I to ma byc spisób wyleczenia nerwicy natrectw?!?!Skaza pisze: 14 maja 2023, 0:06 Za dużo się zapętlasz i analizujesz to bracie. Nie, nie masz grzechu jak jakaś myśl przejdzie Ci tylko przez głowę. Zajmij koniecznie czymś swoje myśli, jakieś hobby, albo więcej poświęcaj czasu nauce w szkole o ile chodzisz tam jeszcze bo nie wiem w jakim jesteś wieku a jeśli już pracujesz bierz nadgodziny bylebyś tylko nie analizował w nieskończoność bo to jest szkodliwe dla zdrowia zarówno psychicznego jak i fizycznego.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Grzechy przeciwko czystości
-
Danielprzezduzed
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękowano: 3
Bakster na piwku z policją
Bakster na piwku z policją
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
@Jerycho ponawiam prośbę i upominam Cię abyś nie epatował innych użytkowników swoim życiem intymnym!
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Jerycho
- Podziękował/a: 9
- Podziękowano: 18
Co jest złego w napisaniu, że moje życie intymne to ja + moja partnerka Renia Ręczkowska? Nikomu krzywdy nie robię
Ostatnio zmieniony 14 cze 2025, 12:01 przez Jerycho, łącznie zmieniany 2 razy.
"Wszyscy mamy milion dróg, każda zbliża nas do śmierci"
-
daniel
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Opisujesz tu jak krzywdzisz siebie samego i potencjalnie przyszłą partnerkę, żonę. To rodzi współczucie. Krzywdę robisz tym, którzy mogą poczuć się zgorszeni twoim wyznaniem.Jerycho pisze: 14 cze 2025, 12:00 Co jest złego w napisaniu, że moje życie intymne to ja + moja partnerka Renia Ręczkowska? Nikomu krzywdy nie robię
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
Jerycho
Nikomu się krzywda z mojej strony nie dzieje. Pokaż mi ludzi których faktycznie skrzywdziłem, a nie w domyśledaniel pisze: 14 cze 2025, 12:18Opisujesz tu jak krzywdzisz siebie samego i potencjalnie przyszłą partnerkę, żonę. To rodzi współczucie. Krzywdę robisz tym, którzy mogą poczuć się zgorszeni twoim wyznaniem.Jerycho pisze: 14 cze 2025, 12:00 Co jest złego w napisaniu, że moje życie intymne to ja + moja partnerka Renia Ręczkowska? Nikomu krzywdy nie robię
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
A kolejne ostrzeżenia nie dają ci jasnego komunikatu ze robisz coś nie tak pisząc w ten sposób na katolickim forum?!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
daniel
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Fakt, że czegoś nie dostrzegasz nie oznacza, że tego nie ma. Zadałeś pytanie i dostałeś odpowiedź. Ja cię nie będę przekonywał. Z czasem jednak optyka się zmienia.Jerycho pisze: 14 cze 2025, 14:11 Nikomu się krzywda z mojej strony nie dzieje. Pokaż mi ludzi których faktycznie skrzywdziłem, a nie w domyśle
Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
Czyli bardziej wrażliwy to dla ciebie nikt?
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
Jerycho
Jak jest się przewrażliwiionym to warto zastosować się do powiedzenia "luzj rajtuzy".daniel pisze: 14 cze 2025, 18:47Fakt, że czegoś nie dostrzegasz nie oznacza, że tego nie ma. Zadałeś pytanie i dostałeś odpowiedź. Ja cię nie będę przekonywał. Z czasem jednak optyka się zmienia.Jerycho pisze: 14 cze 2025, 14:11 Nikomu się krzywda z mojej strony nie dzieje. Pokaż mi ludzi których faktycznie skrzywdziłem, a nie w domyśle
Dodano po 1 minucie 25 sekundach:Czyli bardziej wrażliwy to dla ciebie nikt?
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Idąc Twoim tokiem rozumowania, np. dłubanie w nosie i w zębach przy stole tez nikomu nie robi krzywdy, tak samo chodzenie w kąpielówkach po sklepach czy restauracjach.Jerycho pisze: 14 cze 2025, 12:00 Co jest złego w napisaniu, że moje życie intymne to ja + moja partnerka Renia Ręczkowska? Nikomu krzywdy nie robię
Społeczeństwo ustaliło pisane i niepisane zasady dotyczące nasze życia prywatnego czy intymnego. Wiele z tych zasad ma swoje umocowanie w religii.
@Jerycho, na przyszłość proszę powstrzymać się od takich ekshibicjonistycznych wypowiedzi, świadczą one po prostu o braku kultury osobistej i niedojrzałości psychicznej.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Jerycho
Nie wiem po co komu studia religijne. Jak potem nie potrafi wskazać komu faktyczne zło się dzieje, gdy ktoś oddaje się przyjemności z Renią Ręczkowską. Chyba ludzie mylili się z powołaniem jak takiej prostej rzeczy nie potrafią wskazać.
-
Magnolia
Masturbacja skupia wyłącznie na sobie, człowiek staje się egoistyczny i hedonistycznie nastawiony, co jest odwrotnością tego czego potrzebuje człowiek w małżeństwie, czyli altruizmu i myślenia o szczęściu drugiego człowieka.
Poza tym uleganie swoim żądzom oznacza, ze zupełnie odpuściłeś sobie naukę panowania nad sobą - co jest oznaką męstwa i wolności. Uleganie żądzom jest niewolą, bo juz nie decydujesz Ty tylko uzależnienie.
Więc chwalenie się jaki to jesteś egoistyczny, hedonistyczny i zniewolony naprawdę jest słabe. szczególnie na katolickim forum, gdzie wyznajemy inne wartości: altruizm, wolność, cnotę panowania nad pożądliwością.
Poza tym uleganie swoim żądzom oznacza, ze zupełnie odpuściłeś sobie naukę panowania nad sobą - co jest oznaką męstwa i wolności. Uleganie żądzom jest niewolą, bo juz nie decydujesz Ty tylko uzależnienie.
Więc chwalenie się jaki to jesteś egoistyczny, hedonistyczny i zniewolony naprawdę jest słabe. szczególnie na katolickim forum, gdzie wyznajemy inne wartości: altruizm, wolność, cnotę panowania nad pożądliwością.
mgr teologii,
-
Jerycho
Człowiek może się masturbować okazjonalnie i nie być od tego uzależnionym, więc twoje argumenty tracą sens, jakby w ogóle je miały. Wciąż nikt nie wskazał kogo krzywdzę, a to że jest to katolickie forum to mam jedno do powiedzenie. Nic co ludzkie nie jest mi obce. To samo tyczy się masturbacji. Wystarczy z nią nie przesadzać, a poprawia jakość życia
Nie widzę abyś na forum szukał pomocy ani wiedzy. Ty wiesz swoje i swoje głosisz. Ale jest to sprzeczne z nauką katolicką i z regulaminem tego forum. Dostajesz trzecie ostrzeżenie i żegnamy się. Magnolia
Nie widzę abyś na forum szukał pomocy ani wiedzy. Ty wiesz swoje i swoje głosisz. Ale jest to sprzeczne z nauką katolicką i z regulaminem tego forum. Dostajesz trzecie ostrzeżenie i żegnamy się. Magnolia
Ostatnio zmieniony 15 cze 2025, 19:58 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Aloes
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Skoro masztakie zdanie to po co przyszedłeś głosić takie tezy na forum katolickim? Chcesz obwieścić światu jak to sie wyzwoliłeś spod panowania Kościoła.?Jerycho pisze: 15 cze 2025, 19:33 Człowiek może się masturbować okazjonalnie i nie być od tego uzależnionym, więc twoje argumenty tracą sens, jakby w ogóle je miały. Wciąż nikt nie wskazał kogo krzywdzę, a to że jest to katolickie forum to mam jedno do powiedzenie. Nic co ludzkie nie jest mi obce. To samo tyczy się masturbacji. Wystarczy z nią nie przesadzać, a poprawia jakość życia
-
Marcin05
- Podziękowano: 6
Chyba rzeczywiście nie przystoi katolikowi jeździć na rydwanie po mieście, jak jakiś cesarz rzymski, i się kopulować z kim popadnie.
Ale totalna abstynencja? Nie rozumiem tego. W imię czego?
A co z zakazem medycznej kastracji w takim razie?
-
Magnolia
Na pewno jesteś katolikiem? Przeszedłeś katechezę w szkole? Bo zadajesz pytania jakbyś pierwszy raz usłyszał, że masturbacja jest zła.Marcin05 pisze: 26 cze 2025, 9:48
Ale odpowiem:
W imię prawdy o miłości, godności osoby i celu seksualności.
Kościół naucza, że seksualność ma sens i wartość tylko wtedy, gdy:
- jest wyrazem miłości małżeńskiej między kobietą i mężczyzną,
- pozostaje otwarta na przekazywanie życia,
- jednoczy osoby w trwałym i wiernym przymierzu (małżeństwie).
Dlatego, jeśli ktoś nie może realizować tej wizji seksualności (np. osoba samotna, osoby tej samej płci, osoby konsekrowane) — jest wezwany do czystości, czyli m.in. do abstynencji seksualnej.
To nie zakaz miłości, ale wezwanie do miłości dojrzałej i czystej, zgodnej z prawem Bożym i prawem naturalnym.
„Każdy jest powołany do czystości — stosownie do swojego stanu życia.” (KKK 2348)
Kościół zakazuje kastracji, bo jest to naruszenie integralności cielesnej człowieka, jeśli nie jest to działanie ratujące życie.
Kastracja (np. w celu zmniejszenia popędu seksualnego):
- jest traktowana jako ingerencja w naturę ciała,
- pozbawia osobę zdolności do prokreacji, która jest naturalnym celem seksualności,
- może naruszać godność osoby ludzkiej, traktując ciało jak „narzędzie” do kontroli zachowań.
mgr teologii,
-
Marcin05
- Podziękowano: 6
Widzę że w prawie jest Pani lepiej obeznana niż niejeden faryzeusz. Prosze napisać własną opinię zamiast cytować prawo.
Ja też znam prawo. I co z tego. Nie interesuje mnie prawo, interesuje mnie miłość.
Udzielam Ci ostrzeżenia za obrażanie innych użytkowników. Chodzi o porównywanie do faryzeusza. Dominik
Ja też znam prawo. I co z tego. Nie interesuje mnie prawo, interesuje mnie miłość.
Udzielam Ci ostrzeżenia za obrażanie innych użytkowników. Chodzi o porównywanie do faryzeusza. Dominik
Ostatnio zmieniony 26 cze 2025, 21:36 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.