I znów to robisz - nie mając nic do powiedzenia, żadnego argumentu, przyłapany na napisaniu głupstwa, uciekasz retorycznie.
Mam dość rozmowy z Tobą.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Czy Żydzi są starszymi braćmi w wierze?
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
1.proszę o argumenty w dyskusji,
2.jesli cytujesz "wypowiedzi" AI to zadaj sobie trud skomentowania tych "wypowiedzi", samo podawanie cytatów nie jest dyskusją i mija się z celem.
Dodano po 44 minutach 34 sekundach:
Przeczytałem artykuł o Dniu Judaizmu w Kościele katolickim w Polsce.
Jestem jak najbardziej za dialogiem, uznaję żydów i Żydów za braci. Miałem i mam znajomych Zydow, ludzi bardzo przyzwoitych.
W artykule jest wiele pięknych, wzniosłych sformułowań, które są piękne i wzniosłe, ale myślę ze trochę naiwne, pisane w duchu political correctness a rzeczywistość jest taka jaka jest.
https://deon.pl/kosciol/kosciol-i-zydzi ... ci,3359735
Tu parę przykładów.
Dla mnie Dni Judaizmu i podobne inicjatywy to raczej monolog inicjowany przez Kościół katolicki.
1.proszę o argumenty w dyskusji,
2.jesli cytujesz "wypowiedzi" AI to zadaj sobie trud skomentowania tych "wypowiedzi", samo podawanie cytatów nie jest dyskusją i mija się z celem.
Dodano po 44 minutach 34 sekundach:
Przeczytałem artykuł o Dniu Judaizmu w Kościele katolickim w Polsce.
Jestem jak najbardziej za dialogiem, uznaję żydów i Żydów za braci. Miałem i mam znajomych Zydow, ludzi bardzo przyzwoitych.
W artykule jest wiele pięknych, wzniosłych sformułowań, które są piękne i wzniosłe, ale myślę ze trochę naiwne, pisane w duchu political correctness a rzeczywistość jest taka jaka jest.
https://deon.pl/kosciol/kosciol-i-zydzi ... ci,3359735
Tu parę przykładów.
Co do bolesnej przeszłości, zgoda. Pytanie tylko jak "żywy judaizm" kształtuje tożsamość chrześcijan, a dokładnie polskich katolików. Niech ktoś mi tu mądrzejszy wytłumaczy, jak to wpływa na tożsamość katolików w Warszawie i Koziej Wólce.XXIX Dzień Judaizmu w Kościele katolickim w Polsce to nie tylko wspominanie bolesnej przeszłości, ale przede wszystkim spotkanie z „judaizmem żywym”, który wciąż kształtuje tożsamość chrześcijan.
Dialog według klasycznej definicji to komunikacja miedzy osobami, grupami społecznymi itp. Obie strony powinny na równych prawach, z równym zaangażowaniem ten dialog prowadzić i wychodzić z inicjatywą. W tym przypadku ja tego nie widzę. Nie zauważyłem aby w judaizmie obojętnie w jakich jego odmianach były np. Dni Chrześcijaństwa czy Dni Katolicyzmu.Wspólna modlitwa kardynała Grzegorza Rysia i naczelnego rabina Polski Michaela Schudricha stała się żywym dowodem na to, że dialog jest możliwy nawet w obliczu najtrudniejszej historii.
Dla mnie Dni Judaizmu i podobne inicjatywy to raczej monolog inicjowany przez Kościół katolicki.
Tego samego oczekiwałbym od naszych braci Zydow, aby reagowali na antypolskie i antychrześcijańskie hasła. I tutaj niestety panuje dość jaskrawa asymetria.Wypowiedź rabina Michaela Schudricha przypomniała jednak, że dialog wymaga czujności w codzienności. Rabin, odnotowując wzrost nienawiści, sformułował kategoryczny nakaz: „nigdy nie milczeć”, gdy pojawia się chociażby jedno słowo antysemickie.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2026, 10:04 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Dodałbym, że "bolesną przeszłość" należałoby też traktować rzetelnie, nie odwołując się tylko do (niewątpliwych) krzywd jednej strony.
Bo, mówiąc kolokwialnie, "to nie chrześcijanie rozpoczęli" prześladowania i zainicjowali wielusetletnią wrogość.
Papieże też wielokrotnie bronili Żydów (na życzenie mogę wypisać parę przykładów).
I jeszcze jedno: niestety, polityka istnieje. To niby nie jest sprawa wyznaniowa, ale trudno zaniedbać to, co się dzieje w tej chwili w Palestynie.
To nie powinno blokować dialogu katolicko- żydowskiego, ale pewne publiczne gesty powinny IMHO być wykonywane z umiarem.
Ja jestem w sumie "żydolubem" - fascynuje mnie ich kultura, sposób myślenia (jak każdego, komu bliska jest Biblia). Ale to nie oznacza że mam popierać wszystkie działania.
Dodałbym, że "bolesną przeszłość" należałoby też traktować rzetelnie, nie odwołując się tylko do (niewątpliwych) krzywd jednej strony.
Bo, mówiąc kolokwialnie, "to nie chrześcijanie rozpoczęli" prześladowania i zainicjowali wielusetletnią wrogość.
Papieże też wielokrotnie bronili Żydów (na życzenie mogę wypisać parę przykładów).
Tak, o przezwyciężeniu wrogości trzeba rozmawiać, ale formuła jednostronna nie jest właściwa.Tego samego oczekiwałbym od naszych braci Zydow, aby reagowali na antypolskie i antychrześcijańskie hasła. I tutaj niestety panuje dość jaskrawa asymetria.
I jeszcze jedno: niestety, polityka istnieje. To niby nie jest sprawa wyznaniowa, ale trudno zaniedbać to, co się dzieje w tej chwili w Palestynie.
To nie powinno blokować dialogu katolicko- żydowskiego, ale pewne publiczne gesty powinny IMHO być wykonywane z umiarem.
Ja jestem w sumie "żydolubem" - fascynuje mnie ich kultura, sposób myślenia (jak każdego, komu bliska jest Biblia). Ale to nie oznacza że mam popierać wszystkie działania.
-
bramin
- Ksiądz
Znalazlem interesujaca polemikę miedzy dwoma teologami, ks. Chrostowskim i ks. Perzynskim dotycząca niniejszego tematu.
Podtrzymuję powyzej moją tezę o dialogu (a raczej monologu) miedzy Kościołem katolickim a judaizmem.
https://dorzeczy.pl/religia/843677/atak ... izmem.html
Podtrzymuję powyzej moją tezę o dialogu (a raczej monologu) miedzy Kościołem katolickim a judaizmem.
https://dorzeczy.pl/religia/843677/atak ... izmem.html
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Marek Piotrowski
Ks. prof Perzyński dokonuje nieuprawnionego przeniesienia - ze (słusznej, pawłowej Rz 11,1) tezy, iż "Bóg nie opuścił swego ludu" usiłuje wyciągać wnioski co do afirmacji judaizmu rabinicznego - co jest dość oczywistym błędem metodologicznym.
Zaś teza o tym, jakoby judaizm rabiniczny był "to dwie drogi interpretacji wspólnego dziedzictwa" ociera się o formalną herezję względem prawdy o jedyności Kościoła w kontekście zbawienia.
Zaś teza o tym, jakoby judaizm rabiniczny był "to dwie drogi interpretacji wspólnego dziedzictwa" ociera się o formalną herezję względem prawdy o jedyności Kościoła w kontekście zbawienia.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2026, 10:59 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Komentarz Tomasza Samołyka w sprawie Listu KEP (https://archwwa.pl/aktualnosci/list-kon ... -wiekszej/)
List jest teologicznie poprawny ale brak wyczucia czasu w publikacji tego listu....
Warto obejrzeć komentarz Tomka, bo bardzo dobrze rozróżnia wiele kwestii.
A Tomasz wie o czym mówi bo był w Izraelu z misja humanitarną Caritas o czym również opowiadał na swoim kanale
A jak ktoś jeszcze nie jest świadomy jak wygląda życie Palestyńczyków to powinien obejrzeć ten film, zwykłej studentki podróżującej po tych ziemiach.
List jest teologicznie poprawny ale brak wyczucia czasu w publikacji tego listu....
Warto obejrzeć komentarz Tomka, bo bardzo dobrze rozróżnia wiele kwestii.
A Tomasz wie o czym mówi bo był w Izraelu z misja humanitarną Caritas o czym również opowiadał na swoim kanale
A jak ktoś jeszcze nie jest świadomy jak wygląda życie Palestyńczyków to powinien obejrzeć ten film, zwykłej studentki podróżującej po tych ziemiach.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Marek Piotrowski
Nie jest teologicznie poprawny - co piszę z bólem, bo polski Episkopat długo opierał się temu fałszowi.
Tu nie chodzi o to, czy Żyd/judaista może być zbawiony, ale czy potrzebuje do tego Jezusa Chrystusa.
2
SPrawa "kto zostanie zbawiony" jest niejednoznaczna, bo prawdopodobnie* nawet ateiści dobrej woli mają taką szansę.
Natomiast jedno co pewne: nikt nie zostanie zbawiony ,dlatego, że jest muzułmaninem, ateistą, hinduistą, judaistą. Nikt nie zostanie zbawiony na podstawie Prawa - nawet Prawa Mojżeszowego.
"(...)w Prawie nikt nie osiąga usprawiedliwienia przed Bogiem(...)"(Gal 3,11)
Krótko: dzięki judaizmowi nikt nie zostanie zbawiony, nie ma w Synagodze zbawienia. Natomiast Żydzi prawdopodobnie* mogą być zbawieni, jeśli nie przystąpią formalnie do Kościoła, jeśli pozostają w "niezawinionym błędzie".
3
Warto pamiętać mimo wszystko, że tylko Chrystus zbawia "I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod
niebem żadnego innego imienia, przez które moglibyśmy być zbawieni."(Dz 4,12)
Niemożność zbawienia bez Chrystusa, na podstawie Prawa Mojżeszowego, nie wynika z tego, jakoby Bóg coś cofnął w tej sprawie - ale z tego, że nikt nie jest w stanie spełnić wymagań Prawa (z wyjątkiem Chrystusa, oczywiście).
4
„nie ma żadnych wątpliwości, że Żydzi są uczestnikami Bożego zbawienia, ale jak to może być możliwe bez wyraźnego wyznawania Chrystusa – jest i pozostanie niezgłębioną tajemnicą Bożą”
Biskupi nie powiedzieli, skąd ich pewność w tej sprawie - myślę, ze kryteria zbawienia dla wszystkich ludzi są jednakowe.
Nie ma żadnej przewagi Żyd nad muzułmaninem w tej sprawie. W tym sensie każdy człowiek jest "uczestnikiem Bożego zbawienia" i nic z tego dla sprawy Żydów nie wynika.
Tekst sugeruje, że bez wyraźnego wyznawania Chrystusa Żydzi mają jakiś "bonus zbawieniowy" w stosunku do reszty świata.
A to nieprawda.
Niestety, jest to kontynuacja haniebnego dokumentu Komisji ds. Stosunków Religijnych pt. "Bo dary łaski i wezwanie Boże są nieodwołalne" z absolutnie skandalicznym zdaniem "Kościół katolicki nie przewiduje jakiejkolwiek instytucjonalnej misji skierowanej ku żydom"
5
Biskupi powołali się - słusznie, na 11. rozdział Listu do Rzymian. Jednak umknęło im, że w Liście do Rzymian owo zbawienie Żydów jest związane z:
Powtarzam: nie ma zbawienia poza Chrystusem: "I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, przez które moglibyśmy być zbawieni."(Dz 4,12)
pomijając skandaliczne twierdzenie o zbawieniu Żydów poza Chrystusem (mimo Chrystusa?) musi dziwić taka ostentacyjna afirmacja akurat teraz, gdy mordują Palestyńczyków (praktycznie to ludobójstwo, którym w obliczu wojny z Iranem niemal nikt się już nie zajmuje).
6
Polecam bardzo porządkujący pojęcia tekst ks. prof. Rakoczego w Katolickiej Agencji Informacyjnej (KAI) p.t. "Żydzi potrzebują Chrystusa tak samo jak reszta ludzkości"
https://www.ekai.pl/ks-prof-rakocy-zydz ... ludzkosci/
7
Dla równowagi - poniżej "mem" z profilu Marek Miśko, którzy jest przegięciem w drugą stronę - bo błędnie sugeruje, jakoby Żydzi przestali być Narodem Wybranym:

----------------------
*piszę, ze "prawdopodobnie" bo Biblia nie daje na ten temat żadnego przekazu - takie jest nasze przekonanie oparte na rozważaniach teologicznych
Nie jest teologicznie poprawny - co piszę z bólem, bo polski Episkopat długo opierał się temu fałszowi.
Tu nie chodzi o to, czy Żyd/judaista może być zbawiony, ale czy potrzebuje do tego Jezusa Chrystusa.
2
SPrawa "kto zostanie zbawiony" jest niejednoznaczna, bo prawdopodobnie* nawet ateiści dobrej woli mają taką szansę.
Natomiast jedno co pewne: nikt nie zostanie zbawiony ,dlatego, że jest muzułmaninem, ateistą, hinduistą, judaistą. Nikt nie zostanie zbawiony na podstawie Prawa - nawet Prawa Mojżeszowego.
"(...)w Prawie nikt nie osiąga usprawiedliwienia przed Bogiem(...)"(Gal 3,11)
Krótko: dzięki judaizmowi nikt nie zostanie zbawiony, nie ma w Synagodze zbawienia. Natomiast Żydzi prawdopodobnie* mogą być zbawieni, jeśli nie przystąpią formalnie do Kościoła, jeśli pozostają w "niezawinionym błędzie".
3
Warto pamiętać mimo wszystko, że tylko Chrystus zbawia "I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod
niebem żadnego innego imienia, przez które moglibyśmy być zbawieni."(Dz 4,12)
Niemożność zbawienia bez Chrystusa, na podstawie Prawa Mojżeszowego, nie wynika z tego, jakoby Bóg coś cofnął w tej sprawie - ale z tego, że nikt nie jest w stanie spełnić wymagań Prawa (z wyjątkiem Chrystusa, oczywiście).
4
„nie ma żadnych wątpliwości, że Żydzi są uczestnikami Bożego zbawienia, ale jak to może być możliwe bez wyraźnego wyznawania Chrystusa – jest i pozostanie niezgłębioną tajemnicą Bożą”
Biskupi nie powiedzieli, skąd ich pewność w tej sprawie - myślę, ze kryteria zbawienia dla wszystkich ludzi są jednakowe.
Nie ma żadnej przewagi Żyd nad muzułmaninem w tej sprawie. W tym sensie każdy człowiek jest "uczestnikiem Bożego zbawienia" i nic z tego dla sprawy Żydów nie wynika.
Tekst sugeruje, że bez wyraźnego wyznawania Chrystusa Żydzi mają jakiś "bonus zbawieniowy" w stosunku do reszty świata.
A to nieprawda.
Niestety, jest to kontynuacja haniebnego dokumentu Komisji ds. Stosunków Religijnych pt. "Bo dary łaski i wezwanie Boże są nieodwołalne" z absolutnie skandalicznym zdaniem "Kościół katolicki nie przewiduje jakiejkolwiek instytucjonalnej misji skierowanej ku żydom"
5
Biskupi powołali się - słusznie, na 11. rozdział Listu do Rzymian. Jednak umknęło im, że w Liście do Rzymian owo zbawienie Żydów jest związane z:
- po pierwsze, tymi Żydami, którzy nawrócili się na chrześcijaństwo
"Pytam więc: Czyż Bóg odrzucił lud swój? Żadną miarą! I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina."(Rz 11,1)
. - po drugie, z nawróceniem reszty do Chrystusa w końcu wieków
"Pytam więc: Czyż Bóg odrzucił lud swój? Żadną miarą! I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina."(Rz 11,1)
"A i oni, jeżeli nie będą trwać w niewierze, zostaną wszczepieni. Bo Bóg ma moc wszczepić ich ponownie."(Rz 11,23)
"Nie chcę jednak, bracia, pozostawiać was w nieświadomości co do tej tajemnicy – byście o sobie nie mieli zbyt wysokiego mniemania że zatwardziałość dotknęła tylko część Izraela aż do czasu, gdy wejdzie [do Kościoła] pełnia pogan.
I tak cały Izrael będzie zbawiony, jak to jest napisane: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel, odwróci nieprawości od Jakuba."(Rz 11,25-26)
Jak widać jest warunek - w sumie taki sam, jak dla wszystkich "jeżeli nie będą trwać w niewierze"
Powtarzam: nie ma zbawienia poza Chrystusem: "I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, przez które moglibyśmy być zbawieni."(Dz 4,12)
pomijając skandaliczne twierdzenie o zbawieniu Żydów poza Chrystusem (mimo Chrystusa?) musi dziwić taka ostentacyjna afirmacja akurat teraz, gdy mordują Palestyńczyków (praktycznie to ludobójstwo, którym w obliczu wojny z Iranem niemal nikt się już nie zajmuje).
6
Polecam bardzo porządkujący pojęcia tekst ks. prof. Rakoczego w Katolickiej Agencji Informacyjnej (KAI) p.t. "Żydzi potrzebują Chrystusa tak samo jak reszta ludzkości"
https://www.ekai.pl/ks-prof-rakocy-zydz ... ludzkosci/
7
Dla równowagi - poniżej "mem" z profilu Marek Miśko, którzy jest przegięciem w drugą stronę - bo błędnie sugeruje, jakoby Żydzi przestali być Narodem Wybranym:

----------------------
*piszę, ze "prawdopodobnie" bo Biblia nie daje na ten temat żadnego przekazu - takie jest nasze przekonanie oparte na rozważaniach teologicznych
Ostatnio zmieniony 23 mar 2026, 22:45 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bramin
- Ksiądz
@Marek Piotrowski dobrze to ująles, w punkt, dziękuję.
Sw. Paweł choc byl apostołem pogan to przeciez nawracal zydow, misjonował wsrod nich i kiedy przyszedl do jakiegos miasta swoje pierwsze kroki kierowal do synagogi lub przebywal w poblizu niej. Taka byla jego misjonarska praktyka. Ale teraz bron Boze, nie wypada nawracac zydow bo się jeszcze obrażą.
No coz, z tego wynika, ze biskupi selektywnie czytają pisma Nowego Testamentu i naginają natchnione teksty do swoich wątpliwych tez, bo to musi byc poprawnie politycznie i nie daj Boze, zeby nas oskarżono o jakis prozelityzm i antysemityzm.Marek Piotrowski pisze: 23 mar 2026, 22:36 Biskupi nie powiedzieli, skąd ich pewność w tej sprawie - myślę, ze kryteria zbawienia dla wszystkich ludzi są jednakowe.
A to nieprawda.
Sw. Paweł choc byl apostołem pogan to przeciez nawracal zydow, misjonował wsrod nich i kiedy przyszedl do jakiegos miasta swoje pierwsze kroki kierowal do synagogi lub przebywal w poblizu niej. Taka byla jego misjonarska praktyka. Ale teraz bron Boze, nie wypada nawracac zydow bo się jeszcze obrażą.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Marek Piotrowski
Obawiam się, że - podobnie jak w sprawie ruchu charyzmatycznego - grupy w Kościele polaryzują się w sprawie Żydów, przyjmując skrajne pozycje - albo coś takiego jak ten list , albo przeciwnie - wypieranie tego, że Eucharystia ma paschalny charakter, alergia na Żydów, sugestie typu "NOM jest żydowski" itd.
Bez zrozumienia Żydów IMHO nie da się w ogóle zrozumieć jak Chrystus nas zbawił, o co chodzi z Mszą Świętą itd - z tym, że raczej Żydów Starego Testamentu. Judaizm rabinistyczny - choć niezwykle ciekawy (przyznam, że nawet czasem mnie pasjonuje) jest tu mniej użyteczny.
IMHO potrzebne jest jakieś takie wyważenie w tym wszystkim.
Jeszcze gorzej jest w protestantyzmie amerykańskim, gdzie jest wręcz pogląd, że zawsze trzeba wspierać Izrael, niezależnie co robi
Przed rozpoczęciem ataku Stanów Zjednoczonych i Izraela na Iran miała miejsce szokująca wypowiedź ambasadora USA w Izraelu Mike’a Huckabee, który de facto uzasadniał izraelską ekspansję nauczaniem Pisma Świętego. Po wybuchu wojny na Bliskim Wschodzie pojawiły się natomiast doniesienia ze strony amerykańskich żołnierzy twierdzących, że ich dowódcy – „chrześcijańscy zeloci” – przekonują, że atak ten jest „usankcjonowany biblijnie”. Pojawia się narracja na temat „świętej wojny”, która ma się dokonać, aby Chrystus mógł powrócić na ziemię.
Polecam całość https://fronda.pl/a/Chrzescijanski-syjo ... jXLm2qISxg
Nie wypowiadam się - za mało wiem - na temat wojny z Iranem, ale takie uzasadnienie jest dla mnie bardzo niepokojące.
Bez zrozumienia Żydów IMHO nie da się w ogóle zrozumieć jak Chrystus nas zbawił, o co chodzi z Mszą Świętą itd - z tym, że raczej Żydów Starego Testamentu. Judaizm rabinistyczny - choć niezwykle ciekawy (przyznam, że nawet czasem mnie pasjonuje) jest tu mniej użyteczny.
IMHO potrzebne jest jakieś takie wyważenie w tym wszystkim.
Jeszcze gorzej jest w protestantyzmie amerykańskim, gdzie jest wręcz pogląd, że zawsze trzeba wspierać Izrael, niezależnie co robi
Przed rozpoczęciem ataku Stanów Zjednoczonych i Izraela na Iran miała miejsce szokująca wypowiedź ambasadora USA w Izraelu Mike’a Huckabee, który de facto uzasadniał izraelską ekspansję nauczaniem Pisma Świętego. Po wybuchu wojny na Bliskim Wschodzie pojawiły się natomiast doniesienia ze strony amerykańskich żołnierzy twierdzących, że ich dowódcy – „chrześcijańscy zeloci” – przekonują, że atak ten jest „usankcjonowany biblijnie”. Pojawia się narracja na temat „świętej wojny”, która ma się dokonać, aby Chrystus mógł powrócić na ziemię.
Polecam całość https://fronda.pl/a/Chrzescijanski-syjo ... jXLm2qISxg
Nie wypowiadam się - za mało wiem - na temat wojny z Iranem, ale takie uzasadnienie jest dla mnie bardzo niepokojące.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2026, 13:23 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Magnolia
674 Przyjście Mesjasza w chwale jest zatrzymane w każdej chwili historii 567 do momentu uznania Go przez "całego Izraela" (Rz 11, 26; Mt 23, 39), którego część została dotknięta "zatwardziałością" (Rz 11, 25) w "niewierze" (Rz 11, 20) w Jezusa. Św. Piotr mówi do Żydów w Jerozolimie po Pięćdziesiątnicy: "Pokutujcie więc i nawróćcie się, aby grzechy wasze zostały zgładzone, aby nadeszły od Pana dni ochłody, aby też posłał wam zapowiedzianego Mesjasza, Jezusa, którego niebo musi zatrzymać aż do czasu odnowienia wszystkich rzeczy, co od wieków przepowiedział Bóg przez usta swoich świętych proroków" (Dz 3, 19-21). Św. Paweł kontynuuje za nim: "Jeżeli ich odrzucenie przyniosło światu pojednanie, to czymże będzie ich przyjęcie, jeżeli nie powstaniem ze śmierci do życia?" (Rz 11, 15). Wejście "całości" Izraela (Rz 11, 12) do zbawienia mesjańskiego, w ślad za wejściem "pełni pogan" (Rz 11, 25) 568 , pozwoli Ludowi Bożemu zrealizować "miarę wielkości według Pełni Chrystusa" (Ef 4, 13), gdy Bóg będzie "wszystkim we wszystkich" (1 Kor 15, 28).
W nauczaniu Kościoła zawartym w KKK, mamy jednak wyrażoną nadzieję, że Izrael zostanie zbawiony.
św Paweł w Liście do Rzymian 9-11 rozważa los Izraela w Bożym planie.
List do Rzymian 11,25–26
To najbardziej znany fragment:
„…zatwardziałość dotknęła część Izraela aż do czasu, gdy wejdzie pełnia pogan. I tak cały Izrael będzie zbawiony…”
św Paweł sugeruje tu, że zbawienie Izraela jest częścią większego planu – po czasie misji wśród pogan.
List do Rzymian 11,1–2
„Czy więc Bóg odrzucił swój lud? Żadną miarą!”
Apostoł podkreśla, że Izrael nie został odrzucony przez Boga.
List do Rzymian 11,28–29
„…są oni umiłowani ze względu na przodków. Bo dary łaski i wezwanie Boże są nieodwołalne.”
św Paweł wskazuje na trwałość Bożego wybrania Izraela.
List do Rzymian 9,4–5
„Do nich należą… przymierza, nadanie Prawa… i z nich jest Chrystus według ciała…”
Przypomnienie szczególnej roli Izraela w historii zbawienia.
List do Rzymian 10,1
„Pragnieniem mojego serca i modlitwą do Boga za nich jest ich zbawienie.”
św Paweł modli się o zbawienie Izraela.
Co również potwierdza punkt KKK 839 "Także ci, którzy jeszcze nie przyjęli Ewangelii, w rozmaity sposób przyporządkowani są do Ludu Bożego"
Stosunek Kościoła do narodu żydowskiego. Kościół, Lud Boży Nowego Przymierza, zgłębiając swoją tajemnicę, odkrywa swoją więź z narodem żydowskim 298 , "do którego przodków Pan Bóg przemawiał" 299 . W odróżnieniu od innych religii niechrześcijańskich wiara żydowska jest już odpowiedzią na Objawienie Boże w Starym Przymierzu. To do narodu żydowskiego "należą przybrane synostwo i chwała, przymierza i nadanie Prawa, pełnienie służby Bożej i obietnice. Do nich należą praojcowie, z nich również jest Chrystus według ciała" (Rz 9, 4-5), ponieważ "dary łaski i wezwania Boże są nieodwołalne" (Rz 11, 29).
Nie ma w tym Liście KEP herezji, jest nauczanie zgodne z dokumentami Kościoła, z Pismem św i Katechizmem.
Natomiast to, co mówił papież JPII 40 lat temu, inaczej wybrzmiewało niż dziś, gdy trwa wojna na Bliskim Wschodzie, gdzie państwo Izrael dopuszcza się ludobójstwa na Palestyńczykach i bardzo trudno przychodzi człowiekowi myśl, ze Żydzi to nasi starsi bracia w wierze... w obliczu tego co się dzieje w Ziemi świętej wydaje nam się ze nie godzi się tak mówić, myśleć, bo nas oburza to na co patrzymy.
Najspokojniejszy komentarz do Listu usłyszałam tu:
https://www.youtube.com/live/m0Q7z2xdII ... cdVrAiw4rp
gościem jest ks. Grzegorz Michalczyk, członek Komitetu do spraw dialogu z judaizmem przy Radzie KEP ds. Dialogu Religijnego.
Dodano po 9 minutach 30 sekundach:
Dodam jeszcze dla precyzji List KEP NIE mówi o dwóch drogach zbawienia (jednej dla chrześcijan a drugiej dla Żydów), tylko mówi o tajemnicy działania Boga.
W Liście nie neguje się, że zbawienie jest przez Chrystusa, ale też trzeba pamiętać, ze Bóg jest wierny raz danemu słowu: jeśli powiedział że Izrael zostanie zbawiony to tak będzie. Jak? To tajemnica.
No i jeszcze pytanie co rozumiemy (my oraz jak Bóg rozumie) kim jest Izrael....
Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
św Paweł w dwóch swoich listach zastanawia się jak pogodzić:
-że zbawienie jest w Chrystusie
- z tym, że Bóg nie odrzucił Izraela
A jednocześnie : Chrystus jest jedynym Zbawicielem
I dokładnie tę samą „nierozwiązaną do końca tajemnicę” powtarza list KEP.
W nauczaniu Kościoła zawartym w KKK, mamy jednak wyrażoną nadzieję, że Izrael zostanie zbawiony.
św Paweł w Liście do Rzymian 9-11 rozważa los Izraela w Bożym planie.
List do Rzymian 11,25–26
To najbardziej znany fragment:
„…zatwardziałość dotknęła część Izraela aż do czasu, gdy wejdzie pełnia pogan. I tak cały Izrael będzie zbawiony…”
św Paweł sugeruje tu, że zbawienie Izraela jest częścią większego planu – po czasie misji wśród pogan.
List do Rzymian 11,1–2
„Czy więc Bóg odrzucił swój lud? Żadną miarą!”
Apostoł podkreśla, że Izrael nie został odrzucony przez Boga.
List do Rzymian 11,28–29
„…są oni umiłowani ze względu na przodków. Bo dary łaski i wezwanie Boże są nieodwołalne.”
św Paweł wskazuje na trwałość Bożego wybrania Izraela.
List do Rzymian 9,4–5
„Do nich należą… przymierza, nadanie Prawa… i z nich jest Chrystus według ciała…”
Przypomnienie szczególnej roli Izraela w historii zbawienia.
List do Rzymian 10,1
„Pragnieniem mojego serca i modlitwą do Boga za nich jest ich zbawienie.”
św Paweł modli się o zbawienie Izraela.
Co również potwierdza punkt KKK 839 "Także ci, którzy jeszcze nie przyjęli Ewangelii, w rozmaity sposób przyporządkowani są do Ludu Bożego"
Stosunek Kościoła do narodu żydowskiego. Kościół, Lud Boży Nowego Przymierza, zgłębiając swoją tajemnicę, odkrywa swoją więź z narodem żydowskim 298 , "do którego przodków Pan Bóg przemawiał" 299 . W odróżnieniu od innych religii niechrześcijańskich wiara żydowska jest już odpowiedzią na Objawienie Boże w Starym Przymierzu. To do narodu żydowskiego "należą przybrane synostwo i chwała, przymierza i nadanie Prawa, pełnienie służby Bożej i obietnice. Do nich należą praojcowie, z nich również jest Chrystus według ciała" (Rz 9, 4-5), ponieważ "dary łaski i wezwania Boże są nieodwołalne" (Rz 11, 29).
Nie ma w tym Liście KEP herezji, jest nauczanie zgodne z dokumentami Kościoła, z Pismem św i Katechizmem.
Natomiast to, co mówił papież JPII 40 lat temu, inaczej wybrzmiewało niż dziś, gdy trwa wojna na Bliskim Wschodzie, gdzie państwo Izrael dopuszcza się ludobójstwa na Palestyńczykach i bardzo trudno przychodzi człowiekowi myśl, ze Żydzi to nasi starsi bracia w wierze... w obliczu tego co się dzieje w Ziemi świętej wydaje nam się ze nie godzi się tak mówić, myśleć, bo nas oburza to na co patrzymy.
Najspokojniejszy komentarz do Listu usłyszałam tu:
https://www.youtube.com/live/m0Q7z2xdII ... cdVrAiw4rp
gościem jest ks. Grzegorz Michalczyk, członek Komitetu do spraw dialogu z judaizmem przy Radzie KEP ds. Dialogu Religijnego.
Dodano po 9 minutach 30 sekundach:
Dodam jeszcze dla precyzji List KEP NIE mówi o dwóch drogach zbawienia (jednej dla chrześcijan a drugiej dla Żydów), tylko mówi o tajemnicy działania Boga.
W Liście nie neguje się, że zbawienie jest przez Chrystusa, ale też trzeba pamiętać, ze Bóg jest wierny raz danemu słowu: jeśli powiedział że Izrael zostanie zbawiony to tak będzie. Jak? To tajemnica.
No i jeszcze pytanie co rozumiemy (my oraz jak Bóg rozumie) kim jest Izrael....
Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
św Paweł w dwóch swoich listach zastanawia się jak pogodzić:
-że zbawienie jest w Chrystusie
- z tym, że Bóg nie odrzucił Izraela
A jednocześnie : Chrystus jest jedynym Zbawicielem
I dokładnie tę samą „nierozwiązaną do końca tajemnicę” powtarza list KEP.
mgr teologii,
-
Magnolia
I jeszcze teraz znalazłam analizę teologiczną KS. Przemysława Śliwińskiego
https://stacja7.pl/fact-checking/herezj ... -fragment/
Zacytuje tylko : WNIOSEK
Sporny fragment listu Episkopatu Polski nie jest nową tezą ani samowolną opinią jego autorów. To cytat z dokumentu watykańskiej Komisji ds. Relacji Religijnych z Judaizmem z 2015 r., osadzony w szerszej refleksji Kościoła nad relacją chrześcijaństwa i judaizmu, z nauczaniem papieży i uznanymi deklaracjami. Jest kluczową kwestią prowadzonych obecnie przez Kościół badań teologicznych – kwestią, która nigdy nie została definitywnie rozstrzygnięta.
Kościół nadal jasno naucza, że Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem wszystkich ludzi. Równocześnie nie przyjmuje tezy, że Żydzi zostali przez Boga odrzuceni lub wykluczeni z Jego planu zbawienia, na podstawie słów św. Pawła. Sobór Watykański II zabrania przedstawiać Żydów jako odrzuconych lub przeklętych przez Boga, a papież Franciszek przypomina, że przymierze Boga z narodem żydowskim nigdy nie zostało odwołane.
Napięcie między tymi dwiema prawdami nie może zostać rozwiązane przez samo przyjęcie “logicznych konsekwencji” tego, że zbawienie pochodzi tylko od Jezusa Chrystusa. Nie dlatego, że jest politycznie niepoprawne, tylko dlatego, że sam św. Paweł odrzuca tak postawione rozwiązanie. To właśnie nauczanie św. Pawła, wraz z innymi fragmentami Ewangelii, np św. Jana, jest osią teologicznej refleksji, a kluczowym punktem odniesienia pozostają rozdziały 9-11 Listu do Rzymian.
https://stacja7.pl/fact-checking/herezj ... -fragment/
Zacytuje tylko : WNIOSEK
Sporny fragment listu Episkopatu Polski nie jest nową tezą ani samowolną opinią jego autorów. To cytat z dokumentu watykańskiej Komisji ds. Relacji Religijnych z Judaizmem z 2015 r., osadzony w szerszej refleksji Kościoła nad relacją chrześcijaństwa i judaizmu, z nauczaniem papieży i uznanymi deklaracjami. Jest kluczową kwestią prowadzonych obecnie przez Kościół badań teologicznych – kwestią, która nigdy nie została definitywnie rozstrzygnięta.
Kościół nadal jasno naucza, że Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem wszystkich ludzi. Równocześnie nie przyjmuje tezy, że Żydzi zostali przez Boga odrzuceni lub wykluczeni z Jego planu zbawienia, na podstawie słów św. Pawła. Sobór Watykański II zabrania przedstawiać Żydów jako odrzuconych lub przeklętych przez Boga, a papież Franciszek przypomina, że przymierze Boga z narodem żydowskim nigdy nie zostało odwołane.
Napięcie między tymi dwiema prawdami nie może zostać rozwiązane przez samo przyjęcie “logicznych konsekwencji” tego, że zbawienie pochodzi tylko od Jezusa Chrystusa. Nie dlatego, że jest politycznie niepoprawne, tylko dlatego, że sam św. Paweł odrzuca tak postawione rozwiązanie. To właśnie nauczanie św. Pawła, wraz z innymi fragmentami Ewangelii, np św. Jana, jest osią teologicznej refleksji, a kluczowym punktem odniesienia pozostają rozdziały 9-11 Listu do Rzymian.
mgr teologii,
-
Mar
- Podziękował/a: 67
- Podziękowano: 27
To tak jak u Żydów. Jeden rabin powie tak a drugi nie. Nie ma się co dziwić, skoro trwa judeizacja Kościoła na czele którego w Polsce stoi rabin Ryś.Aloes pisze: 24 mar 2026, 6:12 No i jeden teolog mowi że jest twologicznie poprawny inny że nie.
Każdy ma dziś własną teologię
Ostrzeżenie za słowa "rabin Ryś" . Brak szacunku wobec hierarchii Kościoła, ma to wydźwięk cyniczny
Regulamin 4c i 4g.
Dominik
Ostatnio zmieniony 27 mar 2026, 20:33 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marek Piotrowski
Tak, rzeczywiście dokument jest pokłosiem tego haniebnego dokumentu z 2015 roku, Dodam, że dokumentu krzywdzącego Żydów przez pozbawienie ich uczestnictwa w misji ewangelizacyjnej Kościoła (cytowałem powyżej).
Gdyby było tak, jak piszą biskupi, oznaczałoby to, że przyjście Chrystusa, Jego Życie i Ofiara byłyby niepotrzebne.
Gdyby było tak, jak piszą biskupi, oznaczałoby to, że przyjście Chrystusa, Jego Życie i Ofiara byłyby niepotrzebne.
-
Magnolia
To nie tylko kwestia wypowiedzi biskupów polskich, ten List opiera się na dokumencie soborowym Lumen gentium, na wypowiedziach papieży, oraz deklarację Norstra aetate. No i dokumencie z 2015 r. dzięki wielu cytatom w Liście widać ciągłość nauki od Soboru Watykańskiego II.
Nostra aetate (Deklaracja o stosunku Kościoła do religii niechrześcijańskich, 1965)
Fragmenty istotne:
„Kościół spogląda z szacunkiem na Żydów, którzy są starszymi braćmi w wierze”
„Kościół nie może winić całego narodu żydowskiego za śmierć Chrystusa”
Implikacje dla misji:
brak nakazu prowadzenia misji wobec Żydów
nacisk na dialog i wzajemne zrozumienie, a nie konwersję.
Każdy z kolejnych papieży wypowiadał się w tej kwestii , najbardziej Benedykt XVI. (Deklaracja Dominus Iesus (2000) (jako prefekt, zatwierdzona przez Jana Pawła II))
Podkreślał, że Chrystus jest konieczny do zbawienia, ale jednocześnie Żydzi pozostają w szczególnej relacji z Bogiem. Zbawienie może działać poza widzialnym Kościołem, a sposób jego udzielania pozostaje tajemnicą. To najbardziej precyzyjna próba pogodzenia surowej logiki Florencji z inkluzywnym duchem Watykanu II.
A jeszcze wcześniejszym dokumentem gdzie przesuwa się akcent z ewangelizacji na dialog jest:
Instrukcja Kongregacji ds. Ewangelizacji Narodów / Kongregacji Nauki Wiary
W dokumentach duszpasterskich i instrukcjach po Watykanie II (np. Instruction on the Pastoral Office of Bishops, 1972) zaznaczono: Misja wobec Żydów nie jest celem Kościoła w sensie tradycyjnej ewangelizacji bo priorytetem jest dialog, edukacja i współpraca.
To historia, w której tradycja i rozwój doktryny idą w tandemie, próbując pogodzić:
-prawdę o Chrystusie jako jedynym Zbawicielu
-szczególne miejsce Żydów w historii przymierza
- tajemnicę Bożej łaski działającej poza widzialnym Kościołem.
Kościół przez wieki uczył się mówić delikatniej, ale zawsze z poczuciem, że Bóg sam wie najlepiej, jak doprowadzi każdego człowieka do zbawienia.
Nostra aetate (Deklaracja o stosunku Kościoła do religii niechrześcijańskich, 1965)
Fragmenty istotne:
„Kościół spogląda z szacunkiem na Żydów, którzy są starszymi braćmi w wierze”
„Kościół nie może winić całego narodu żydowskiego za śmierć Chrystusa”
Implikacje dla misji:
brak nakazu prowadzenia misji wobec Żydów
nacisk na dialog i wzajemne zrozumienie, a nie konwersję.
Każdy z kolejnych papieży wypowiadał się w tej kwestii , najbardziej Benedykt XVI. (Deklaracja Dominus Iesus (2000) (jako prefekt, zatwierdzona przez Jana Pawła II))
Podkreślał, że Chrystus jest konieczny do zbawienia, ale jednocześnie Żydzi pozostają w szczególnej relacji z Bogiem. Zbawienie może działać poza widzialnym Kościołem, a sposób jego udzielania pozostaje tajemnicą. To najbardziej precyzyjna próba pogodzenia surowej logiki Florencji z inkluzywnym duchem Watykanu II.
A jeszcze wcześniejszym dokumentem gdzie przesuwa się akcent z ewangelizacji na dialog jest:
Instrukcja Kongregacji ds. Ewangelizacji Narodów / Kongregacji Nauki Wiary
W dokumentach duszpasterskich i instrukcjach po Watykanie II (np. Instruction on the Pastoral Office of Bishops, 1972) zaznaczono: Misja wobec Żydów nie jest celem Kościoła w sensie tradycyjnej ewangelizacji bo priorytetem jest dialog, edukacja i współpraca.
To historia, w której tradycja i rozwój doktryny idą w tandemie, próbując pogodzić:
-prawdę o Chrystusie jako jedynym Zbawicielu
-szczególne miejsce Żydów w historii przymierza
- tajemnicę Bożej łaski działającej poza widzialnym Kościołem.
Kościół przez wieki uczył się mówić delikatniej, ale zawsze z poczuciem, że Bóg sam wie najlepiej, jak doprowadzi każdego człowieka do zbawienia.
mgr teologii,
-
Marek Piotrowski
Nie zgadzam się. Nie mowimy przecież o kwestiach ogólnych (szacunek itd), a o konkretnym fragmencie listu - i wymienione przez Ciebie dokumenty ani trochę nie dają pretekstu by zaniedbywać misję ewangelizacyjną w stosunku do Żydów.
Swoją drogą, dobrze, że św. Paweł i Piotr tego nie czytali... nawracali głównie Żydów...
Swoją drogą, dobrze, że św. Paweł i Piotr tego nie czytali... nawracali głównie Żydów...
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Ale poszedł do pogan bo go współbracia nie chcieli słuchać. Nigdzie nie uznał, że Żydzi nie potrzebują nawrócenia i uwierzenia w Jezusa.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.