Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Wyjaśnianie sporów między forumowiczami

Regulamin, ekipa forum religijnego.
Wszystko, co musisz wiedzieć na początku o pisaniu postów, cytowaniu, pisowni religijnej
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Jockey pisze: 03 cze 2026, 17:07
A ty sugerujesz:
Magnolia pisze: 03 cze 2026, 16:39 Rozumiem, jesteś sfrustrowany, bo trzeba wyjsć ze swojej strefy komfortu... To jest forum dla katolików. Ale katolik ma przede wszystkim miłować ludzi (bliźnich) to jak traktujemy maluczkich to jak byśmy Jezusa traktowali... Ja tak to rozumiem.
Może nie zrozumiałaś. Ja nie mam zamiaru wychodzić z jakiejkolwiek strefy komfortu. Ja na forum jestem, że rozmawiać merytorycznie na pewnym poziomie. W regulaminie nic nie ma o tym, że poziom forum będzie równany tak, żeby ktoś się nie poczuł źle.
Jak widzę idziesz grubo i zarzucasz mi, że ja nie miłuje bliźnich. No cóż masz prawo mnie tak oceniać ale jest to błędna ocena.
Nic ci nie zarzucam i nie oceniam napisałam jaką zasada ja się kieruje i jak ja to rozumiem.
Nie dopisuj mi czegoś czego nie ma w tekście a jest w twoich domysłach.

Podjęłam decyzję, że @dawidis ze swoim wątkiem pomocowym przejdzie do prywatnego pokoju. Nie będzie miał dostępu do publicznego forum.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Ok zamknijmy w taki razie. A to nie jest w mojej głowie a w twojej wypowiedzi. Skoro odnosisz się do mnie i piszesz o miłości bliźniego to wystarczy połączyć kropki i wychodzi. Ale zostawmy to.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Nie opuszczamy @dawidis jakoś w ten sposób? Przecież jest w stanie być między ludźmi, po co go izolowac?
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Myślę, ze decyzja administracji jest właściwa i nie ma co już sprawy dalej roztrząsać.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jockey
@Magnolia A mam prawo zauważać fakty? W każdym temacie można wyjść na pozom obiektywizmu zamiast subiektywizmu i w dodatku podgrzanego emocjami.
Tylko powiedz co to naprawdę wnosi do dyskusji? Nie chcę rozkładać jej wypowiedzi na czynniki pierwsze bo zaraz znowu będzie temat że to pomocowo trzeba potraktować.
Tak się zastanawiam dlaczego nawet się nie zająknęłaś na resztę tego co napisałem. Jako admin na tym forum tworzysz offtop bo moja uwaga jest tylko i wyłącznie pokazująca, że ona popełniła wpis emocjonalny i dodatkowo podszyty lękiem i nic nie wnoszący do dyskusji. A teraz rozmawiamy o tym czy ona miała prawo do emocjonalnej wypowiedzi i czy ja miałem prawo to zauważyć. Jakbym był złośliwy to bym powiedział Brawo Ty
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Magnolia
Masz prawo zauważać fakty. Ale zapytam po twojemu i co z tego wynika?
Bagahera wnosi do dyskusji stanowisko jakie mogą prezentować osoby chore i myślące o eutanazji.
Mamy się wzajemnie słuchać, a nie tylko dyskutować dla dyskusji . Posty piszą ludzie, a ludzie mają emocje i doświadczenia, i gdy się nimi dzielą to często wymaga to od nich odkrycia się, odwagi, bo dużo przeszli.
A ty to kwitujesz - o jakie to emocjonalne! Odbieram to jako bardzo oceniające i nieempatyczne.

Dochodzimy do absurdu rozmowy o tym aby pomagać ludziom w przechodzeniu kryzysu aby nie podejmowali decyzji o eutanazji a ty zamiast właśnie się pochylić nad czyimś dramatem, piszesz ze to emocjonalne ! Wykorzystaj okazję i pomóż zmienić myślenie, pokaż perspektywę która sprawi że warto żyć.
Nie można jedynie dyskutować kiedy można komuś pomóc.
Ty chcesz dyskutować w akademickich warunkach, ale sorry to nie jest wyższa uczelnia. Tu są ludzie z całym swoim bagażem emocji, doświadczeń i życiowych zakrętów.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jockey
@Magnolia Usunięcie mojego posta bez usunięcia swojego uważam za pokazanie swojej wyższości i pogardzaniem mną. Bo czym się różnił offtop który rozpoczęłaś od tego co ja kontynuowałem. Bo przecież tobie wolno offtopowac ale broń Boże jak ktoś pociągnie offtop i będzie się bronił. Żenada. Ale fajnie że tak postąpiłaś. Przynajmniej mogę kolejną cegiełkę do twojego portretu internetowego dołożyć. Cóż można powiedzieć że tracisz przy bliższym poznaniu.

Dodano po 1 minucie 34 sekundach:
Może zmień nazwę z forum dyskusyjnego na forum pomocy osobom z problemami. Dodaj podpis uwaga nie oczekuję się rzeczowej dyskusji a emocjonalnego przekazywania treści. Jak wchodzisz na nasze forum to logikę pozostaw w domu.
Awatar użytkownika
Jockey
Rozmawiamy nie o tym że ktoś się nieszczęśliwie zakochał ale o tym że ktoś chce odebrać sobie życie. Nie widzisz różnicy? Kuriozalne jest to że tobie wolno robić offtop a jak ja coś napisze to włącza się tobie admin dbający o forum i przenosisz wpis.
Co wnosi do dyskusji mój wpis o emocjach. Pokazuje że nie można na tym bazować udowadniając konieczność legalizacji eutanazji. Że emocje nie są tutaj miernikiem a jedynie ukazującym lęki czynnikiem. Pokazuje że dyskusja z emocjami ma tyle samo sensu co mycie zębów w czasie jedzenia czekolady. Z emocjami się nie dyskutuje. Tak samo jak z niemowlakiem czy mu zmienić pieluszkę. Osoby dotknięte nieuleczalna choroba przeżywają wielki stres i chęć szybkiego zakończenia życia. To jest faza początkowa jak dowiadują się że są chorzy. I jak zezwolimy i będziemy dyskutować z ich emocjami to trzeba zalegalizować eutanazje. Ale jak da się takiej osobie pomóc psychologiczną i nauczy się żyć z chorobą to może być to całkiem udane życie i może taka osoba wiele ciekawych rzeczy doświadczyć i ubogacić i siebie i innych. Z tego co pamiętam @Marek Piotrowski podal przykład takiej osoby.

Dodano po 7 minutach 33 sekundach:
Była w temacie merytoryczną rozmową na argumenty pojawiła się ulubienica adminki i już temat jest bez merytorycznej dyskusji. Tak ma wyglądać dyskusja na forum? Czy to pokój terapeuty czy forum dyskusji?
Awatar użytkownika
Magnolia
Na szczęście wrócił @Dominik i z wrodzonym spokojem rozpozna tą sytuację.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
@Jockey, póbuję Cię zrozumieć. Czy możesz podać przykład, jak rozmawiać z kimś kto jest osobiście dotknięty tematem eutanazji nie emocjonalnie?
Nie bardzo wiem.
Jockey pisze: 16 cze 2026, 12:42 @Bagheera jak zwykle emocjonalnie.
Nie podoba mi się takie zwracanie uwagi, może to tylko zaszkodzić.
Jockey pisze: 16 cze 2026, 15:06 Ale fajnie że tak postąpiłaś. Przynajmniej mogę kolejną cegiełkę do twojego portretu internetowego dołożyć. Cóż można powiedzieć że tracisz przy bliższym poznaniu.

Dodano po 1 minucie 34 sekundach:
Może zmień nazwę z forum dyskusyjnego na forum pomocy osobom z problemami. Dodaj podpis uwaga nie oczekuję się rzeczowej dyskusji a emocjonalnego przekazywania treści. Jak wchodzisz na nasze forum to logikę pozostaw w domu.
To już pod Adpersona podpada, czego regulamin zabrania.
Awatar użytkownika
Jockey
@Dominik prześledź całą dyskusję.
Dokładnie napisałem coś dalej. Ale oczywiście obrona Częstochowy.
Co do mojego sporu z Magnolia to już trochę trwa i zaczęło się od innego tematu podobno pomocowego gdzie nigdzie na forum nie było o tym mowy że jest jakiś dział niedyskusyjny a pomocowy.
Trwa sobie merytoryczna rozmowa o eutanazji. Padają różne argumenty i nagle wpada ktoś i mówi emocjonalnie. Że uważa że bez względu na to co mówimy to pozostaje jej zabicie sie bo. No właśnie nie pada dlaczego ale widać że za tym stoją leki i brak wiedzy o tym że medycyna wciąż walczy o złagodzenie cierpienia umierającym na choroby onkologiczne. Zresztą nie tylko onkologiczne ale wszelkie nieuleczalne.
I jak jak zauważam fakt że ktoś wpisuje się emocjonalnie to jestem atakowany przez adminke za to że zauważam fakt że tam są emocje i nie ma za grosz merytoryki. Oprócz tego spostrzeżenia pisze dalej coś co jest merytoryczne ale tego już adminka nie zauważa. Bo jest powód żeby dowalić Jockeyowi no to lu.
Z mojej wiedzy o chorobach ciężkich. Przerabiałem sprawy onkologiczne z moją mamą że szczęśliwym zakończeniem. To pacjent jak się dowiaduje że jest chory to chce od razu umrzeć. Jest to reakcja jak najbardziej emocjonalna. I medycyna określa to jako pierwszą fazę w chorobie. To trzeba przeżyć a nie dawać zastrzyk uśmiercający. Emocje to nie jest coś co powinno mieć wpływ na decyzję o eutanazji.

Drugi cytat to nie jest adperosna a raczej moja reakcja na nadużywanie władzy przez adminke. I było to nie w wątku o eutanazji a w wątku wyjaśniania konfliktów. Tak uważam że dobrze się stało że tak postąpiła bo po raz kolejny pokazała że jest stronnicza i jak w grę wchodzi takie dowalanie dyskusji emocjami to ona reaguje nie na taki wpis a na kogoś kto to ośmielił się zauważyć.
A skoro jak twierdzisz można emocjonalnie to przyjmij że ten mój komentarz do twoje koleżanki z administracji forum jest jak najbardziej moja emocjonalna reakcja do której mam prawo po jej stronniczym ataku na mnie.
Mam nadzieję że się rozumiemy. A teraz jak ci się nie podoba że pisze jak jest i zauważam stronniczość to możesz mnie zbanować.
Awatar użytkownika
Magnolia
według twoich standardów emocjonalnych wpisów nie powinniśmy traktować na serio, bo są emocjonalne. Ochłoń trochę bo się zapętliłeś.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jockey
Magnolia pisze: 16 cze 2026, 16:36 według twoich standardów emocjonalnych wpisów nie powinniśmy traktować na serio, bo są emocjonalne. Ochłoń trochę bo się zapętliłeś.
Ale według Twoich standardów można więc dostosowuje się. I jak teraz wykażesz się stronniczością? Czy jednak i ja i twoja podopieczna możemy mieć wpisy emocjonalne? Czy jednak jak to udowadniasz ona może a ja nie.
Awatar użytkownika
Magnolia
Jedyne co ci udowodniłam, to że ludzie mają emocje i nie można z tego tytułu punktować wpisów.

To nie jest uczelnia tylko forum i każdy dyskutuje jak umie- czasem od strony argumentów a czasem od doświadczeń, albo emocji.
I sprzeciwiam się punktowaniu kolejnego forumowicza, bo ci się nie podoba jak ktoś dyskutuje.

Jezus powiedział - przyjdźcie do mnie wszyscy - chcesz to przychodź, nie chcesz to nie przychodź, ale nie będziesz mówił innym jak mają pisać, bo to reguluje regulamin. Rozumiesz zasady?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Ok, spokojnie. Wszyscy mamy dobrą wolę (nawet ja :) ), ale mamy różne temperamenty.
Postarajmy się pokazać @Bagheera (jestem zachwycony tym nickiem!) zło eutanazji, jednak nie dotykając Jej samej.
Różni ludzie mają różne doświadczenia...
Awatar użytkownika
Maru
Podziękował/a: 7
Podziękowano: 10
W sumie mam ciekawe pytanie. Czy jak jestem chory psychicznie to mam prawo wypowiadać się na tematy takie jak eutanazja czy aborcja, i czy moje wypowiedzi będą w pełni brane na serio a nie jako urojenia?
Awatar użytkownika
Magnolia
Widzisz @Jockey jakie są owoce twojego punktowania ?!

Człowiek się pyta czy może się wypowiadać na forum?
Tak, @Maru możesz. Każdy może tu dyskutować. Świadomość choroby jest jedynie wskazówką, że czasem trudniej coś zrozumieć. A dla ciebie też wskazówka, ze przez chorobę możesz coś błędnie postrzegać. Ale jeśli masz na celu poszukiwanie prawdy to na pewno pomożemy.

Na forum jednak nie można głosić poglądów sprzecznych z Nauką Kościoła - głosić czyli mówić jako "prawdę", wątpliwości (pytania) można oczywiście zadawać.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jockey
Magnolia pisze: 16 cze 2026, 16:50 To nie jest uczelnia tylko forum i każdy dyskutuje jak umie- czasem od strony argumentów a czasem od doświadczeń, albo emocji.
To akurat widzę. Akademicka dyskusja opiera się na faktach i źródłach a nie na widzimisię.
Magnolia pisze: 16 cze 2026, 16:50 I sprzeciwiam się punktowaniu kolejnego forumowicza, bo ci się nie podoba jak ktoś dyskutuje.
I kogo ja niby kolejnego punktuję? W tej chwili mnie po chrześcijańsku obraziłaś. Jako magister teologii jak się tym szczycisz to chyba nie uchodzi takie kalumnie.
Przede wszystkim to ty rozpoczęłaś jazdę. To ty zaatakowałaś mnie. Ja tylko stwierdziłem fakt, że osoba wypowiadająca się zastosowała wypowiedz emocjonalną. Aż tyle i tylko tyle.
Magnolia pisze: 16 cze 2026, 16:50 Jezus powiedział - przyjdźcie do mnie wszyscy - chcesz to przychodź, nie chcesz to nie przychodź, ale nie będziesz mówił innym jak mają pisać, bo to reguluje regulamin. Rozumiesz zasady?
Zamknijmy uniwersytety z teologią. Wszak tam są wymagania.
Wielokrotnie mówiłem , że określ standardy forum. Czy mają być ciekawe dyskusje na poziomie? Czy mają być pomoc dla osób z problemami. Tak na marginesie to na forum nikomu nie pomożecie. Zwłaszcza osobom potrzebującym terapii w świecie realnym a nie wirtualnym.
Magnolia pisze: 16 cze 2026, 16:50 Jedyne co ci udowodniłam, to że ludzie mają emocje i nie można z tego tytułu punktować wpisów.
A to trzeba było udowadniać? Myślisz, że ja nie wiem że ludzie mają emocje? Pytanie czy tolerujemy emocje w wypowiedziach zamiast argumentów? I to jest pytanie do ciebie. Bo jak bardzo ci zależy ja mogę zamiast argumentów w każdym temacie pojechać emocjami. Oczywiście będę żądał od ciebie tolerowania moich wpisów emocjonalnych bo przecież pozwalasz na takie prowadzenie rozmowy.
Marek Piotrowski pisze: 16 cze 2026, 16:57 Postarajmy się pokazać @Bagheera (jestem zachwycony tym nickiem!) zło eutanazji, jednak nie dotykając Jej samej.
A. czy @Bagheera będzie się wypowiadać o eutanazji nie dotykając siebie samej?
A wiesz co ten nick oznacza?

Maru pisze: 16 cze 2026, 17:15 W sumie mam ciekawe pytanie. Czy jak jestem chory psychicznie to mam prawo wypowiadać się na tematy takie jak eutanazja czy aborcja, i czy moje wypowiedzi będą w pełni brane na serio a nie jako urojenia?
Niestety przez zagrywki adminki zostałeś jakoś w to wplątany.
Nigdzie nie pisałem, że nie masz prawa się wypowiadać. Pytanie jak ty będziesz odbierał merytoryczne argumenty które są zawarte w temacie.
Magnolia pisze: 16 cze 2026, 17:25 Widzisz @Jockey jakie są owoce twojego punktowania ?!
Szantaż emocjonalny? Próba kneblowania?
Awatar użytkownika
Magnolia
Wypowiedziało się kilka osób - tylko Ty uważasz że admina cię zaatakowała.
Skoro to było z twojej strony jedynie stwierdzenie faktu ze wypowiedź jest emocjonalna to powiedz mi skąd to wielkie oburzenie z twojej strony?

Nie nadużyłam władzy administratorki, bo pisałam jako zwykły forumowicz, władze mam gdy pisze na czerwono. A nie pisałam do ciebie upomnienia, tylko zwykłą uwagę, jak forumowicz forumowiczowi.
Strasznie mnie korci dać ci bana na 24 h abyś ochłonął, ale to by było na pewno nadużycie władzy.
Więc znoszę jak się do mnie niegrzecznie odnosisz, Bo pisanie nawet w wątku wyjaśniania sporów wymaga kultury i szacunku, a Ty wobec mnie ... jakbyś o tym zapomniał.

Na szczęście @Dominik wrócił z sanatorium i wypowiedział się w tym temacie, ale ty nie odpuszczasz... dalej ciągniesz swoją narrację, jak to zostałeś źle potraktowany.

I jeśli mam być szczera... też nie zyskałeś przy bliższym poznaniu.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Maru
Podziękował/a: 7
Podziękowano: 10
Ja to się tam czuje prześladowany przez administrację. Nie wiem czy to w temacie