Aczkolwiek nie umiem doczytać się tych samych literek co ChatGPT ;⁠)
Awatar użytkownika
Dominik
Mi to napisał
Obrazek

Dodano po 1 godzinie 43 minutach 42 sekundach:
@UbogiWDuchu w jakiej wersji użyłeś chataGPT?
UbogiWDuchu

@Dominik ChatGPT plus 4

Dodano po 53 sekundach:
Podejrzewam tu halucynacje ;⁠)
Awatar użytkownika
Dominik
Mam nadzieję, że wyszukiwarka Google będzie w przyszłości odpowiednio oznaczać strony z treściami stworzonymi przez AI.
UbogiWDuchu

Ciekawe tematy maturalne w tym roku
Matura 2024. Arkusz maturalny z języka polskiego — tematy wypracowania
Tematy wypracowania to "bunt i konsekwencje dla człowieka" oraz "jak relacja z drugą osobą kształtuje człowieka". W obu przypadkach należało odwołać się do lektury obowiązkowej, innego utworu literackiego lub wybranych kontekstów.
Awatar użytkownika
daniel
Wiesława pisze: 09 maja 2024, 11:23 A tak na marginesie...czy te osoby chodziły do spowiedzi i co? Otrzymywały rozgrzeszenie i natychmiast zatracały się dalej w tych samych grzechach. Czy to nie podważa w sensie ogólnym samej instytucji spowiedzi?
Może gdyby spowiedź była taka, jak to czyniono w początkach chrześcijaństwa, a nie na ucho, to nie byłoby tylu grzechów tak obrzydliwych.
Spowiedź to nie instytucja, a sakrament. Jak wiemy sakrament to widzialny znak niewidzialnej łaski.
Nie wiemy czy "otrzymywały rozgrzeszenie i natychmiast zatracali się dalej w tych samych grzechach". To projekcja. Tak, mi się tak zdarza. Otrzymuję rozgrzeszenia, wychodzę ze świątyni i wyciągam papierosa i się zabijam. Wracam do domu i po kilku dniach kłócę się z żoną. To przykre, ale bywa. Też tak masz?

Nie jest to jednak kwestia braku łaski w sakramencie, a moja nieumiejętność współpracy.
Widzialny znak, niewidzialna łaska, współpraca (synergia). To sakrament.
Awatar użytkownika
Dominik
Polecam kanał, Pasjonaci

Awatar użytkownika
daniel
Magnolia pisze: 23 maja 2024, 18:39 Tak to metafora której literalnym sensem jest że Bóg stworzył człowieka.

Ale nie upieram się przy tym słowie. Jakie byłoby lepsze?
Też się nie upieram, ale:

Określenie „znaczenie literalne” jest dość kłopotliwe. W języku angielskim mamy bowiem literal meaning, które znaczy tyle co „znaczenie dosłowne”. Sam wyraz „literalny” ma jednak pochodzenie łacińskie (literalis) i znaczy „mający związek ze ścisłym rozumieniem, przytoczeniem lub tłumaczeniem czyichś słów; dosłowny”. Jako przykłady użycia podawane są wprawdzie połączenia „literalny przekład” czy „literalne znaczenie”1, jednak są to określenia używane w określonym kontekście. Chodzi tu przede wszystkim o kontekst przekładu2. Zauważmy bowiem, że „literalnie” znaczy „dosłownie”. Natomiast „dosłowny” to taki, który jest „zgodny co do słowa, słowo w słowo, dokładnie odtworzony; dokładny”. Wyraz „dosłowny” używany jest w połączeniach „dosłowne przekłady, tłumaczenie”, „dosłowne wykonanie poleceń”, „w dosłownym znaczeniu słowa”3.

W zdaniu „Czas goi rany” wyraz goi został użyty w znaczeniu przenośnym. Dosłownie wyraz ten znaczy bowiem tyle co „spowodować zabliźnienie się miejsc skaleczonych, ran itp., leczyć, opatrywać je”. Dosłowne odczytanie tego zdania nie ma sensu. Oczywiste jest bowiem to, że wyraz goi został tu użyty w znaczeniu nie dosłownym a przenośnym, czyli „łagodzić, koić, uspokajać”.

https://ingremio.org/jezyk-na-wokandzie ... doslownie/

po prostu "literalnie" rozumiem wg liter, dosłownie.

piszesz:
Magnolia pisze: 23 maja 2024, 12:01 Biblia – wedle doktryny katolickiej – jest wolna od wszelkich błędów i całkowicie nieomylna – a jej podstawowym sposobem interpretacji jest trzymanie się literalnego jej sensu. To jednak nie oznacza, że całość publicznego i autorytatywnego Boskiego Objawienia została spisana w tej Księdze. Pewne elementy tegoż Objawienia nie zostały tam ujęte, ale Apostołowie podali je potomnym w formie ustnej – tym mianem nazywa się tzw. Tradycję apostolską.
Jakie byłoby lepsze ... w sumie nie wiem ...
Ja chyba napisałbym, że podstawowym sposobem interpretacji jest trzymanie się Słowa jako Objawienia danego nam przez Ojca w Duchu Tradycji Kościoła.
Ale nie wiem czy to właściwe "słowa".
Ewelina123
Podziękował/a: 6
Podziękowano: 6
Co to ma być poprawianie błędów ortograficznych,czy naprawdę ważne jest by się skupiać na takich rzeczach i jechać po kimś,to jest co najmniej słabe...Zero dystansu ,miłości też brak ... No bo hmmm naprawdę można czepiać się o byle co a po czym poznaje się Chrześcijanina?
Awatar użytkownika
Dominik
Jak się Wam podoba nowy kościół na Białołęce w Warszawie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Julita
Podziękował/a: 4
Podziękowano: 12
@Dominik mi się nie podoba. Zresztą na ogół nowe kościoły mi się nie podobają.