Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Grzechy przeciwko czystości

Tu omawiamy problemy w rozeznawaniu grzechów, problemy ze spowiedzią, skrupulatyzm
Danielprzezduzed
Wyznanie: katolicyzm
Podziękowano: 3
Skaza pisze: 14 maja 2023, 0:06 Za dużo się zapętlasz i analizujesz to bracie. Nie, nie masz grzechu jak jakaś myśl przejdzie Ci tylko przez głowę. Zajmij koniecznie czymś swoje myśli, jakieś hobby, albo więcej poświęcaj czasu nauce w szkole o ile chodzisz tam jeszcze bo nie wiem w jakim jesteś wieku a jeśli już pracujesz bierz nadgodziny bylebyś tylko nie analizował w nieskończoność bo to jest szkodliwe dla zdrowia zarówno psychicznego jak i fizycznego.
I to ma byc spisób wyleczenia nerwicy natrectw?!?!
Zgodnie z wiślacką tradycją
Bakster na piwku z policją
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
@Jerycho, dostałeś ostrzeżenie za za wulgarne wyrażenie! Twój post został usunięty.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
@Jerycho, dostałeś kolejne ostrzeżenie, za to samo co wczoraj od bramina.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2025, 18:04 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
@Jerycho ponawiam prośbę i upominam Cię abyś nie epatował innych użytkowników swoim życiem intymnym!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jerycho
Podziękował/a: 9
Podziękowano: 18
Co jest złego w napisaniu, że moje życie intymne to ja + moja partnerka Renia Ręczkowska? Nikomu krzywdy nie robię
Ostatnio zmieniony 14 cze 2025, 12:01 przez Jerycho, łącznie zmieniany 2 razy.
"Wszyscy mamy milion dróg, każda zbliża nas do śmierci"
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Jerycho pisze: 14 cze 2025, 12:00 Co jest złego w napisaniu, że moje życie intymne to ja + moja partnerka Renia Ręczkowska? Nikomu krzywdy nie robię
Opisujesz tu jak krzywdzisz siebie samego i potencjalnie przyszłą partnerkę, żonę. To rodzi współczucie. Krzywdę robisz tym, którzy mogą poczuć się zgorszeni twoim wyznaniem.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Jerycho
daniel pisze: 14 cze 2025, 12:18
Jerycho pisze: 14 cze 2025, 12:00 Co jest złego w napisaniu, że moje życie intymne to ja + moja partnerka Renia Ręczkowska? Nikomu krzywdy nie robię
Opisujesz tu jak krzywdzisz siebie samego i potencjalnie przyszłą partnerkę, żonę. To rodzi współczucie. Krzywdę robisz tym, którzy mogą poczuć się zgorszeni twoim wyznaniem.
Nikomu się krzywda z mojej strony nie dzieje. Pokaż mi ludzi których faktycznie skrzywdziłem, a nie w domyśle
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
A kolejne ostrzeżenia nie dają ci jasnego komunikatu ze robisz coś nie tak pisząc w ten sposób na katolickim forum?!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Jerycho
Nikomu się krzywda nie dzieje. Jesteście przewrażliwieni.
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Jerycho pisze: 14 cze 2025, 14:11 Nikomu się krzywda z mojej strony nie dzieje. Pokaż mi ludzi których faktycznie skrzywdziłem, a nie w domyśle
Fakt, że czegoś nie dostrzegasz nie oznacza, że tego nie ma. Zadałeś pytanie i dostałeś odpowiedź. Ja cię nie będę przekonywał. Z czasem jednak optyka się zmienia.

Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
Jerycho pisze: 14 cze 2025, 17:59 Nikomu się krzywda nie dzieje. Jesteście przewrażliwieni.
Czyli bardziej wrażliwy to dla ciebie nikt?
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Jerycho
daniel pisze: 14 cze 2025, 18:47
Jerycho pisze: 14 cze 2025, 14:11 Nikomu się krzywda z mojej strony nie dzieje. Pokaż mi ludzi których faktycznie skrzywdziłem, a nie w domyśle
Fakt, że czegoś nie dostrzegasz nie oznacza, że tego nie ma. Zadałeś pytanie i dostałeś odpowiedź. Ja cię nie będę przekonywał. Z czasem jednak optyka się zmienia.

Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
Jerycho pisze: 14 cze 2025, 17:59 Nikomu się krzywda nie dzieje. Jesteście przewrażliwieni.
Czyli bardziej wrażliwy to dla ciebie nikt?
Jak jest się przewrażliwiionym to warto zastosować się do powiedzenia "luzj rajtuzy".
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Idąc Twoim tokiem rozumowania, np. dłubanie w nosie i w zębach przy stole tez nikomu nie robi krzywdy, tak samo chodzenie w kąpielówkach po sklepach czy restauracjach.
Społeczeństwo ustaliło pisane i niepisane zasady dotyczące nasze życia prywatnego czy intymnego. Wiele z tych zasad ma swoje umocowanie w religii.
@Jerycho, na przyszłość proszę powstrzymać się od takich ekshibicjonistycznych wypowiedzi, świadczą one po prostu o braku kultury osobistej i niedojrzałości psychicznej.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jerycho
Nie wiem po co komu studia religijne. Jak potem nie potrafi wskazać komu faktyczne zło się dzieje, gdy ktoś oddaje się przyjemności z Renią Ręczkowską. Chyba ludzie mylili się z powołaniem jak takiej prostej rzeczy nie potrafią wskazać.
Awatar użytkownika
Magnolia
Masturbacja skupia wyłącznie na sobie, człowiek staje się egoistyczny i hedonistycznie nastawiony, co jest odwrotnością tego czego potrzebuje człowiek w małżeństwie, czyli altruizmu i myślenia o szczęściu drugiego człowieka.
Poza tym uleganie swoim żądzom oznacza, ze zupełnie odpuściłeś sobie naukę panowania nad sobą - co jest oznaką męstwa i wolności. Uleganie żądzom jest niewolą, bo juz nie decydujesz Ty tylko uzależnienie.

Więc chwalenie się jaki to jesteś egoistyczny, hedonistyczny i zniewolony naprawdę jest słabe. szczególnie na katolickim forum, gdzie wyznajemy inne wartości: altruizm, wolność, cnotę panowania nad pożądliwością.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jerycho
Człowiek może się masturbować okazjonalnie i nie być od tego uzależnionym, więc twoje argumenty tracą sens, jakby w ogóle je miały. Wciąż nikt nie wskazał kogo krzywdzę, a to że jest to katolickie forum to mam jedno do powiedzenie. Nic co ludzkie nie jest mi obce. To samo tyczy się masturbacji. Wystarczy z nią nie przesadzać, a poprawia jakość życia

Nie widzę abyś na forum szukał pomocy ani wiedzy. Ty wiesz swoje i swoje głosisz. Ale jest to sprzeczne z nauką katolicką i z regulaminem tego forum. Dostajesz trzecie ostrzeżenie i żegnamy się. Magnolia
Ostatnio zmieniony 15 cze 2025, 19:58 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aloes
Podziękował/a: 197
Podziękowano: 621

Jerycho pisze: 15 cze 2025, 19:33 Człowiek może się masturbować okazjonalnie i nie być od tego uzależnionym, więc twoje argumenty tracą sens, jakby w ogóle je miały. Wciąż nikt nie wskazał kogo krzywdzę, a to że jest to katolickie forum to mam jedno do powiedzenie. Nic co ludzkie nie jest mi obce. To samo tyczy się masturbacji. Wystarczy z nią nie przesadzać, a poprawia jakość życia

Nie widzę abyś na forum szukał pomocy ani wiedzy. Ty wiesz swoje i swoje głosisz. Ale jest to sprzeczne z nauką katolicką i z regulaminem tego forum. Dostajesz trzecie ostrzeżenie i żegnamy się. Magnolia
Skoro masztakie zdanie to po co przyszedłeś głosić takie tezy na forum katolickim? Chcesz obwieścić światu jak to sie wyzwoliłeś spod panowania Kościoła.?
Marcin05
Podziękowano: 6
Chyba rzeczywiście nie przystoi katolikowi jeździć na rydwanie po mieście, jak jakiś cesarz rzymski, i się kopulować z kim popadnie.

Ale totalna abstynencja? Nie rozumiem tego. W imię czego?

A co z zakazem medycznej kastracji w takim razie?
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
@Marcin05 Kopulować? Mamy tyle słów w naszym języku, wyrażaj się w taki sposób jak przystoi na forum religijnym. Dostajesz upomnienie.
Awatar użytkownika
Magnolia
Marcin05 pisze: 26 cze 2025, 9:48
Ale totalna abstynencja? Nie rozumiem tego. W imię czego?

A co z zakazem medycznej kastracji w takim razie?
Na pewno jesteś katolikiem? Przeszedłeś katechezę w szkole? Bo zadajesz pytania jakbyś pierwszy raz usłyszał, że masturbacja jest zła.
Ale odpowiem:
W imię prawdy o miłości, godności osoby i celu seksualności.

Kościół naucza, że seksualność ma sens i wartość tylko wtedy, gdy:

- jest wyrazem miłości małżeńskiej między kobietą i mężczyzną,
- pozostaje otwarta na przekazywanie życia,
- jednoczy osoby w trwałym i wiernym przymierzu (małżeństwie).

Dlatego, jeśli ktoś nie może realizować tej wizji seksualności (np. osoba samotna, osoby tej samej płci, osoby konsekrowane) — jest wezwany do czystości, czyli m.in. do abstynencji seksualnej.

To nie zakaz miłości, ale wezwanie do miłości dojrzałej i czystej, zgodnej z prawem Bożym i prawem naturalnym.
„Każdy jest powołany do czystości — stosownie do swojego stanu życia.” (KKK 2348)

Kościół zakazuje kastracji, bo jest to naruszenie integralności cielesnej człowieka, jeśli nie jest to działanie ratujące życie.
Kastracja (np. w celu zmniejszenia popędu seksualnego):
- jest traktowana jako ingerencja w naturę ciała,
- pozbawia osobę zdolności do prokreacji, która jest naturalnym celem seksualności,
- może naruszać godność osoby ludzkiej, traktując ciało jak „narzędzie” do kontroli zachowań.
mgr teologii,
Marcin05
Podziękowano: 6
Widzę że w prawie jest Pani lepiej obeznana niż niejeden faryzeusz. Prosze napisać własną opinię zamiast cytować prawo.

Ja też znam prawo. I co z tego. Nie interesuje mnie prawo, interesuje mnie miłość.

Udzielam Ci ostrzeżenia za obrażanie innych użytkowników. Chodzi o porównywanie do faryzeusza. Dominik
Ostatnio zmieniony 26 cze 2025, 21:36 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.