ImmortalXD pisze: 15 mar 2026, 16:37
Zakładam temat, dotyczący stricte muzyki tworzonej przez AI.
Temat bardzo ciekawy więc chętnie włączę się w dyskusję.
Żyjemy w pięknych czasach, gdzie aby być artystą, nie potrzeba lat w szkole muzycznej i wybitnego słuchu.
Tutaj pozwolę się nie zgodzic z Twoją tezą. Artysta to czlowiek, ktory ma jakies uzdolnienia, ma "to coś", nazwijmy to talentem, iskrą Bozą itp., to czlowiek ktory uczy sie warsztatu np. poprzez naukę na jakims instrumencie, teorię muzyki, kontrapunktu, uczy sie kompozycji, improwizacji itp. i na tej podstawie cos tworzy, co wyplywa z jego emocji, ducha, natchnienia.
Dzięki AI, zwykły, przeciętny szaraczek może wyrażać siebie, poprzez muzykę.
Zgoda, moze sie wyrazac ale nie nazywajmy tego szaraczka artystą poniewaz nie on cos tworzy tylko AI tworzy z dostepnych jej szablonow i schematow.
Od dłuższego już czasu się strasznie wkręciłem w tworzenie muzyki.
Cieszę się, ze masz taką zajawkę.
Suno, bo z tego właśnie generatora korzystam, robi świetne utwory.
Wysłuchawszy tej produkcji AI mam jednak inne zdanie na ten temat.
Co dumki. Jest to
: liryczna pieśń ludowa o charakterze elegijnym ( elegia) albo balladowym ( ballada), smętna, tęskna, nasycona motywami rodzimego krajobrazu, folkloru; gat. uprawiali poeci romantyczni tak zwany szkoły ukraińskiej, między innymi B. Zaleski, A. Malczewski, S. Goszczyński; nawiązywali do mitu Ukrainy, opisywali egzotykę pejzażu, kultury ludowej jej mieszkańców, kreowali Kozaka na bohatera wolnego, niezależnego, żyjącego w harmonii z dziką naturą stepu
https://www.definicja.org/Objasnienie-j ... /dumka.php
Wygenerowana przez AI Dumka ma niewiele wspolnego z oryginalną "Dumką na dwa serca" ani z definicją dumki jako lirycznej piesni ludowej o charaktrze elegijnym albo balladowym.
Tekst z rymami częstochowskimi tez nie jest najwyzszych lotow. Bardzo ujął mnie ten fragment tekstu. "scalimy się na wieki jak dwa łabędzie"