Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Wyjaśnianie sporów między forumowiczami
-
daniel
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Przywołaj proszę 3 konflikty.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Z tego co widziałem, to daniel ma na tym forum chyba najwięcej konfliktów z forumowiczami.
Przeanalizuj proszę raz jeszcze całą sytuację.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Nawet ostatnio czepił się jakieś kobiety, która pochwaliła się swoim nawróceniem i radością z niego.
Tak. Początek nawrócenia to jakiś 2014r. Do Kościoła, sakramentów wróciłem w 2021r. Wychowałem się jednak w rodzinie, w której wiara miała b. duże znaczenie. Uważam, że świadomie kieruję się ku Bogu od niedawna. Nie widzę nic niewłaściwego w tym by o tym mówić.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Przy czym nie omieszka się chełpić co jakiś czas swoim neofictwem, (...)
Tak choruję na depresję od 25 lat. Nie istnieje takie pojęcia jak "epizod psychiczny" czy "epizod psychiatryczny". W Polsce 25% osób cierpi na zaburzenia psychiczne, z czego jedynie 15% korzysta z fachowej pomocy, a zatem około 21% Polaków doświadcza zaburzeń psychicznych i nic z tym nie robi. Co piąta osoba, którą spotkasz.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 (...) skłonnościami do depresji i epizodami psychicznymi / psychiatrycznymi, a także tym, że nie zna Biblii i najwyraźniej nie zamierza jej poznać.
Ja się leczę. Korzystam zarówno z farmakoterapii jak i z psychoterapii, staram się również nieco czytać w temacie z pogranicza psychologii, a wiary. Oczywiście mam świadomość, że płaszczyzny duchowa i psychiczna nie są tożsame. Wiem, iż są sobie bliskie.
Jestem w remisji, dzięki Bogu od 7 lat.
Jak Ty dbasz o higienę psychiczną?
Nie znam Biblii. Jednakże wydaje mi się, że nie chodzi o jej znajomość, a o Słowo, Objawienie w Biblii spisane. To różnica.
Przeczytałem kilka razy Ewangelię, Dzieje Apostolskie, Listy nie w całości.
Każdy dzień od kilku lat rozpoczynam od czytania Ewangelii.
Ostatnio staram się również zaglądać do Starego Testamentu.
Nie wiem skąd masz informacje odnośnie tego co zamierzam, a czego nie.
Normalni ludzie nie mogą mówić o swych zaburzeniach, chorobach na płaszczyźnie psychicznej, bo są normalni.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Bo z tego co wiem, to normalni ludzie takimi rzeczami się raczej nie chwalą.
Nikt nie dał mi żadnej władzy. Wiem, że nie jestem idealny. Bycie moderatorem to nie zabawa w nagradzanie i karanie, a poświęcanie czasu, rozeznawanie, nauka, podejmowanie decyzji i ponoszenie ich konsekwencji, zakulisowe rozmowy, zastanawianie się. Dla mnie to nie jest li tylko przyjemność.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 I takiemu człowiekowi daliście tutaj władzę wykorzystywaną do oceny moralnej i katolickiej innych? Uważacie, że to jest uczciwe wobec użytkowników?
W każdym razie jeżeli uważasz, że się nie sprawdzam napisz skargę do administracji, a Twoja prośba będzie z pewnością rozpatrzona. Ja zgodzę się z decyzją.
............
@Adam01 znamy się nie jedynie z tego forum, nie od dziś. Na poprzednim forum bardzo szybko intuicja podpowiadała mi, by na Ciebie uważać. Szybko też skończyliśmy ze sobą rozmawiać, bo dostrzegłem, że nie ma pomiędzy nami płaszczyzny po której możemy, ku sobie iść. Jak widzę, nic się nie zmieniło.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Poniżej Pw Dominika do Ciebie. Piszesz pod tym samym nickiem na kilku forach, to co piszesz zostaje i jest publicznie dostępne, można to bez problemu zweryfikować, co tez uczyniliśmy. Nie ma pomawiania, skoro można przeczytać co piszesz. A to co napisał Dominik to ostrzeżenie i wyznaczenie granic, a nie groźby. (zrzut z pw)Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Po serdecznym powitaniu na tym forum Dominik zaraz zaczął mi grozić na PW, bo ktoś mnie mu pomówił z innego forum. Nawet tego nie zweryfikował.

Najpierw bramin reagował na Twoje porównanie (zrzut z rozmowy)Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Potem Magnolia w swojej analogi przyrównała księży do "psów". Po prostu takie są fakty. Aż mnie zamurowało. Projektujesz na mnie swoje porównania i piszesz mi, że mam się wstydzić, a potem grozisz mi banem na PW? No to mnie zbanuj, jak te fakty są aż tak Ci nie miłe.

Potem ja próbowałam Ci to wyjaśnić (zrzut z rozmowy)

W końcu na innym przykładzie próbowałam ci wyjaśniać, dlaczego określenie "czarni" o księżach jest krzywdzące (zrzut z rozmowy)

Nawet Apolonia tez Ci to wyjaśniała (zrzut z rozmowy):

Nawet jeśli miałeś sympatyczna intencję, ale jednak osoba do której pisałeś, poczuła się urażona, to czy nie należy przeprosić? A ty nie tylko nie przepraszasz, ale ciągniesz dalej obrażanie Bramina przypisując mu fobie.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Napisałem z sympatyczną intencją o drużynie czarnych na co już nawet przysięgałem. Księża ubierają się w jeden kolor i tworzą poniekąd jedną drużynę, a przynajmniej powinni. Skoro koniecznie chcecie mnie tu zhejtować to proszę bardzo. Jeśli to ma Wam w czymś pomóc to chętnie zdzierżę każdy policzek![]()
Idziesz w zaparte, zamiast zachować się jak należy.
Do tego obrażasz kolejne osoby,
Moje pw do Ciebie miało na celu po raz kolejny uświadomić cię, ze idziesz w złym kierunku....(zrzut z pw)

mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Adam01
- Podziękował/a: 2
- Podziękowano: 7
Spróbuję może tak, ostatni raz.daniel pisze: 24 maja 2024, 7:58 @Adam01 znamy się nie jedynie z tego forum, nie od dziś. Na poprzednim forum bardzo szybko intuicja podpowiadała mi, by na Ciebie uważać. Szybko też skończyliśmy ze sobą rozmawiać, bo dostrzegłem, że nie ma pomiędzy nami płaszczyzny po której możemy, ku sobie iść. Jak widzę, nic się nie zmieniło.
Czy chciałbyś być danielu np. sądzony przez sędziego, który nie przeczytał prawa i miał z nim pewne epizody, np. był karany?
Czy czułbyś się komfortowo wiedząc, że ocenia Cię taki człowiek?
Nie mam żadnych zastrzeżeń do Ciebie, tylko do kompetencji i kwalifikacji Twoich ocen.
Jeśli uczciwie uważasz, że posiadasz je do prawidłowej oceny to już sprawa Twojego sumienia i Twojej uczciwości.
Mnie możesz w policzek walić, jeśli Ci to rzeczywiście ulży.
Poza tym uważam Cię mimo wszystko za sympatyczną osobą. Może trochę mało kumatą i nie chce mi się Ci tłumaczyć truizmy ale sympatyczną i bardzo kibicuję Twojej wierze.
Mam nadzieję, że kibicować tu jeszcze można?
Podobnie jak bramina. Nie szanuję go za oceny, ale za jego wiedzę lubię i troszkę cenię.
Mam nadzieję, że to drugie znacznie przewyższy tu lub gdzie indziej pierwsze.
Kolejne upomnienie, złamanie pkt 4c, za obrażanie Daniela. magnolia
Ostatnio zmieniony 24 maja 2024, 11:09 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
esperanza
- Podziękował/a: 1264
- Podziękowano: 777
@Adam01 w dniu dzisiejszym otrzymałeś trzecie- ostatnie ostrzeżenie. Złamanie regulaminu pkt 4c. W związku z tym Twoje konto zostanie zablokowane o godzinie 22:00 i do tego czasu masz możliwość pożegnania się na forum. Jeśli wciąż będziesz łamał regulamin blokada nastąpi natychmiastowo.
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
-
Adam01
Złamałem i już? Bo masz takie widzimisię?esperanza pisze: 24 maja 2024, 9:43 @Adam01 w dniu dzisiejszym otrzymałeś trzecie- ostatnie ostrzeżenie. Złamanie regulaminu pkt 4c. W związku z tym Twoje konto zostanie zablokowane o godzinie 22:00 i do tego czasu masz możliwość pożegnania się na forum. Jeśli wciąż będziesz łamał regulamin blokada nastąpi natychmiastowo.
A może przy takiej karze wypadałoby chociaż napisać gdzie i jak, żeby inni mieli przestrogę, zanim tu napiszą?
Dodano po 1 minucie 51 sekundach:
Tak już dla zwyklej przyzwoitości, czy możesz mi przypomnieć, gdzie i kiedy ja i Dominik daliśmy Ci zgodę na publikowanie tutaj publicznie naszych PW?Magnolia pisze: 24 maja 2024, 9:16Poniżej Pw Dominika do Ciebie. Piszesz pod tym samym nickiem na kilku forach, to co piszesz zostaje i jest publicznie dostępne, można to bez problemu zweryfikować, co tez uczyniliśmy. Nie ma pomawiania, skoro można przeczytać co piszesz. A to co napisał Dominik to ostrzeżenie i wyznaczenie granic, a nie groźby. (zrzut z pw)Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Po serdecznym powitaniu na tym forum Dominik zaraz zaczął mi grozić na PW, bo ktoś mnie mu pomówił z innego forum. Nawet tego nie zweryfikował.
Najpierw bramin reagował na Twoje porównanie (zrzut z rozmowy)Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Potem Magnolia w swojej analogi przyrównała księży do "psów". Po prostu takie są fakty. Aż mnie zamurowało. Projektujesz na mnie swoje porównania i piszesz mi, że mam się wstydzić, a potem grozisz mi banem na PW? No to mnie zbanuj, jak te fakty są aż tak Ci nie miłe.
Potem ja próbowałam Ci to wyjaśnić (zrzut z rozmowy)
W końcu na innym przykładzie próbowałam ci wyjaśniać, dlaczego określenie "czarni" o księżach jest krzywdzące (zrzut z rozmowy)
Nawet Apolonia tez Ci to wyjaśniała (zrzut z rozmowy):
Nawet jeśli miałeś sympatyczna intencję, ale jednak osoba do której pisałeś, poczuła się urażona, to czy nie należy przeprosić? A ty nie tylko nie przepraszasz, ale ciągniesz dalej obrażanie Bramina przypisując mu fobie.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 0:24 Napisałem z sympatyczną intencją o drużynie czarnych na co już nawet przysięgałem. Księża ubierają się w jeden kolor i tworzą poniekąd jedną drużynę, a przynajmniej powinni. Skoro koniecznie chcecie mnie tu zhejtować to proszę bardzo. Jeśli to ma Wam w czymś pomóc to chętnie zdzierżę każdy policzek![]()
Idziesz w zaparte, zamiast zachować się jak należy.
Do tego obrażasz kolejne osoby,
Moje pw do Ciebie miało na celu po raz kolejny uświadomić cię, ze idziesz w złym kierunku....(zrzut z pw)
![]()
Ostatnio zmieniony 24 maja 2024, 9:51 przez Adam01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
esperanza
@Adam01 ostrzeżenie jest udzielone pod twoim postem z godziny 0:24. Jest też napisane za co. Dla przypomnienia:
4c - są obraźliwe, zawierają wulgaryzmy lub zawierają groźby skierowane pod adresem osób trzecich
4c - są obraźliwe, zawierają wulgaryzmy lub zawierają groźby skierowane pod adresem osób trzecich
-
Magnolia
Tam gdzie jest złamany regulamin, w danym poście otrzymujesz upomnienie na czerwono z podanym pkt regulaminu, który w tym poście został złamany.
Nad każdym postem łamiącym regulamin odbywa się narada moderatorów. Tym bardziej nad udzielanymi ostrzeżeniami. Narada kończy się głosowaniem demokratycznym. Nie udzielamy upomnień przez widzimy się, tylko zgodnie z regulaminem.
Twoich Pw nie publikuję, a Dominika zapytałam go o zgodę i ja otrzymałam. Sam obecnie jest w podróży, więc ma utrudnione pisanie.
Nad każdym postem łamiącym regulamin odbywa się narada moderatorów. Tym bardziej nad udzielanymi ostrzeżeniami. Narada kończy się głosowaniem demokratycznym. Nie udzielamy upomnień przez widzimy się, tylko zgodnie z regulaminem.
Twoich Pw nie publikuję, a Dominika zapytałam go o zgodę i ja otrzymałam. Sam obecnie jest w podróży, więc ma utrudnione pisanie.
mgr teologii,
-
Adam01
Nie ma za co. Jest tylko 4c.esperanza pisze: 24 maja 2024, 9:51 @Adam01 ostrzeżenie jest udzielone pod twoim postem z godziny 0:24. Jest też napisane za co. Dla przypomnienia:
Jestem przekonany, że wobec nikogo tutaj nie napisałem żadnych słów obraźliwych ani nikomu nie groziłem.
Dlatego zmuszony jestem nalegać, żebyś wskazała zarzucana mi obrazę i groźbę w moich słowach.
PS. mam prawo szanować kogo chcę. Chyba, że tą wolność chcesz mi tu odebrać.
W regulaminie forum nie było obowiązku solennej deklaracji szacunku wobec wszystkich bezwarunkowo.
Dodano po 4 minutach 46 sekundach:
Brak wskazania konkretnej wypowiedzi naruszającej rzekomo regulamin jest uznaniowe i trochę nieuczciwe.Magnolia pisze: 24 maja 2024, 9:56 Tam gdzie jest złamany regulamin, w danym poście otrzymujesz upomnienie na czerwono z podanym pkt regulaminu, który w tym poście został złamany.
Równie dobrze możesz mnie oskarżyć, że pogwizduję sobie sprośne piosenki.
Wiadomo, że w ramach jednej koterii zdania jednej osoby będą podzielane, więc to żaden argument.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2024, 10:35 przez Adam01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
Adamie, poprzedni mój post wskazuje ci gdzie i jak obrażałem bramina. Mówią ci o tym również udzielone upomnienia i ostrzeżenia, zawsze z podanym pkt regulaminu który łamiesz... A ty nam teraz piszesz, że nie wiesz za co je dostajesz? Nieprawdopodobna ignorancja tego co do ciebie mówią inni.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 10:33
Jestem przekonany, że wobec nikogo tutaj nie napisałem żadnych słów obraźliwych ani nikomu nie groziłem.
Dlatego zmuszony jestem nalegać, żebyś wskazała zarzucana mi obrazę i groźbę w moich słowach.

W tym poście (zrzut powyżej) obrażasz Daniela ze względu na jego chorobę, mijasz się z prawdą conajmniej kilka razy. Nazywasz groźbami to co jest jedynie ostrzeżeniem i wyznaczaniem ci granic. Wypierasz, to że obrażasz bramina, nadal powtarzając to co jest obraźliwe (tak jak poniżej) i za co ci zwrócono wiele razy uwagę. Na domiar złego obrażasz Daniela, jako "mało kumatego" (zrzut z posta). To uważasz za okazywanie szacunku drugiej osobie?!

Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innego człowieka.Adam01 pisze: 24 maja 2024, 10:33 PS. mam prawo szanować kogo chcę. Chyba, że tą wolność chcesz mi tu odebrać.
W regulaminie forum nie było obowiązku solennej deklaracji szacunku wobec wszystkich bezwarunkowo.
Gdy ktoś ci pisze, ze to co napisałeś go uraziło - to znaczy że posunąłeś się za daleko i przekroczyłeś jego granice. Należy wtedy przeprosić i poprawić swoją komunikację. Ty tego nie robisz mimo wielu upomnień.
To jaki masz stosunek do innych świadczy o tobie!
Szacunek nie należy się tylko tobie i twojej wolności, innym należy się na tej samej zasadzie.
Gdy ta zasada jest respektowana to nie ma problemu w komunikacji z ludźmi.
Przy upomnieniu podajemy pkt regulaminu który jest łamany, można samemu w regulaminie sprawdzić i podjąć autorefleksję. Chyba jesteś do niej zdolny?Adam01 pisze: 24 maja 2024, 10:33
Brak wskazania konkretnej wypowiedzi naruszającej rzekomo regulamin jest uznaniowe i trochę nieuczciwe.
Równie dobrze możesz mnie oskarżyć, że pogwizduję sobie sprośne piosenki.
Wiadomo, że w ramach jednej koterii zdania jednej osoby będą podzielane, więc to żaden argument.
Na koniec przypominam, że w regulaminie mamy także § 15. Administrator strony zastrzega sobie prawo do blokady/usunięcia konta użytkownika łamiącego regulamin bez podania przyczyny.
Nadużywasz naszą cierpliwość i kolejne łamanie regulaminu poskutkuje blokada natychmiastową.
mgr teologii,
-
Adam01
Niestety bardzo mijasz się z prawdą. Nie obrażam daniela tylko przytaczam informacje, które sam tu podał.Magnolia pisze: 24 maja 2024, 11:07 W tym poście (zrzut powyżej) obrażasz Daniela ze względu na jego chorobę, mijasz się z prawdą conajmniej kilka razy. Nazywasz groźbami to co jest jedynie ostrzeżeniem i wyznaczaniem ci granic. Wypierasz, to że obrażasz bramina, nadal powtarzając to co jest obraźliwe (tak jak poniżej) i za co ci zwrócono wiele razy uwagę. Na domiar złego obrażasz Daniela, jako "mało kumatego" (zrzut z posta). To uważasz za okazywanie szacunku drugiej osobie?!
Gdy ktoś ci pisze, ze to co napisałeś go uraziło - to znaczy że posunąłeś się za daleko i przekroczyłeś jego granice. Należy wtedy przeprosić i poprawić swoją komunikację. Ty tego nie robisz mimo wielu upomnień.
Jego choroba nie jest żadną obrazą.
Semantycznie ostrzeżenie jest wtedy, jeśli kogoś ostrzegasz. Np. nie rób tego bo coś Ci się stanie.
Ale jeśli dokładasz do tego negatywne konsekwencje, których masz być sprawcą to jest to już groźba.
Owszem, gdy ktoś mi pisze, że coś go uraziło to faktycznie mogłem go urazić.
Jednak bardzo często może być on też po prostu przewrażliwiony i nie mam ochoty folgować czymś fobiom.
Nawet nie dlatego, że tego nie lubię, tylko przepraszając wszystkich za wszystko robi im się krzywdę i wprowadza patologię.
Uważam, że obraza z powodu koloru to jest bardzo gruba przesada.
Tym bardziej, że rozwiałem wszelkie wątpliwości moich intencji.
Nawet nazywając kogoś czarnym i jeśli ktoś z tego powodu poczuje się Murzynem, to także nie powinno być obrazą dla nikogo.
Na serio tego nie rozumiecie?
W każdym bądź razie Bóg z Wami
Ostatnio zmieniony 24 maja 2024, 11:40 przez Adam01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
Wszystko już zostało powiedziane. Przyjmuje twoje ostatnie zdanie jako pożegnanie. My również błogosławimy ci na drogę.
Blokada konta.
Wszystko już zostało powiedziane. Przyjmuje twoje ostatnie zdanie jako pożegnanie. My również błogosławimy ci na drogę.
Blokada konta.
mgr teologii,
-
Wiktor
- Podziękował/a: 4
- Podziękowano: 1
Trochę nadgorliwa ta administracja. Zaczęło się od agresywnej wiadomości na PW w stronę Adama, co wprowadziło go w bojowy nastrój, a potem już tylko emocje eskalowały, aż do blokady konta. To trochę jak z policją, jak chcą kogoś skuć to tak poprowadzą interwencje aby mieć do tego uzasadnienie. I tu to trochę wygląda na zemstę za to co się działo na jakimś innym forum. Przypominam, że Adam:
1. Nie użył ani jednego wulgaryzmu
2. Nie głosił nauki sprzecznej z Kościołem
3. Nikogo bezpośrednio nie obraził
Powinniśmy tolerować takie osoby, jeżeli nie chcemy, aby to forum stało się zamkniętą bańką gdzie wszyscy poklepują się po główce. Polecam kanał Szymon mówi i jego książkę, gdzie jest opisane czym grozi cenzura za słowa.
Powinniśmy tolerować takie osoby, jeżeli nie chcemy, aby to forum stało się zamkniętą bańką gdzie wszyscy poklepują się po główce. Polecam kanał Szymon mówi i jego książkę, gdzie jest opisane czym grozi cenzura za słowa.
-
daniel
Dzięki za Twoje zdanie.Wiktor pisze: 24 maja 2024, 20:28 Trochę nadgorliwa ta administracja. Zaczęło się od agresywnej wiadomości na PW w stronę Adama, co wprowadziło go w bojowy nastrój, a potem już tylko emocje eskalowały, aż do blokady konta. To trochę jak z policją, jak chcą kogoś skuć to tak poprowadzą interwencje aby mieć do tego uzasadnienie. I tu to trochę wygląda na zemstę za to co się działo na jakimś innym forum. Przypominam, że Adam:
Tu troszkę wygląda, że nie do końca chyba orientujesz się w sytuacji.
Gdzie ta agresja w wiadomości na priw? Skąd wiesz w jaki nastrój wprowadziło to Adama?
To troszkę jak obrona po wykonaniu wyroku, jaki ma sens?
Porównanie administracji i moderacji do policji ... hmmm ... ciekawe
Jeżeli "ukradniesz" w dwu sklepach, nie dziw się, że w trzecim będą patrzeć Ci na rączki.
Co oznacza "takie osoby"?
Zemstę, to oskarżenia w naszym kierunku? Po co to?
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
esperanza
@Wiktor Nie widzę tu wyzywania od chorych psychicznie. Natomiast jeśli uważasz jakiś post za obraźliwy to go zgłoś, a decyzję proszę pozostaw moderacji.
-
daniel
Osobiście czekam na to "więcej".ma_ga pisze: 25 maja 2024, 19:29 Wiktorze, widzę że ktoś bardzo cię skrzywdził pod tym względem (lub ty sam siebie). Twoje poglądy nadają się do terapii. Jak będę miała czas to napiszę więcej.
W jaki sposób "widzisz, że ktoś bardzo skrzywdził" @Wiktor?
Pod jakim "względem"?
Co sugerujesz?
Czy to jest argument czy już przytyk wymierzony w osobę?