Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Muzyka AI

O wszystkim, co nam gra w duszy. Muzyka sakralna, liturgiczna, religijna, poważna i popularna. Dzielimy się naszymi ulubionymi utworami i inspirujemy się
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Podziękował/a: 84
Podziękowano: 56
Zakładam temat, dotyczący stricte muzyki tworzonej przez AI.

Żyjemy w pięknych czasach, gdzie aby być artystą, nie potrzeba lat w szkole muzycznej i wybitnego słuchu. Dzięki AI, zwykły, przeciętny szaraczek może wyrażać siebie, poprzez muzykę.

Od dłuższego już czasu się strasznie wkręciłem w tworzenie muzyki. Suno, bo z tego właśnie generatora korzystam, robi świetne utwory.

Ze znajomymi stworzyliśmy kanał stricte muzyczny, gdzie łączymy nasze autorskie teksty z potęgą AI.

Teraz głównym motywem jest seria "Lepsze niz...", czyli znane hity popularnych artystów i robimy w nowych, lepszych wersjach :D

Pierwszy utwór - Lepsze niż...Dumka na dwa serca
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
ImmortalXD pisze: 15 mar 2026, 16:37 Zakładam temat, dotyczący stricte muzyki tworzonej przez AI.
Temat bardzo ciekawy więc chętnie włączę się w dyskusję.
ImmortalXD pisze: 15 mar 2026, 16:37 Żyjemy w pięknych czasach, gdzie aby być artystą, nie potrzeba lat w szkole muzycznej i wybitnego słuchu.
Tutaj pozwolę się nie zgodzic z Twoją tezą. Artysta to czlowiek, ktory ma jakies uzdolnienia, ma "to coś", nazwijmy to talentem, iskrą Bozą itp., to czlowiek ktory uczy sie warsztatu np. poprzez naukę na jakims instrumencie, teorię muzyki, kontrapunktu, uczy sie kompozycji, improwizacji itp. i na tej podstawie cos tworzy, co wyplywa z jego emocji, ducha, natchnienia.
ImmortalXD pisze: 15 mar 2026, 16:37 Dzięki AI, zwykły, przeciętny szaraczek może wyrażać siebie, poprzez muzykę.
Zgoda, moze sie wyrazac ale nie nazywajmy tego szaraczka artystą poniewaz nie on cos tworzy tylko AI tworzy z dostepnych jej szablonow i schematow.
ImmortalXD pisze: 15 mar 2026, 16:37 Od dłuższego już czasu się strasznie wkręciłem w tworzenie muzyki.
Cieszę się, ze masz taką zajawkę.
ImmortalXD pisze: 15 mar 2026, 16:37 Suno, bo z tego właśnie generatora korzystam, robi świetne utwory.
Wysłuchawszy tej produkcji AI mam jednak inne zdanie na ten temat.

Co dumki. Jest to
: liryczna pieśń ludowa o charakterze elegijnym ( elegia) albo balladowym ( ballada), smętna, tęskna, nasycona motywami rodzimego krajobrazu, folkloru; gat. uprawiali poeci romantyczni tak zwany szkoły ukraińskiej, między innymi B. Zaleski, A. Malczewski, S. Goszczyński; nawiązywali do mitu Ukrainy, opisywali egzotykę pejzażu, kultury ludowej jej mieszkańców, kreowali Kozaka na bohatera wolnego, niezależnego, żyjącego w harmonii z dziką naturą stepu
https://www.definicja.org/Objasnienie-j ... /dumka.php
Wygenerowana przez AI Dumka ma niewiele wspolnego z oryginalną "Dumką na dwa serca" ani z definicją dumki jako lirycznej piesni ludowej o charaktrze elegijnym albo balladowym.
Tekst z rymami częstochowskimi tez nie jest najwyzszych lotow. Bardzo ujął mnie ten fragment tekstu. "scalimy się na wieki jak dwa łabędzie" :)
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Też korzystam z Suno. Fascynacja tu polega na tym, że możemy sami stworzyć utwór, który jest całkiem spoko. Są to utwory według wzoru który słyszymy na co dzień w radiu, więc mamy wrażenie że są dobre.

Jednak takie AI nie zastąpi prawdziwego artysty, nie ma tutaj jakiś wyróżniających się brzmień, przejść itp. Jest zachowana po prostu poprawność, nic takich utworów nie wyróżnia.

Druga sprawa to teksty piosenek, które tworzy AI. AI jest dobre do pomocy przy ich tworzeniu, ale nie wygeneruje ich w całości poprawnie za jednym razem.
Awatar użytkownika
ImmortalXD
bramin pisze: 17 mar 2026, 10:38 Artysta to czlowiek, ktory ma jakies uzdolnienia, ma "to coś", nazwijmy to talentem, iskrą Bozą itp., to czlowiek ktory uczy sie warsztatu np. poprzez naukę na jakims instrumencie, teorię muzyki, kontrapunktu, uczy sie kompozycji, improwizacji itp. i na tej podstawie cos tworzy, co wyplywa z jego emocji, ducha, natchnienia.
Instrument jest narzędziem, tak jak AI. Z tym, że AI jest nowoczesnym, zautomatyzowanym narzędziem. Człowiek tworząc melodie na instrumencie, też bazuje na pewnych schematach, inspiruje się innymi. Więc bardzo podobnie to wygląda, w przypadku korzystania z AI. Oczywiście są twórcy, którzy wyłamują się poza schematy i tworzą coś nowego, wcześniej nie znanego. Tego zdaje się z AI uzyskać na razie nie można.
Natomiast emocje, natchnienie i wizję można przekazać też za pomocą sztucznej inteligencji. Nie będzie idealnie, ale może być blisko ideału. Zależy, ile czasu się na to poświęci
bramin pisze: 17 mar 2026, 10:38 Zgoda, moze sie wyrazac ale nie nazywajmy tego szaraczka artystą poniewaz nie on cos tworzy tylko AI tworzy z dostepnych jej szablonow i schematow.
Nie tworzy wszystkiego sam od podstawi, ale kieruje procesem twórczym. Powiedziałbym, że jest takim reżyserem. Przekazuje swoją wizję, emocję, za pośrednictwem AI
bramin pisze: 17 mar 2026, 10:38 Wysłuchawszy tej produkcji AI mam jednak inne zdanie na ten temat.
To zaproszę do posłuchania i oceny czegoś innego ;)

bramin pisze: 17 mar 2026, 10:38 Bardzo ujął mnie ten fragment tekstu. "scalimy się na wieki jak dwa łabędzie"
Fajnie. Czyli znalazłeś jakieś pozytywy, mimo wszystko \:D/

Dominik pisze: 17 mar 2026, 11:41 Jednak takie AI nie zastąpi prawdziwego artysty, nie ma tutaj jakiś wyróżniających się brzmień, przejść itp. Jest zachowana po prostu poprawność, nic takich utworów nie wyróżnia.
Tak jak pisałem wyżej, jeszcze poza schematy nie wychodzi. Zobaczymy, co będzie w przyszłości. Jestem ciekaw.
Dominik pisze: 17 mar 2026, 11:41 Też korzystam z Suno.
Podzielisz się czymś?
Awatar użytkownika
Dominik
Tutaj jest jeszcze starsza wersja Suno, sierpień 2024

a tutaj ze stycznia tego roku, wersja v5 Suno

Dodano po 19 minutach 19 sekundach:
@ImmortalXD co myślisz o
https://aimusicfactory.ai/ tutaj jedną piosenkę zrobiłem czy dwie, więcej się nie da za darmo
Na jakiejś grupie na FB kilka osób polecało.

i chyba z tego też korzystałem.
https://www.udio.com/
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Dominik pisze: 17 mar 2026, 21:11 co myślisz o
https://aimusicfactory.ai/ tutaj jedną piosenkę zrobiłem czy dwie, więcej się nie da za darmo
Na jakiejś grupie na FB kilka osób polecało.
Wydaje się być bardzo podobny do Suno. Z językiem polskim sobie radzi dobrze, więc to plus ;) Z Udio nie korzystałem.
Awatar użytkownika
Dominik
Dziś coś takiego na SUNO zrobiłem. Muszę się nauczyć więcej TAGów, pewnie da się coś lepszego jeszcze zrobić.

https://soundcloud.com/dominik-60882752 ... tu-jest-ju
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
No piękny rap ci wyszedł!! Ale najfajniejsze jest przesłanie !!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Dominik
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Dominik pisze: 11 kwie 2026, 21:05 a teraz coś w stylu disco

https://soundcloud.com/dominik-60882752/marysia
bardzo skoczna piosenka romantyczna... autor widać bardzo zakochany!!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Dominik
Magnolia pisze: 13 kwie 2026, 8:50 autor widać bardzo zakochany!!
To są za daleko wysunięte wnioski. To tylko twórczość artystyczna ;)