Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Rock n roll '80-'90, kto ma sentyment

O wszystkim, co nam gra w duszy. Muzyka sakralna, liturgiczna, religijna, poważna i popularna. Dzielimy się naszymi ulubionymi utworami i inspirujemy się
mpaw
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 1
Cześć Czołem :)

Czy słuchacie czasem Rocka, HardRocka, Soft Metalu przełomu lat 1980 - 1990? Takie zespoły i wykonawcy jak:
  • Steve Vai
  • Joe Satriani
  • Eric Johnson
  • Paul Gilbert
  • Nuno Bettencourt
  • Extreame
  • G3
  • John Petrucci
  • Dream Theater
  • Mr BIG
  • Yngwie Malmsteen
  • Racer X
To śmietanka wirtuozerii tych lat, na tej muzyce wzorowali się obecni frontmeni zespołów Rockowych z Polski i z zagranicy. Nie jest to muzyka ani nie chrześcijańska, ani pro chrześcijańska. Stanowi dorobek muzyczny jako melodie, większość nie ma tekstu, Rock Progresywny. Niektóre owszem mają słowa i niestety nie zawsze budujące w naszym systemie wartości. Mnie jednak chodzi o wartość artystyczną, muzyczną, o melodię. Załączam część utworów, na pewno znacie je z radia :)

Dajcie znać czy znacie i czy lubicie takie utwory :)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Ja to raczej Dire Straits. Deep Purple itd
A najchętniej to Cohen, Wysocki... te klimaty.
Awatar użytkownika
KrzM
Podziękował/a: 3
Podziękowano: 9
Dla mnie Vai, Petrucci to trochę ekwilibrystyka muzyczna. Ogólnie szybkość i technika robi wrażenie, ale…
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Ja mam sentyment do dużo starszych muzyków.
Wychowywałem się na:
Zagranica:
Pink Floyd
Deep Purple
Led Zeppelin
Budgie
Muddy Wters
John Mayall
BB King
The Doors (nie polecam duchowo śmierdząca i depresyjna muza)
Police
Kate Bush
długo można wymieniać

z polskiej sceny to:
Kasa Chorych
SBB
Krzak
Nalepa,
Dżem
Perfect
Izrael,
T.Love
oj dużo by wymieniać. Wiele zespołów grających w Jarocinie w latach 1985-1988
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Paweł
Podziękował/a: 69
Podziękowano: 72
Vernon Reid z Living Colour miał też ciekawe solówki. Ichniejsze memento mori w wersji na żywo, czyli coś dla apokaliptyka, czy tam epileptyka
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Tez mam sentyment do tej muzyki, choć bardziej skłaniam się do jazzu (tego tradycyjnego i smooth, nie modern jazz!), soulu, jak i gospel. A pozy tym to muzyka klasyczna wszystkich epok.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jockey
Do JAZZu dorosłem w okolicach 35 roku życia.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Wolę bluesa.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Bardzo podoba mi się ten numer od Eric Johnson. Niezły wymiatacz :).
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jockey
Marek Piotrowski pisze: 07 lip 2026, 10:34 Wolę bluesa.
Bluesa słuchałem od zawsze. Jazzu jako nastolatek nie lubiłem. Polubiłem dopiero tak koło 35 roku życia.
Tomasz Szukalski - to było moje odkrycie. Tak samo jak Marek Napiórkowski czy genialny pianista jazzowy Kuba Stankiewicz.
Nigdy nie polubiłem dokonań Urszuli Dudziak. Ale jej eks mąż Michał Urbaniak to przepiękna muzyka.

Polski blues taki trochę smutny. Chociaż After Blues czy Easy Rider to całkiem fajnie zespoły. Była też wrocławska Recydywa Blues Band. Basista i wokalista był prezesem PSJ we Wrocławiu. Elżbieta Mielczarek czy Monika Adamowska to takie perełki. Chociaż z polskiego bluesa kojarzą głównie Tadeusza Nalepę i jego Blackout oraz Dżem z Ryśkiem Riedlem (totalnie dramatyczna postać) czy Nocną Zmianą Bluesa.

U mnie łatwiej napisać czego ja nie słuchałem niż czego słuchałem.
Nie słuchałem nigdy disco polo i innej plastikowej muzyki. Zawsze odrzucało mnie od rocka psychodelicznego oraz black metalu. Chociaż niektóre zespoły metalowe czy hardrockowe są świetne. Wszystko zależy od danego dnia i nastroju. Piosenka aktorska czy poezja śpiewana też jest w moim zasięgu zainteresowań muzycznych. Tak samo jak muzyka klasyczna. Wprawdzie nie podoba mi się muzyka Chopina ale np. Vivaldi jest rewelacyjny.

Dodano po 1 minucie 36 sekundach:
Flamenco to też dość ciekawe. A najbardziej znane trio gitarowe to majstersztyk.
Andy72
Podziękował/a: 1