Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Czy to grzech

Tu omawiamy problemy w rozeznawaniu grzechów, problemy ze spowiedzią, skrupulatyzm
zagubiona owca
Wyznanie: katolicyzm
Trochę Was pomęczę z pytaniami ;)
Czy to grzech i czy trzeba się spowiadać z tych czynów. Wiem że najlepiej omówić to ze spowiednikiem ale tu pierwsze pytanie
1. Kiedy w konfesjonale jest miejsce na pytania, rozmowę? Żeby nie spłycać tego sakramentu czy w ogóle tam jest na to miejsce czy lepiej po prostu poprosić o rozmowę
2. Palenie papierosów czy wypalenie 1 papierosa gdy nie jest się nałogowym palaczem jwst grzechem?
3. Kiedy nie powinno się przyjmować Komunii. Czy ostra kłótnia, z przykrymi słowami jest powodem ażeby odpuścić komunię lub oklamanie kogoś.
4. Czy myślenie że lepiej żeby pewna osoba odeszła, byłoby nam lepiej czy to grzech?
5. Czy myślenie że pewna osoba zniszczyła nam życie, że gdyby nie ona, nie problem alkoholowy moje życie mogłoby wyglądać inaczej, ja bylabym inna.. Mam trochę żalu do ojca ze nie potrafił się ogarnąć ale gdy pottzebuje pomocy zawsze jestem. Jednak czesto to rozpamiętuję
6. Kupowanie alkoholu alkoholikowi? Nie potrafię się przeciwstawić, zawsze ulegam..
7. Kłótnia z P. Bogiem takie myślenie i powiedzenie że ciągle mnie zostawia, że nic go nie obchodzi, że dlaczego milczy itp. (To się wydaje glupie i śmieszne ale..)
8. Lenistwo tzn. Dziś jestem zmęczona, leżę w łóżku większość dnia, nie ma obiadu albo kilka dni takich że nie mam siły ochoty nic robić tylko spać
9. Kiedy brak modlitwy jest grzechem? Jeżeli nie odmawiam pacierze rano bo mi się nie chce to już grzech?
10. Czy taka sytuacja ktoś pyta co masz na ręce (mam rozaniec) mówię że bransoletkę, czy to wstydzenie wiary? Albo poczucie że chce częściej być na mszy ale jednocześnie opór, wstyd aby poprosić kogoś o opiekę nad dziećmi w tym czasie.
11. Nie możność wybaczenia sobie pewnych swoich zachowań z przeszłości.
12. Myśli samo*****e i samo**aleczanie się (spokojnie nie dotyczy to mnie)
13. Tutaj muszę zarysować sytuację. Kilka lat temu spowiednik zapytał czy chce pogadać o swoim problemie i uprzedził że będę musiała mu powiedzieć to co przy spowiedzi bo on wiadomo tajemnica i ja się zgodziłam. Ja mialam jakoś 13/14 lat i niestety wyszła ta rozmowa i ja się nie przyznałam że ja tego chciałam... powiedziałam wtedy że ks mi kazał, bo rozmowa dotyczyła mojego taty i nie chcialam się przyznać że jego alkoholizm jest dla mnie tak dużym problemem. No i tu właśnie ksiądz chcial mi pomoc a ja tak powiedziałam... później mój ojciec był strasznie na niego zły, też ludziom mówił że taka była sytuacja, że ksiądz mi kazał... a ja tyle lat i nie potrafię się przyznać do tego kłamstwa. Jakie to miało konsekwencje to chyba nie potrafię sobie wyobrazić nawet. Być może przez to mój tata nie chodzi do kościoła? No i bardzo mnie to męczy ostatnio może powinnam tego księdza przeprosić
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
Kochana nie odpowiadamy na pytania czy to grzech, z kilku powodów. Po pierwsze każdy musi żyć zgodnie ze swoim sumieniem, czyli to my samodzielnie oceniamy czy cos było grzechem czy nie, czy było lekkim czy ciężkim bo spełniłem 3 warunki grzechu ciężkiego na raz (pełna świadomość, pełna dobrowolność, ciężka materia - łamanie przykazań dekalogu)

Natomiast to co widać w tych pytaniach to sporo lęków i problemów z alkoholizmem taty. Mam nadzieję, że poszukasz w tej dziedzinie pomocy terapeutycznej, bo jej potrzebujesz.
Psycholodzy od wielu lat i badań obserwują pewien zespół zaburzeń które dziecko wyniosło z domy gdzie był problem alkoholowy (DDA). w Polsce ten problem jest tak duży, ze dotyczy aż 20 % rodzin, a to daje ogromną ilość osób dotkniętych DDA.
https://rozwinacskrzydla.pl/rozwinac-sk ... ka-online/
Tu jest książka darmowa która ci polecam przeczytać, oraz test DDA

Na tej stronie można w zakładkach znaleźć placówki, gdzie odbywają się terapie dla rodzin i dzieci, no i samych alkoholików.
https://www.parpa.pl/index.php/placowki-lecznictwa
https://www.parpa.pl/index.php/rodzina-dzieci/dda
warto znaleźć placówkę w swojej okolicy i umówić się na terapię, lub choćby rozmowę.

Bo oczywiście na twoje poważne problemy możemy nakleić "plasterek", czyli odpowiedzieć na twoje pytania (ale na forum przyjęliśmy zasadę by nie odpowiadać na pytania o to co jest grzechem), ale ty nie potrzebujesz plasterka tylko prawdziwego leczenia czyli terapii.
A pisze o tym z troską i przeświadczeniem, że po terapii odnajdziesz spokój w sercu i ułożysz sobie sprawy emocji i doświadczeń z życia rodzinnego. Ale to co jest najważniejsze, to przygotujesz się do przyszłości, do własnego małżeństwa, macierzyństwa. Po prostu zrobisz coś naprawdę dobrego dla siebie i swojej przyszłości.
Gorąco cię namawiam na terapię.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
zagubiona owca
Widocznie nie przeczytałam dość dokładnie regulaminu, proszę w takim razie o usunięcie tematu
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
To nie jest zasada wpisana w regulamin i nie ma potrzeby kasować tematu. Wszystko w porządku.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)