Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Rozczarowanie drugim człowiekiem

O tym wszystkim co dotyczy katolika w codziennym życiu
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
Remi1995 pisze: 09 paź 2024, 22:21 Nie, nie jestem w błędzie. To katechizm Kościoła Katolickiego się myli. Tak samo jak biblijni autorzy się mylą.
Jasne. Porzucimy 2 tyś lat Tradycji i Nauki Kościoła, bo Ty uważasz ze wszyscy dookoła się mylą a Ty jeden dobrze odczytałaś co Bóg miał na myśli...
Postawiłeś zatem na siebie i swoją pychę...
Remi1995 pisze: 09 paź 2024, 22:21 Poza tym te wszystkie fragmenty, które podałaś, mówią o gwałcie homoseksualnym, a nie czystej szczęśliwej zdrowej relacji homoseksualnej. I taką ja interpretację przyjmuję. Nie jestem tradycyjnym katolickim homofobem, jak duża część katolików, w tym pani, okazuje się. Najwidoczniej mamy inne Kościoły.
Najwyraźniej. Ja jestem w Kościele katolickim i znam jego Naukę i tą naukę tutaj głoszę opierając się na dokumentach i Biblii. Ty "założyłeś" swój własny Kościół, który opiera się jedynie na twojej interpretacji Biblii.
Czyli sam stałeś się bogiem dla siebie, bo przyznałeś sobie prawo interpretowania co jest a co nie jest napisane w Biblii.
Piszesz że Stary Testament nie obowiązuje bo został wypełniony, ale o czynach homoseksualnych pisze św Paweł w Nowym testamencie:
Rz 1, 26-28: Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie. A ponieważ nie uznali za słuszne zachować prawdziwe poznanie Boga, wydał ich Bóg na pastwę na nic niezdatnego rozumu, tak że czynili to, co się nie godzi.
Remi1995 pisze: 09 paź 2024, 22:21 Ja normalny, nowoczesny, idący z duchem czasu, dostosowujący się do odkryć naukowy, drugi przedsoborowy, zatęchły, skrajnie klerykalny, homofobiczny. Na szczęście KK prawdopodobnie czeka schizma niemiecka i powstanie jakiś Katolicki Kościół Niemiecki. Wtedy się przepiszę. Bo ten Polski Katolicki Kościół sieje tylko nienawiść.
Nigdzie nie wyraziłam nienawiści wobec homoseksualistów, ani Kościół jej nie wyraża. Wręcz przeciwnie podlinkowałam ci materiały, gdzie w dokumentach papieże piszą, choćby tu:
https://www.vatican.va/roman_curia/cong ... ns_pl.html
Podsumowanie:
Kościół katolicki w rzeczywistości rozróżnia osoby o skłonnościach homoseksualnych i akty homoseksualne. W odniesieniu do osób o skłonnościach homoseksualnych Katechizm Kościoła Katolickiego naucza, że „należy je przyjmować z szacunkiem, współczuciem i wrażliwością. Należy unikać wszelkich przejawów niesprawiedliwej dyskryminacji w ich stosunku” . Jeśli chodzi jednak o akty homoseksualne, Katechizm stwierdza: „Opierając się na Piśmie Świętym, które przedstawia akty homoseksualne jako akty ciężkiej deprawacji, tradycja zawsze głosiła, że akty homoseksualne są wewnętrznie nieuporządkowane. Są sprzeczne z prawem naturalnym. Zamykają akt seksualny na dar życia. Nie wychodzą z autentycznej komplementarności uczuciowej i seksualnej. W żadnym wypadku nie mogą być aprobowane”
Remi1995 pisze: 09 paź 2024, 22:21 Postawię sprawę jasno: piekło jest puste, nikt kto pozna naprawdę Boga po śmierci, nie odrzuci go, naprawdę bardzo obrażają Boga ci, którzy sądzą inaczej i robią z niego potwora. Tak samo jak ci, którzy wmawiają ludziom, że nie wiem, za zdradę pójdzie się do piekła, za ateizm, za bycie osobą homoseksualną, za masturbację, za nie chodzenie do Kościoła, za dokonanie aborcji, gdy niezrobienie tego zniszczyłoby nam życie itd. Nikt nie idzie do piekła, jeśli ktoś w Biblii wsadził w usta Jezusa podobne słowa, jest kłamcą.
No to wychodzi na to, że Ty jesteś kłamcą... i siejesz zamieszanie... grzech ciężki, a wymieniasz same grzechy ciężkie, zrywa relację z Bogiem, zrywa łaskę, łączność z Kościołem... jak taka osoba miałaby dostąpić nieba, skoro je sama odrzuciła wybierając grzech ciężki, czyli wielkie zło? To nie jest logiczne myślenie.
Remi1995 pisze: 09 paź 2024, 22:21 Biblię interpretuję tak, jak czuję. Po swojemu. Bo tylko taki katolicyzm jest moralny i coś warty. Bez tego to religia brutalna i pełna nienawiści. Tylko wybierając sobie z Biblii dla mnie logiczne rzeczy, odrzucając całe te nieprawdziwe informacje o piekłach, grzechach itp. mogę nadal być Katolikiem tak, jak ja to czuję.
Stosując taką postawę, nie jesteś katolikiem, jesteś pyszałkiem. Obudź się! To Bóg jako Stwórca, doskonale wiedząc kogo stworzył, może człowiekowi nadawać zasady i przykazania, bo wie do jakich dzieł, wartości i godności stworzył człowieka.
Stwórca ma prawo mówić jak mamy żyć, aby żyć w Jego łasce.
Kiedy człowiek sam z siebie czyni boga to strasznie błądzi, odwraca się od Boga i sam siebie potępia.
Remi1995 pisze: 09 paź 2024, 22:21 Więc to pani się myli. I ma przestarzałą wersję katolicyzmu. Ale spokojnie, papieże będą bardziej postępowi w przyszłości. Naprawią te błędy. Wprowadzą kapłaństwo kobiet, pozmieniają dogmaty na normalne i będzie dobrze. Z Panem Bogiem. Takim, jaki On naprawdę jest, a nie takim, jak w kłamliwych fragmentach Biblii zmyślonych przez niektórych ludzi z różnych zapewne powodów (nie oceniam, stwierdzam coś, co dla mnie jest faktem, bo tak mi mówi moje sumienie :)). Czyli Bogiem Miłości, który nie sprowadza na ludzi piekła, ani nie karze za grzechy, bo prawdziwy grzech popełnić jest bardzo trudno. Prawdziwy grzech to np. zabójstwo, nienawiść do osób homoseksualnych, migrantów, ksenofobia, rasizm, zbrodnie wojenne, a nie to, ze nastolatek się sam ze sobą pobawi, błagam was. Ale nawet jak prawdziwy grzech się popełni, po śmierci zrozumie się ten błąd i zawsze wybierze w wolności Boga. Na tym polega Prawdziwy katolicyzm. I tylko taki jest naprawdę miłosierny. I taki wyznaję ja. Nie wiem, jak pani.
Przykro mi, ale po śmierci nie będzie już możliwości zmiany decyzji. Tu na ziemi musimy zdecydować, czy idziemy za Bogiem, czy Go odrzucamy. I obyś zdążył się nawrócić przed śmiercią, życzę ci z serca nawrócenia.
Remi1995 pisze: 09 paź 2024, 17:41 Nikt nie zasługuje na WIECZNE piekło za to, że jest słabym człowiekiem. Nie da się zasłużyć żadnym czynem na WIECZNE męki. Nie róbcie z Boga sadysty a z duszy ludzi jakiś upośledzony byt, który nie potrafi wybrać DOBRA, gdy GO pozna.
Bóg dał nam wolność wyboru, a potem jest konsekwentny i szanuje ludzki wybór - to nie jest sadyzm, ani okrucieństwo, ani surowość, tylko i wyłącznie konsekwencja.
Remi1995 pisze: 09 paź 2024, 17:41
wszystko już wyjaśniłem. Proszę nie wkładać w usta Boga czegoś, czego nie powiedział, tylko kłamliwie włożyli w nie ludzie. Kiedyś jak już Kościół do tego dojrzeje, to się Biblię przerobi, usuwając z niej takie kwiatki i nieścisłości, napisze lepiej, współczesnym językiem, a na razie jest, jak jest. A jak jest, widzimy po owocach, kolejnych seriach wstrząsających opinią publiczną skandali. A to wszystko wynik błędnej pseudonauki Biblijnej, złej interpretacji, próby walki z naturą i naturalnymi homoseksualnymi i heteroseksualnymi skłonnościami ludzi do miłości, gdyby Bóg nie chciał relacji homoseksualnych, to by ich nie było. A były, są i będą. Bo są dobre. Wpisane w naturę ludzi. I Bóg je chce. Z Panem Bogiem : )
Obawiam się, że osobą która tu zwodzi i kłamie jesteś Ty sam.
Pismo św jest czytelne i natchnione, jasno mówi że czyny homoseksualne są grzechem ciężkim.
Bóg kocha grzesznika, ale potępia grzech.

Natura ludzka jest heteroseksualna, co jest już objawione w 2 rozdziale Księgi Rodzaju.
Kiedy ostatnio czytałeś Biblię?

"Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego."/1 Kor 6,9b-10/

"rozumiejąc, że Prawo nie dla sprawiedliwego jest przeznaczone, ale dla postępujących bezprawnie i dla niesfornych, bezbożnych i grzeszników, dla niegodziwych i światowców, dla ojcobójców i matkobójców, dla zabójców, dla rozpustników, dla mężczyzn współżyjących z sobą, dla handlarzy niewolnikami, kłamców, krzywoprzysięzców i [dla popełniających] cokolwiek innego, co jest sprzeczne ze zdrową nauką, w duchu Ewangelii chwały błogosławionego Boga, którą mi zwierzono." 1 Tm 1,9-11

Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie./ Rz 1,26-27/
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Jerycho
Podziękował/a: 9
Podziękowano: 18
Homoseksualizm to dzieło boskie, więc jest w pełni legalne. To tylko kwestia czasu nim kościół Katolicki uzna je za zgodne z wolą bożą. Musimy tylko wystsrczająco długo poczekać, bo tutaj w Polsce jak w lesie. Nie ma związków partnerskich ani małżeństw homoseksualnych, ale spokojnie. Będą takie związki i małżeństwa, trzeba tylko ciągle je forsować i cierpliwie czekać :-bd
Ostatnio zmieniony 10 paź 2024, 11:16 przez Jerycho, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszyscy mamy milion dróg, każda zbliża nas do śmierci"
Awatar użytkownika
Magnolia
Jerycho pisze: 10 paź 2024, 11:15 Homoseksualizm to dzieło boskie, więc jest w pełni legalne.
Czy możesz podać jakiś cytat biblijny na potwierdzenie tej tezy?

Mylisz tez dwa porządki - porządek prawny (ludzki) - czy coś jest legalne czy nielegalne
I drugi porządek natury- czyli czy coś jest zgodne z naturą czy nie jest
mgr teologii,
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Szukający pisze: 09 paź 2024, 23:56 Widzenie homoseksualizmu jako "obiektywnie" nieuporządkowanego jest niezgodne z antropologią. Natura celowo tworzy pewien procent populacji z tym typem seksualności by zapobiec dezintegracji grupy podstawowej u stworzeń stadnych. Zwłaszcza naczelnych. Prosto mówiąc , spoistość stada , plemienia wartością nadrzędną wobec wszystkich pozostałych. Bo chodzi o zachowanie gatunku. Ot, taki sobie zwykły atawizm ewolucyjny. Jak zresztą wiele, wiele innych.
Piszesz o "naturze" z przed czy po grzechu?

Dodano po 1 minucie 24 sekundach:
Jerycho pisze: 10 paź 2024, 11:15 Homoseksualizm to dzieło boskie, ...
Dlaczego boskie? Bo jest na ziemi?
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Szukający
Podziękował/a: 32
Podziękowano: 16

daniel pisze: 10 paź 2024, 13:48
Szukający pisze: 09 paź 2024, 23:56 Widzenie homoseksualizmu jako "obiektywnie" nieuporządkowanego jest niezgodne z antropologią. Natura celowo tworzy pewien procent populacji z tym typem seksualności by zapobiec dezintegracji grupy podstawowej u stworzeń stadnych. Zwłaszcza naczelnych. Prosto mówiąc , spoistość stada , plemienia wartością nadrzędną wobec wszystkich pozostałych. Bo chodzi o zachowanie gatunku. Ot, taki sobie zwykły atawizm ewolucyjny. Jak zresztą wiele, wiele innych.
Piszesz o "naturze" z przed czy po grzechu?

Dodano po 1 minucie 24 sekundach:
Jerycho pisze: 10 paź 2024, 11:15 Homoseksualizm to dzieło boskie, ... ziemi
Dlaczego boskie? Bo jest na ziemi?
Od powstania życia na Ziemi jest jedna natura. Niezależnie od tego czy i kiedy jakiś grzech był.
Skoro Watykan z ewolucją już pogodzony, musimy i my się pogodzić. Jest jedną biologia, jedna zoologia i antropologia. Wiem, są daremne próby objaśnienia nieprzystawalności wizji i faktów przez jakąś rzekomą dwoistość świata przed GP i po, ale skoro już dyskutujemy na poważnie, tacy pozostańmy.
Awatar użytkownika
Jerycho
Homoseksualizm jest jak najbardziej naturalny w końcu u ssaków występują przypadki zwierząt homoseksualnych. Poza tym homoseksualizm to miłość, a miłość jest dobra skoro pochodzi od Boga, dlatego też nie ma niczego przeciw miłości homoseksualnej. Kościół musi zrozumieć swoje stanowisko jako błędne.
Awatar użytkownika
Magnolia
Jerycho pisze: 10 paź 2024, 16:13 Homoseksualizm jest jak najbardziej naturalny w końcu u ssaków występują przypadki zwierząt homoseksualnych. Poza tym homoseksualizm to miłość, a miłość jest dobra skoro pochodzi od Boga, dlatego też nie ma niczego przeciw miłości homoseksualnej. Kościół musi zrozumieć swoje stanowisko jako błędne.
Prosiłam o cytat biblijny a nie o powtarzanie tego co wcześniej napisałeś...widzisz różnice?
Porządek naturalny zakłada aby gatunek się rozwijał, czyli zakłada rodzenie. A płodność ludzka mówi sama o jej naturze: gatunek ludzki się rozwija, następuje rodzenie dzięki gametom od kobiety i mężczyzny. To jest prawda naturze człowieka
A nie to co Ty piszesz.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jerycho
Nie jestem w tym temacie, żeby dawać cytaty biblijne. Szach mat
Awatar użytkownika
Magnolia
Jerycho pisze: 10 paź 2024, 17:10 Nie jestem w tym temacie, żeby dawać cytaty biblijne. Szach mat
Czyli nie znasz Biblii i opartej na Objawieniu Nauki Kościoła. Prawda?

A wypowiadasz się jakbyś był w temacie…
Mi to wygląda na wypowiedź z cyklu : nie znam się ale wypowiem się…
mgr teologii,
Remi1995
Podziękowano: 2
Magnolia pisze: 10 paź 2024, 17:01
Jerycho pisze: 10 paź 2024, 16:13 Homoseksualizm jest jak najbardziej naturalny w końcu u ssaków występują przypadki zwierząt homoseksualnych. Poza tym homoseksualizm to miłość, a miłość jest dobra skoro pochodzi od Boga, dlatego też nie ma niczego przeciw miłości homoseksualnej. Kościół musi zrozumieć swoje stanowisko jako błędne.
Prosiłam o cytat biblijny a nie o powtarzanie tego co wcześniej napisałeś...widzisz różnice?
Porządek naturalny zakłada aby gatunek się rozwijał, czyli zakłada rodzenie. A płodność ludzka mówi sama o jej naturze: gatunek ludzki się rozwija, następuje rodzenie dzięki gametom od kobiety i mężczyzny. To jest prawda naturze człowieka
A nie to co Ty piszesz.
kompletnie ignorujesz fakty medyczne na ten temat. Odkrycia biologiczne mówią jasno: homoseksualizm wspiera płodność i wpływa na sukces reprodukcyjny, dzięki tworzeniu silnych struktur społecznych lub wspólnej opiece nad młodymi, nie tylko u ludzi, ale też u zwierząt. Choć my też biologicznie zwierzętami jesteśmy. Więc kłamiesz. Każdy obiektywny biolog ci to powie i zapewne jeszcze lepiej wytłumaczy, dlaczego mylisz się co naturalności homoseksualizmu itd. A co kwestii wiary, ja w polemikę wchodzić nie zamierzam. Straszenie piekłem też na mnie nie działa. Ktoś, kto nie zna Prawdziwego Biblijnego Boga, jak Pani, nie jest w stanie mnie rpzestraszyć. Życzę nawrócenia. Jeśli Pani tego nie zrobi i będzie rozprzestrzeniać nieprawdę o nim, to... nie, nie trafi Pani do piekła, bo tego de facto dla ludzi nie ma. To Bóg się nad Panią ulituje i będzie musiał wytłumaczyć, dlaczego jest w błędzie. I pewnie będzie musiała pani przeprosić osoby homoseksualne i nie tylko je, za rozpowszechniania kłamstw na ich temat, nie tylko naukowych, ale przede wszystkim biblijnym. Co do jednego z apostołów piszący o homoseksualizmie, nie wiedział on o nim nic. Więc nie jest żadnym autorytetem na ten temat. Tym bardziej że był w błędzie i albo kłamał, albo zwyczajnie był w błędzie i stąd jego ignorancja. Nie miał badań naukowych na ten temat, nie winię go. Zresztą pan Terlikowski ostatnio coś podobnego stwierdził.
Awatar użytkownika
Jerycho
Jak każdy uczestnik forum mam prawo do wypowiedzenia się w temacie w zgodzie ze swoim sumieniem. Szach mat, teolożko
@Magnolia
Ostatnio zmieniony 10 paź 2024, 18:20 przez Jerycho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Zastanów się albo twierdzisz ze się mylę, albo uważasz że kłamię. Bo to nie jest to samo... a jedno wyklucza drugie.

Jestem żoną od 27 lat i urodziłam dwoje dzieci żaden homoseksualista mi w tym nie pomagał, ani mi ani mojemu mężowi. I nie słyszałam by pomagali moim znajomym.... ani w tym wieku ani w poprzednich wiekach nie ma na ten temat żadnych dokumentów ... o niczym podobnym nie słyszałam.....Więc teza że homoseksualiści wspierają płodność, wspierają sukces reprodukcyjny i tworzą silne struktury społeczne ... skutkuje jedynie bananem na twarzy...

@Remi1995 nie poznałeś jeszcze Boga, więc proszę cię nie wypowiadaj się w Jego imieniu.
Czytam Pismo św od wielu lat, od 10 lat codziennie, jestem po wieloletnich studiach, gdzie poznawałam filozofię, teologię i metafizykę aby poznać Boga. Przeżyłam również doświadczenie Bożej Obecności i nawrócenie. Niczego z tych rzeczy które tu piszesz nie ma ani w Piśmie św, ani w Nauce Kościoła. Podaję cytaty biblijne, które mówią coś odwrotnego niż Ty twierdzisz.
Obalanie autorytetu Pisma św, świętego Pawła, Kościoła, teologów, katechizmu zapędzi cię jedynie w coraz większe zagubienie i pychę.

Dodano po 4 minutach 52 sekundach:
Jerycho pisze: 10 paź 2024, 18:20 Jak każdy uczestnik forum mam prawo do wypowiedzenia się w temacie w zgodzie ze swoim sumieniem. Szach mat, teolożko
@Magnolia
Oczywiście, masz prawo do wypowiadania się, do dyskusji... nikt ci tego nie broni. Po to założyliśmy forum aby prowadzić dyskusję.
Ale jak każdy inny uczestnik forum ja mam prawo zapytać czym argumentujesz swoje wypowiedzi, a ty powinieneś podać argumenty.
Póki co nie zaszachowałeś mnie niczym... bo nie podałes argumentów.

No bo : "ja tak uważam i kropka" - to nie jest argument, mam nadzieję ze rozumiesz.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Szukający
Podziękował/a: 32
Podziękowano: 16

"Homoseksualizm wśród zwierząt [WYWIAD Z DOROTĄ SUMIŃSKĄ] OKO.press - OKO.press" https://oko.press/uczucie-homoseksualne ... z-suminska
Awatar użytkownika
Magnolia
Ja naprawdę ani słowem nie pisze o homoseksualizmie u zwierząt...
Piszę jaka jest Nauka Kościoła i nauka z Pisma św dotycząca ludzi.
Co ma jedno do drugiego?
Czy w inne kwestie moralne wymagamy je od zwierząt? np zabijanie?

Nie widzicie różnicy między zwierzętami a ludźmi?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jerycho
Sęk w tym, że ludzie to zwierzęta, a dokładniej to ssaki.
Awatar użytkownika
daniel
Szukający pisze: 10 paź 2024, 15:50 Od powstania życia na Ziemi jest jedna natura. Niezależnie od tego czy i kiedy jakiś grzech był.
Skoro Watykan z ewolucją już pogodzony, musimy i my się pogodzić. Jest jedną biologia, jedna zoologia i antropologia. Wiem, są daremne próby objaśnienia nieprzystawalności wizji i faktów przez jakąś rzekomą dwoistość świata przed GP i po, ale skoro już dyskutujemy na poważnie, tacy pozostańmy.
Zgadza się. Natura jest jedna i ta sama. Nie jest jednak taka sama jak była.

KKK405 Chociaż grzech pierworodny jest grzechem własnym każdego 282 , to jednak w żadnym potomku nie ma on charakteru winy osobistej. Jest pozbawieniem pierwotnej świętości i sprawiedliwości, ale natura ludzka nie jest całkowicie zepsuta: jest zraniona w swoich siłach naturalnych, poddana niewiedzy, cierpieniu i władzy śmierci oraz skłonna do grzechu (ta skłonność do zła jest nazywana "pożądliwością"). Chrzest, dając życie łaski Chrystusa, gładzi grzech pierworodny i na nowo kieruje człowieka do Boga, ale konsekwencje tego grzechu dla osłabionej i skłonnej do zła natury pozostają w człowieku i wzywają go do walki duchowej.

Dodano po 4 minutach 12 sekundach:
To, że coś gdzieś występuje nie stanowi o tym, że jest właściwe, dobre czy wskazane.
Co rodzi Boża miłość, co rodzi miłość heteroseksualna, co rodzi miłość homoseksualna?
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Poproszę o jakieś namiary na badania, że homoseksualizm pomaga w rozmnażaniu się gatunku, że natura specjalnie go stworzyła.

Tylko nie tezy, ponieważ takich artykułów jest sporo, którą są raz za, a raz przecie takiemu stwierdzeniu.
Awatar użytkownika
daniel
Jerycho pisze: 10 paź 2024, 18:59 Sęk w tym, że ludzie to zwierzęta, a dokładniej to ssaki.
Żadne zwierzę nie jest stworzone na obraz i podobieństwo Boże, a zatem człowiek jest czymś więcej.
Awatar użytkownika
Magnolia
Żadnego zwierzęcia nie obowiązuje ludzka moralność.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
@Remi1995 , @Jerycho posłuchaj:

Nie ustala się zasad moralnych, lecz się je odczytuje

Dlaczego nie wolno tworzyć dowolnych zasad moralnych?

Jeśli człowiek chce realizować prawdziwe dobro zamiast zła, powinien poznać obiektywne normy moralne i dostosować do nich swoje postępowanie. Zasad moralnych nie wolno sobie dowolnie ustalać, lecz mają one być rozpoznane. Nikt rozsądny nie wymyśla ani nie ustala, która godzina jest w danym momencie, lecz odczytuje ją, np. przy pomocy dokładnego zegarka. Podobnie też człowiek nie powinien ustalać, np. przez referendum, co jest dobrem a co złem, lecz odczytywać przy pomocy sumienia, co naprawdę służy człowiekowi, życiu społecznemu i zbawieniu, a co naprawdę szkodzi.

Człowiek ustalający w samowolny sposób nowe normy moralne, np. głoszący, że związki homoseksualistów są czymś równie pożytecznym i dobrym jak naturalne małżeństwa, przypomina szaleńca, który stwierdza: ”Ja uważam, że sól jest trucizną, a arszenik dobrą przyprawą, dlatego dosypuję go zamiast soli do mojej zupy”.
https://teologia.pl/m_k/zag03-10.htm#3
Ostatnio zmieniony 10 paź 2024, 19:45 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
mgr teologii,