Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Mój sposób na...

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
w sumie ja pokazałam swoją przestrzeń, a @Jockey jeszcze nie ... wnioskujemy że jak ma drzewka owocowe to jakiś mały /duży sad jest... przynajmniej pochwal się rozmiarem ogrodu, to będziemy wiedzieć jakie mamy wspólne tematy. ;)
Ja drzewek owocowych nie mam, na razie nie licze pigwowca, bo jeszcze nie owocuje, ale sama zasadziłam nasionko i czekam aż urośnie.
Mam kilkanaście krzaczków borówki amerykańskiej, ale nie wiem jak i kiedy przycinać... na razie mają 4 lata.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Zdjęć nie wrzucam. Chyba że uda się zanonimizować je. Mam takie skrzywienie jeśli chodzi o siec.
Ja mam taki ogród kolo domu. Cos koło 700m ale drzewek dużo nie mam. 2 jabłonki, 2 czereśnie 1 śliwa węgierska.
Posadziłem 2 kasztany jadalne ale nie wiem czy się przyjmą.
W planach 2 wiśnie, 2 brzoskwinie i 2 pigwy. I wciąż myślę o gruszy. Bardzo Lubie jej owoce.
Trochę krzewów owocowych. Agrest, porzeczka, malina, jeżyna i pigwowce, borówka amerykańska. No i kilka krzaków winogron. Pyszne słodziutkie. Reszta to ozdobne. Takie głównie osłaniające typu derenie, pęcherznice itp.

A wspólne tematy to pewnie w teologii znajdziemy. Mam w planach iść na studia teologiczne ale zastanawiam się pomiędzy podyplomówką a studiami magisterskimi.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2026, 14:24 przez Jockey, łącznie zmieniany 2 razy.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Magnolia
Aktualizacja, pomidorów i papryki. Córka zasiała połowę ostrych papryk a połowę czekoladowych, no zobaczymy co z tego będzie. ;) na razie większe są papryki, puszczają już drugie listki.
posypane cynamonem aby chronić przed pleśnią, a żółte lepy chronią przed ziemiórkami.
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 mar 2026, 13:54 przez Dominik, łącznie zmieniany 3 razy.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
Pomidorki maja już po dwa albo trzy liście, więc przesadzam je do większych doniczek, musza nich wytrzymać do maja;-)
Jak zwykle mam więcej sadzonek niż miejsca na parapetach... z żalem ale część rozdam po koleżankach albo wyrzucę, bo nie zmieszczę...
było takie małe opakowanie a teraz 16 doniczek... całe piętro... a te pośrodku to bakłażany... też będą lada dzień przesadzane.

Obrazek

jeszcze aktualizacja ogródka z jednej dużej powstały dwie grządki.

Obrazek

siałam już rzodkiewkę, cebule i jarmuż ale nie ma jeszcze wschodów...
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
Sadzonki rosną i bardzo przyjemnie się na nie patrzy... po tym jak dwa dni je przesadzałam... mam 80 doniczek (pomidory, bakłażany i papryki) i 5 skrzynek balkonowych, zasiałam sałatę, roszponkę, kalarepę, którą potem przesadzę na działkę. I eksperymentalnie wykiełkowałam rzodkiewki i wsadziłam do dużej skrzynki... ciekawa jestem czy będzie co chrupnąć...
No i bardzo ciekawa jestem tej roszponki, czy się uda...

Od razu odpowiem po co mi tyle sadzonek... nie wszystkie się rozwijają w ten sam sposób... miałam więcej ale część małych, słabych już wyrzuciłam... a z tego co mam pewnie też część odpadnie, bo za mało słońca, wody, albo ciepła... okaże się... w każdym razie teraz tylko dbanie o nie pozostaje aż do przesadzenia na działkę.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
Dziś rano gdy spojrzałam na moje sadzonki uświadomiłam sobie że nie wszystkie wyglądają jak pomidory. …

I przypomniałam sobie jak rok temu wysiałam jarmuż ale wzeszło coś innego. A teraz zasiałam pomidory a sadzonka nie wygląda jak powinna.

I co teraz?
To jest pomidor.
Obrazek
A tu brakuje charakterystycznych postrzępień na liściach.
Obrazek

Postanowiłam dosiać czerwone wysokie pomidory no bo takich dziwnych sadzonek okazuje się mam sporo.

Dodano po 21 minutach 39 sekundach:
Jednak jak sprawdziłam etykietkę odmiany to na stronie producenta te pomidorki wyglądają jak papryka... czyli hodujemy dalej i zobaczymy co wyjdzie...
W tym roku będą conajmniej trzykolorowe pomidory, bo zasiałam żółte, czarne i czerwonoczarne i czerwone. zobaczymy...
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jockey
Piękne
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Magnolia
Mój sposób na moje szaleństwo sadzonek jest taki, że przeniosłam je w połowie kwietnia do szklarni i oddałam pod Bożą opiekę. Były za wysokie na domowe warunki i wymagały palikowania.

Obrazek
Problemem oczywiście jest ciepło i zimno - duże wahania miedzy nocą a dniem... no i cię gałym zamawianiem się jak tam moje pomidorki... czy będą żyły jak przyjadę za kilka dni... to może się wydawać śmieszne, ale nie jest... okazuje się ze nie mogłam przestać o nich myśleć i się martwić. Chodzenie po domu ani spacery nie pomagały... mąż widząc moje niepokoje postanowił zakupić kamerę abym mogła podglądać stan roślin w szklarni. No i przy okazji termometr, aby obserwować różnice temperatur.

Obrazek
Nawet w nocy widzę czy mają się dobrze!!
To jest niesamowite jak dobrą jakość obrazu mamy, nie spodziewałam się kolorowego obrazu, na pewno nie marzyłam o światełku nocą, a mikrofon wbudowany pozwala na słuchanie ptaków kiedy mam ochotę!!
Od dawna mnie nic tak nie uszczęśliwiło - w sensie mąż we współpracy z kamerą.

A w sobotę sąsiadka zabrała mnie do ogrodniczego... niby pojechałam jedynie z komórką pod ręką.... ale miałam tak spore oszczędności... mąż powinien się poważnie obawiać o stan konta...
i naprawdę się zdziwił, że przywiozłam jedną azalię, gdy pokazałam mu jaką ofertę maja na miejscu...
Obrazek

Obrazek
Ale powiedziałam, że już planuję zakup auta dostawczego, żeby mu osobówki nie przeciążyć. =))
Wtedy zrozumiał, że mam problem.... i nie ma wymówki że nie mamy miejsca na działce na kolejne rośliny! :-bd
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Widzę, że podchodzisz do zagadnienia dość profesjonalnie.
Ja w moim ogrodzie idę po linii najmniejszego oporu. Kiedy mam czas to cos tam porobię, poprzycinanym, włączę to ustrojstwo i podleję ogród, a reszta?
Niech przyroda pracuje.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
No właśnie zaobserwowałam, że mam wiele dystansu do różnych rzeczy, np już przestałam się martwic o późne powroty córek. A drżę na myśl o pomidorach... to mnie zaskoczyło bardzo.... tym bardziej że dostępność sadzonek w sklepie ogrodniczym widziałam jest wielka i pewnie jeszcze przez miesiąc będzie... jak mi padną to sobie odkupię gotową sadzonkę, a jednak trudno złapać dystans jak patrzę na sadzonki wysiane z nasionka.
Jednak już kilka sadzonek za bardzo wybiegło w górę, a były jednocześnie na słabych łodygach, więc poszły na kompost... z bólem serca...
Zabawne ze mąż nie sadził, nie podlewa, nie pikuje a cierpi jak obcinam liście pomidorom w szklarni... ;-)
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
Już nie pamiętam czy wam zdradziłam, że zdecydowałam się na hodowle szparagów w tym roku. Ale ze one potrzebują dużo miejsca w glebie i podlewania, więc zdecydowałam się na duże donice 40 litrów. aby stały w polu podlewania i w pełnym słońcu. A jako że to roślina wieloletnia to posiadanie jej w donicach ma jeszcze tą zaletę, ze donicę można przestawić, a wykopać z gruntu aby zmienić stanowisko jest trudniej .
Czy wiedzieliście jak wyglada karpa szparagów? To taka ośmiornica;-) której korzenie trzeba rozłożyć na stożku ziemi.
Obrazek

Moje szparagi już poczuły powołanie do wzrostu i juz chrupnęłam dwa świeżutkie szparagi na surowo;-) Wielka radość!
Obrazek
Mam 10 donic ze szparagami, więc liczę w sobotę na pierwsza konkretną przekąskę;-)
Obrazek
A po godzinie dla towarzystwa stanęły papryki słodkie i ostre, a także bakłażany. Bakłażany pierwszy raz uprawiam i jestem ich bardzo ciekawa.
Obrazek
A koło szklarni posadziłam lawendy aby przyciągały owady.
Obrazek

W tym roku w ogrodniczym odkryłam piękne donice i postanowiłam nimi upiększyć ogród, córka sprezentowała mi piękna fuksje na pniu, inne rośliny wykopałam z innych miejsc z mojego ogrodu, aby mężowi ułatwić pielęgnację trawnika a ja będę miała "wszystko na oku"
Obrazek

Dodano po 7 minutach 25 sekundach:
Obrazek
no i jeszcze aktualizacja szklarni, rosną zdrowo same pomidory.
Mam tam jeszcze wisząca czarną suszarkę do ziół. Suszę lubczyk, melisę i miętę. Po tygodniu wystarczy że kruszę rośliny w ręce i do słoika;-) Bardzo wygodna taka suszarka.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
Aktualizacja wiosennego ogrodu.
Wiosna ubiega nam naprawdę pracowicie ale już wzeszło wszystko co zasialiśmy lub posadziliśmy.
Pomidory
Obrazek

bakłażany i papryki
Obrazek

i po raz pierwszy zasialiśmy ogórki

Obrazek
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Aloes
Podziękował/a: 197
Podziękowano: 621

Jak czesto jestes na dzialce aby podlewać rosliny?
Awatar użytkownika
Magnolia
Jesteśmy raz na tydzień, w weekend. Pomidory podlewa linia kropelkowa, woda jest w mauzerze, tysiąc litrów, podlewa się samą fizyką, czyli pod wpływem ciśnienia. to starcza na tydzień podlewania non stop.
A grządki są podlewane raz dziennie automatycznie, sterowanie przez wifi, czyli jak pada deszcz to wyłączamy z domu podlewanie.
W tej chwili jest duży wybór różnych rozwiązań, różne systemy nawadniania, sterowania nawadnianiem.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jockey
Ktoś ma sprawdzony sposób na mrówki?
Mam plagę w tym roku w ogrodzie. Zestawy mrówki i mszyce.
Awatar użytkownika
Magnolia
Biedronki, wszędzie żółte wstążeczki aby przyciągnąć biedronki.

a na czym masz te mszyce?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jockey
Na drzewach owocowych. Mam taśmę na dole taką utrudniającą wchodzenie mrówek a mimo wszystko wchodzą. No i ciągła walka z mrowiskami w ogrodzie i na ścieżkach. A jak teraz pada to boję się inwazji ślimaków jak w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
Magnolia
mszyce można oprószyć mączką bazaltową, podobno szybko je zatyka i giną, albo popiołem. ja próbowałam mączki na bobie, ale raz na tydzień to mało... wiem że nie znikną... musiałabym codziennie je doglądać. Dlatego mąż cały czas mnie przekonuje że mamy dom tam zbudować. ...żebym mogła codziennie ogrodu doglądać.

Dodano po 2 minutach 38 sekundach:
Z mrówkami juz nie walczę.... szkoda gadać...ich jest więcej;-)
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jockey
Budowa domu to dobry pomysł. Ale trzeba mieć stalowe nerwy.
Awatar użytkownika
Magnolia
Jockey pisze: 11 cze 2026, 19:01 Ktoś ma sprawdzony sposób na mrówki?
Mam plagę w tym roku w ogrodzie. Zestawy mrówki i mszyce.

pan podpowiada mąkę kukurydzianą.
mgr teologii,