Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Grzech
-
Serotonina
Jeżeli jakiś czyn uznałem, że nie jest grzechem i przyjmowałem komunię świętą i się z tego nie spowiadałem, a później pojawiły się wątpliwości czy nie popełniło się grzechu ciężkiego i w końcu wyspowiadałem się z tego czynu na spowiedzi to w takiej sytuacji nie można raczej mówić o zatajeniu grzechu ciężkiego na spowiedzi tyko o złej ocenie moralnej czynu w tamtym momencie.
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Zwykle gdy pojawiają się wątpliwości co do tego czy dany czyn był grzechem ciężkim, to można wnioskować że nie był.
Bo aby uznać że dany czyn był grzechem ciężkim musi spełniać jednocześnie trzy warunki: pełna świadomość i dobrowolność w wyborze zła w wielkiej materii.
Jeśli któryś z tych warunków nie zaistniał to nie ma mowy o grzechu ciężkim.
Wielką materię określają przykazania z Dekalogi i 5 przykazań kościelnych.
Zwykle gdy pojawiają się wątpliwości co do tego czy dany czyn był grzechem ciężkim, to można wnioskować że nie był.
Bo aby uznać że dany czyn był grzechem ciężkim musi spełniać jednocześnie trzy warunki: pełna świadomość i dobrowolność w wyborze zła w wielkiej materii.
Jeśli któryś z tych warunków nie zaistniał to nie ma mowy o grzechu ciężkim.
Wielką materię określają przykazania z Dekalogi i 5 przykazań kościelnych.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Serotonina
Czyli jeżeli grzech ten nawet jeżeli był ciężki, ale w mojej ocenie moralnej wtedy nie był grzechem wogóle i się z tego świadomie nie spowiadałem, bo uznałem że nie było potrzeby to moje wcześniejsze spowiedzi były poprawne oraz przyjmowana komunia święta także?
Ogólnie w mojej ocenie wtedy ten czyn nie zahaczał o szóste przykazanie i się z tego nie spowiadałem i teraz też tak uważam ale mam trochę wątpliwości dlatego pytam bo na poprzedniej spowiedzi o tym powiedziałem że może dany czyn mógł zahaczać o masturbacje.
Ogólnie w mojej ocenie wtedy ten czyn nie zahaczał o szóste przykazanie i się z tego nie spowiadałem i teraz też tak uważam ale mam trochę wątpliwości dlatego pytam bo na poprzedniej spowiedzi o tym powiedziałem że może dany czyn mógł zahaczać o masturbacje.