Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Uderzenie pioruna a znak

Życie Kościoła, dokumenty, encykliki, wydarzenia
Jakton
Podziękowano: 6

Ostatnio natrafiłem na informację, że piorun uderzył w bazylikę watykańską w dzień rezygnacji papieża Benedykta
(o którym demony mówią że się go bały)
I że też piorun uderzył w posąg św Piotra niszcząc rękę trzymającą klucze w dzień urodzin papieża Franciszka dzień przed podpisaniem Fidducia supplicans czyli dokumentu zezwalającego na błogosławienie par homoseksualnych.
(I też wcześniej ponoć uderzył piorun w 2018 niszcząc aureolę, najprawdopodobniej w miesiącu kiedy papież Franciszek podpisał dokument o kościele synodalnym)

Szczerze, lubiłem papieża Franciszka i jego pomysły ale po tych wydarzeniach nie wiem co sądzić i przechodzę trochę kryzys.
(też piorun uderzył jak ogłoszono dogmat o nieomylności papieża)

Można powiedzieć, że to zbieg okoliczności, ale ciężko mi w to uwierzyć
A jeśli nie to co? Znak Boga? Diabła? (w księdze Hioba diabeł zesłał ogień z nieba w końcu ale czy to nie przypomina rozumowania faryzeuszów nazywającego cuda Jezusa diabelskimi?)

Czy to znaczy, że papież Franciszek był złym papieżem i Kościół idzie w złym kierunku? Martwi mnie to.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Jakton pisze: 02 lip 2026, 23:16 Ostatnio natrafiłem na informację, że piorun uderzył w bazylikę watykańską w dzień rezygnacji papieża Benedykta
(o którym demony mówią że się go bały
U mnie piorun uderzył jak podpisywałem rachunek za remont murów kościelnych. Poszło dużo kasy. Przypadek? Nie sądzę.
Jakton pisze: 02 lip 2026, 23:16 Można powiedzieć, że to zbieg okoliczności, ale ciężko mi w to uwierzyć
A jeśli nie to co? Znak Boga? Diabła? (w księdze Hioba diabeł zesłał ogień z nieba w końcu ale czy to nie przypomina rozumowania faryzeuszów nazywającego cuda Jezusa diabelskimi?)
Rozumiem, że traktujesz ten opis jako wydarzenie historyczne. No to nie mam więcej pytań.
Jakton pisze: 02 lip 2026, 23:16 Czy to znaczy, że papież Franciszek był złym papieżem i Kościół idzie w złym kierunku? Martwi mnie to.
Policzyłem te uderzenia pioruna, wychodzi na to, że cztery razy piorun uderzył, w tym jeden raz na długo przed pontyfikatem papieża Franciszka. Mówiąc krótko: diabeł nie śpi.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2026, 10:29 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
A to wątek ku rozweselaniu? Czy może na poważnie?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Aloes
Podziękował/a: 197
Podziękowano: 621

Idąc tym tokiem myślenia: Boga bardziej interesuje to, że papież przeszedł na emeryturę, niż to, że w tym samym momencie w Afryce miliony dzieci cierpią z głodu, chorób i są brutalnie wykorzystywane? Dlaczego tam nie spadają żadne pioruny sprawiedliwości, które powstrzymałyby oprawców albo skorumpowanych polityków?
​Mam wrażenie, że jako ludzie strasznie lubimy iść na łatwiznę. Wolimy ekscytować się efektownym zjawiskiem pogodowym i dorabiać do niego wielką ideologię, bo to łatwe i daje iluzoryczne poczucie, że „ktoś tam na górze wszystkim steruje”. Tymczasem realne dramaty – głód, bieda, wyzysk – to efekty ludzkiej chciwości i naszej wspólnej obojętności. Z nimi o wiele trudniej się zmierzyć, więc łatwiej odwrócić wzrok w stronę chmur.
Jakton

Jockey pisze: 03 lip 2026, 8:09 A to wątek ku rozweselaniu? Czy może na poważnie?
Na poważnie

Z jednej strony, to trochę pogańskie myślenie typu uderzył piorun bo Zeus go rzucił
A Jezus mówił że ci na których zwaliła się wieża w Siloam nie byli większymi grzesznikami

Ale z drugiej strony, to ten piorun uderzył:
- w urodziny papieża Franciszka
- dzień przed podpisaniem dokumentu
- w Argentynie w Buenos Aires (czyli tam gdzie wcześniej papież Franciszek był)
- w rękę trzymającą klucze (tą którą wykonuje się znak błogosławieństwa)
I ciężko mi to uznać po prostu za zwykły zbieg okoliczności chociaż chciałbym żeby tak było
Paweł
Podziękował/a: 69
Podziękowano: 72
Jakton pisze: 03 lip 2026, 17:43 Ale z drugiej strony, to ten piorun uderzył:
I ciężko mi to uznać po prostu za zwykły zbieg okoliczności chociaż chciałbym żeby tak było
Autorem tych "rewelacji" jest niejaki Andrea Cionci, włoski autor, który tworzy wyssane z palca teorie nt. rezygnacji Benedykta XVI.
W 2022 r. opublikował on książkę pt. "Kod Ratzingera", w której pisał jakoby Benedykt XVI w zawoalowany sposób komunikował wiernym, że wcale nie ustąpił z urzędu.
Nawet zgłosił to do prokuratury:
https://pch24.pl/wiadomosci/sledztwo-w- ... dzi,715617
Robi on różne rzeczy byle tylko zrobić szum wokół swojej książki (coby się lepiej sprzedawała).
Jednym z działań promujących był właśnie materiał na youtube, w którym mówił to, o czym piszesz. Materiał przeplatany jest oczywiście reklamą "Kodu Ratzingera". Materiał został zmontowany i umieszczony na youtube 26.12.2023 r., czyli na świeżo po opublikowaniu Fiducia supplicans papieża Franciszka...

Z tego materiału pochodzi rozpowszechniane po internetach zdjęcie
Obrazek
Zastanawiający jest fakt, że na zdjęciu widać, że Sanktuarium jest jeszcze nie ukończone. Z fasady wystają jakieś druty.
Poniżej jest zdjęcie umieszczone w wikipedii w roku 2018 r.
30 de enero de 2018, 12:54:35
Obrazek
https://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:S ... C3%A1s.jpg
Widać na nim, że fasada jest pokryta tynkiem, a robota jest jeszcze nie ukończona. Mniej więcej z tego okresu pochodzą również zdjęcia figur przedstawione przez Cionciego.
No to chyba tyle, na temat rzetelności tego autora...
Jakton

@Paweł
To pocieszające, dziękuje za sprostowanie.
Awatar użytkownika
Jockey
Jakton pisze: 03 lip 2026, 17:43
Jockey pisze: 03 lip 2026, 8:09 A to wątek ku rozweselaniu? Czy może na poważnie?
Na poważnie

Z jednej strony, to trochę pogańskie myślenie typu uderzył piorun bo Zeus go rzucił
A Jezus mówił że ci na których zwaliła się wieża w Siloam nie byli większymi grzesznikami

Ale z drugiej strony, to ten piorun uderzył:
I czego to dowodzi?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Jakton

Jockey pisze: 03 lip 2026, 20:06 I czego to dowodzi?
To jednak fake news.
Awatar użytkownika
Jockey
W nawet jakby była to prawda. Takie zróbmy założenie. To czego to dowodzi? Bo moim zdaniem niczego nie dowodzi. Jakieś sytuacje z których nic nie wynika. A Ty uważasz inaczej?
Jakton

Myślę, że gdyby to była prawda to wtedy ładunek symboliczny byłby zbyt ciężki by go zignorować.
Awatar użytkownika
Jockey
Ale co by z tego wynikało według ciebie?
Jakton

Jockey pisze: 03 lip 2026, 21:09 Ale co by z tego wynikało według ciebie?
Zdaje się, że znaczyłoby to Boże potępienie tego dokumentu, podważenie autorytetu papieża Franciszka.

Chociaż sztuczna inteligencja mi napisała, że można to też interpretować progresywnie, utratę aureoli jako zejście z piedestału świętości do zwykłych ludzi a utratę kluczy jako koniec zamykania Kościoła osobom LGBT, ale to naciągane.
Awatar użytkownika
Jockey
Ale na jakiej podstawie by to znaczyło Boże potępienie. Czyżbyś wierzył że wszędzie Bóg ingeruje w każdą sprawę i w taki sposób przez takie znaki prowadzi dialog z człowiekiem?
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Zawsze jest napięcie pomiędzy koniecznością widzenia znaków wokół nas, a nadinterpretacją zdarzeń jako znaków.
To trudny temat.
Osobiście jestem baaaaardzo ostrożny.
Paweł
W sieci jest jeszcze oryginał zdjęcia, który stanowił bazę do fotomontażu.
Wykonał je Rodolfo2901 w marcu 2018 roku.
https://www.tripadvisor.com.ar/Location ... s_Arr.html
Obrazek
Jakton

Jockey pisze: 03 lip 2026, 22:26 Ale na jakiej podstawie by to znaczyło Boże potępienie. Czyżbyś wierzył że wszędzie Bóg ingeruje w każdą sprawę i w taki sposób przez takie znaki prowadzi dialog z człowiekiem?
Że stracił klucze i rękę, którą się błogosławi.
Co nie znaczy, że wierzę, że zawsze tak jest - ale czasem tak jest.
Ostatnio na konsekracji lefebrystów były grzmoty i deszcz oddzielił wiernych od nich - o czym było w innym temacie.
Awatar użytkownika
Jockey
Czytałem. I byłbym bardzo ostrożny w takich wnioskach. Co nie zmienia że lefebrystów uważam za bardzo niebezpieczną organizację. To co opublikował @Marek Piotrowski swoadczy o bardzo złym a może nawet wręcz demonicznym działaniu.
Jakton

Znalazłem coś takiego:
https://x.com/LepantoInst/status/1741529483922883032
@Paweł
Wychodzi na to, że jednak to zdjęcie to nie był fotomontaż.
Tylko nie wiadomo, kiedy ten piorun naprawdę uderzył, ale ponoć to sanktuarium potwierdziło to.
Paweł
Dajmy na to, że to nie był fotomontaż. Jaki dowód, że to robota pioruna, a nie jakiegoś "wesołka", który walnął w dłoń figury jakimś młotem? Wysoko wspinać się nie musiał...
Jest to o wiele bardziej prawdopodobne, że walnął w to jakiś wandal, a nie piorun, który po drodze miał piorunochrony.
Tyle, że taka bardziej przyziemna historia nie pasuje do narracji...