Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Wykrzywianie wiary

O tym wszystkim co dotyczy katolika w codziennym życiu
Awatar użytkownika
Jockey
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Nowy pisze: 19 lip 2026, 18:53 A modlitwa "Aniele Boży, stróżu mój " której uczyła mnie babcia?
ile ty masz lat?
I w jaki sposób łączysz modlitwę dziecięcą z zabobonem?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Nowy
Podziękował/a: 22
Podziękowano: 7
@Marek Piotrowski Kochany, po prostu trzymaj nerwy na wodzy. Wtedy będzie kultura. Jestes dorosły?

@Jockey czy chcesz powiedziec, że aniołowie opiekują się tylko dziećmi?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2026, 8:14 przez Nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Nowy pisze: 20 lip 2026, 8:08 Kochany, po prostu trzymaj nerwy na wodzy. Jestes dorosły.
Widzę, że zamiast odpowiadać merytorycznie, wolisz sugerować różne rzeczy adwersarzom.
Nie rób tego - i to niezależnie, czy jesteś klonem osoby, którą już tu widzieliśmy, czy to Twoje autorskie zachowanie.
Takie wisty nie służą merytorycznej dyskusji.

Podałeś przykład modlitwy - co Cię skłoniło do związania jej z zabobobem?
Nowy
Anioł nie jest Osobą Boską. Jak święci. Więc pytam, czy nie zabobon. Dekalog jest jednoznaczny.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nowy pisze: 20 lip 2026, 8:46 Anioł nie jest Osobą Boską. Jak święci. Więc pytam, czy nie zabobon. Dekalog jest jednoznaczny.
Proponuję, stawiając podobne tezy, cytować tekst, na który się powołujesz.
Nowy
Myślałem, że to zna każdy. Ale bardzo proszę. Mówisz, masz :
Przegląd od AI Pierwsze przykazanie Dekalogu brzmi: „Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną” (lub w wersji protestanckiej: „Nie będziesz miał innych bogów obok Mnie”). Nakazuje ono oddawanie czci wyłącznie jednemu Bogu oraz stawianie relacji z Nim na pierwszym miejscu w życiu.
Awatar użytkownika
Jockey
@Nowy nadal nie rozumiem jak łączysz zabobony z modlitwą do Anioła stróża?
To co podajesz z dekalogu to bardziej złożony temat.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Nowy
Jeżeli nie udajesz, ze nie rozumiesz, tłumaczę. Poprzez zadanie pytania naprowadzającego : była wyżej mowa o "zabobonach"w odniesieniu do kultu świętych, więc czym się różnią aniołowie od świętych w kwestii nie bycia Osobami Bożymi?
Pytałem też o kult relikwii, ale coś cisza.
Awatar użytkownika
Jockey
Może po kolei czym jest zabobon:
Według definicji z SJP PWN
zabobon
«ogół wierzeń i praktyk opartych na przekonaniu o istnieniu mocy nadprzyrodzonych, które mogą sprowadzić na kogoś nieszczęście lub ustrzec go przed nim»
Według Katechizmu Kościoła Katolickiego
Zabobon

2111 Zabobon jest wypaczeniem postawy religijnej oraz praktyk, jakie ona nakłada. Może on także dotyczyć kultu, który oddajemy prawdziwemu Bogu, na przykład, gdy przypisuje się jakieś magiczne znaczenie pewnym praktykom, nawet uprawnionym lub koniecznym. Popaść w zabobon ... wiązać skuteczność modlitw lub znaków sakramentalnych jedynie z ich wymiarem materialnym, z pominięciem dyspozycji wewnętrznych, jakich one wymagają.
Kult świętych a dokładniej modlitwy przez wstawiennictwo świętych jest starą sprawą jak całe chrześcijaństwo. Na pewno nie można wiązać z bałwochwalstwem.
Katechizm Kościoła Katolickiego mówi:
Bałwochwalstwo

2112 Pierwsze przykazanie potępia politeizm. Domaga się od człowieka, by nie wierzył w innych bogów poza Bogiem i nie oddawał czci innym bóstwom poza Jedynym Bogiem. Pismo święte nieustannie przypomina o odrzuceniu "bożków ze srebra i złota, uczynionych rękami ludzkimi", które "mają usta, ale nie mówią; oczy mają, ale nie widzą..." Te czcze bożki czynią człowieka pustym: "Do nich są podobni ci, którzy je robią, i każdy, który im ufa" (Ps 115, 4-5. 8) . Bóg natomiast jest "Bogiem żywym" (Joz 3,10; Ps 42, 3 i in.), który daje życie i działa w historii.

2113 Bałwochwalstwo nie dotyczy tylko fałszywych kultów pogańskich. Pozostaje stałą pokusą wiary. Polega na ubóstwianiu tego, co nie jest Bogiem. Ma ono miejsce wtedy, gdy człowiek czci i wielbi stworzenie zamiast Boga, bez względu na to, czy chodzi o innych bogów czy o demony (na przykład satanizm), o władzę, przyjemność, rasę, przodków, państwo, pieniądze itd. "Nie możecie służyć Bogu i Mamonie" - mówi Jezus (Mt 6, 24). Wielu męczenników poniosło śmierć za to, że nie oddawało czci "Bestii" , odmawiając nawet udawania kultu. Bałwochwalstwo odrzuca jedyne panowanie Boga; jest nie do pogodzenia z Boską komunią .

2114 Adoracja Jedynego Boga integruje życie ludzkie. Przykazanie adoracji samego Pana czyni człowieka prostym i chroni go przed zupełnym rozbiciem. Bałwochwalstwo jest wypaczeniem wrodzonego zmysłu religijnego człowieka. Bałwochwalcą jest ten, kto "niezniszczalne pojęcie Boga odnosi do wszystkiego, tylko nie do Boga" .
Tutaj masz ciekawy artykuł na temat zabobonu

Odnośnie relikwii to zapoznaj się z tym

Dodano po 4 minutach 12 sekundach:
Do Anioła Stróża na tej samej zasadzie co do świętych. O wstawiennictwo. To modlitwy tak stare jak chrześcijaństwo.

Dodano po 4 minutach 41 sekundach:
Nowy pisze: 20 lip 2026, 16:46 Nakazuje ono oddawanie czci wyłącznie jednemu Bogu oraz stawianie relacji z Nim na pierwszym miejscu w życiu.
Nie. Nakazuje oddawanie czci boskiej tylko Bogu. Nie stawiania czegokolwiek na miejscu Boga. To może być inny człowiek, dobra materialne, sposób modlitwy, święci, czy dowolne przyzwyczajenie. Inaczej nie mógłbyś oddać czci swojemu ojcu czy matce czci która się im należy. Bóg ma być na pierwszym miejscu. Jak to mówił św. Augustyn jeśli Bóg jest na pierwszym miejscu to wszystko jest na swoim miejscu. Przynajmniej te słowa przypisuje się św. Augustynowi.

Dodano po 4 minutach 19 sekundach:
Zastanów się nad tym, że kazał Bóg wykonać przebłagalnię i na niej umieścił wizerunki cherubów (aniołów)
Wj 25,17- 22
17 I uczynisz przebłagalnię ze szczerego złota: długość jej wynosić będzie dwa i pół łokcia, szerokość zaś półtora łokcia; 18 dwa też cheruby wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach przebłagalni. 19 Jednego cheruba uczynisz na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni. Uczynisz cheruby na końcach górnych. 20 Cheruby będą miały rozpostarte skrzydła ku górze i zakrywać będą swymi skrzydłami przebłagalnię, twarze zaś będą miały zwrócone jeden ku drugiemu. I ku przebłagalni będą zwrócone twarze cherubów. 21 Umieścisz przebłagalnię na wierzchu arki, w arce zaś złożysz Świadectwo, które dam tobie. 22 Tam będę się spotykał z tobą i sponad przebłagalni i spośród cherubów, które są ponad Arką Świadectwa, będę z tobą rozmawiał o wszystkich nakazach, które dam za twoim pośrednictwem Izraelitom.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nowy pisze: 20 lip 2026, 16:46 Myślałem, że to zna każdy. Ale bardzo proszę. Mówisz, masz :
Przegląd od AI Pierwsze przykazanie Dekalogu brzmi: „Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną” (lub w wersji protestanckiej: „Nie będziesz miał innych bogów obok Mnie”).
Bez związku z tematem. Nie znam nikogo, kto uznawałby anioła czy świętego za Boga.
A żyję już sporo lat :)
Nakazuje ono oddawanie czci wyłącznie jednemu Bogu
Tak, Czci boskiej.
Bo inne rodzaje czci jak najbardziej są zalecane:
Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój.”/Pwp 5,16/
„Kto czci ojca, zyskuje odpuszczenie grzechów, a kto szanuje matkę, jakby skarby gromadził. Kto czci ojca, radość mieć będzie z dzieci, a w czasie modlitwy swej będzie wysłuchany.”/Syr 3,3-5/
Czcić powinniśmy także bliźnich:
„W miłości braterskiej nawzajem bądźcie życzliwi. W okazywaniu czci jedni drugich wyprzedzajcie.”/Rz 12,10/
„Oddajcie każdemu to, mu się należy: komu podatek - podatek, komu cło - cło, komu uległość - uległość, komu cześć - cześć.”/Rz 13,7/
…króla:
„Wszystkich szanujcie, braci miłujcie, Boga się bójcie, czcijcie króla!”/1 Ptr 2,17/
…pobożne kobiety:
Miej we czci te wdowy, które są rzeczywiście wdowami.”/1 Tm 5,3/
…wierzących:
„Wam zatem, którzy wierzycie, cześć! Dla tych zaś, co nie wierzą, właśnie ten kamień, który odrzucili budowniczowie, stał się głowicą węgła –(…)”/1 Ptr 2,7/
Mojżesza (Hbr 3,3), a nawet… lekarza:
Czcij lekarza czcią należną z powodu jego posług, albowiem i jego stworzył Pan.”/Syr 38,1/
Mało tego, w Piśmie czytamy że mamy szukać czci dla siebie (!):
„tym, którzy przez wytrwałość w dobrych uczynkach szukają chwały, czci i nieśmiertelności - życie wieczne;”/Rz 2,7/
oraz stawianie relacji z Nim na pierwszym miejscu w życiu.
Tak, Bardzo w tym pomaga naśladowanie tych, którzy osiągnęli w tym duży postęp - świętych.
Nowy
Marek Piotrowski pisze: 20 lip 2026, 19:37
Nowy pisze: 20 lip 2026, 16:46 Myślałem, że to zna każdy. Ale bardzo proszę. Mówisz, masz :
Przegląd od AI Pierwsze przykazanie Dekalogu brzmi: „Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną” (lub w wersji protestanckiej: „Nie będziesz miał innych bogów obok Mnie”).
Bez związku z tematem. Nie znam nikogo, kto uznawałby anioła czy świętego za Boga.
A żyję już sporo lat :)
Nakazuje ono oddawanie czci wyłącznie jednemu Bogu
Tak, Czci boskiej.
Bo inne rodzaje czci jak najbardziej są zalecane:
Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój.”/Pwp 5,16/
„Kto czci ojca, zyskuje odpuszczenie grzechów, a kto szanuje matkę, jakby skarby gromadził. Kto czci ojca, radość mieć będzie z dzieci, a w czasie modlitwy swej będzie wysłuchany.”/Syr 3,3-5/
Czcić powinniśmy także bliźnich:
„W miłości braterskiej nawzajem bądźcie życzliwi. W okazywaniu czci jedni drugich wyprzedzajcie.”/Rz 12,10/
„Oddajcie każdemu to, mu się należy: komu podatek - podatek, komu cło - cło, komu uległość - uległość, komu cześć - cześć.”/Rz 13,7/
…króla:
„Wszystkich szanujcie, braci miłujcie, Boga się bójcie, czcijcie króla!”/1 Ptr 2,17/
…pobożne kobiety:
Miej we czci te wdowy, które są rzeczywiście wdowami.”/1 Tm 5,3/
…wierzących:
„Wam zatem, którzy wierzycie, cześć! Dla tych zaś, co nie wierzą, właśnie ten kamień, który odrzucili budowniczowie, stał się głowicą węgła –(…)”/1 Ptr 2,7/
Mojżesza (Hbr 3,3), a nawet… lekarza:
Czcij lekarza czcią należną z powodu jego posług, albowiem i jego stworzył Pan.”/Syr 38,1/
Mało tego, w Piśmie czytamy że mamy szukać czci dla siebie (!):
„tym, którzy przez wytrwałość w dobrych uczynkach szukają chwały, czci i nieśmiertelności - życie wieczne;”/Rz 2,7/
oraz stawianie relacji z Nim na pierwszym miejscu w życiu.
Tak, Bardzo w tym pomaga naśladowanie tych, którzy osiągnęli w tym duży postęp - świętych.
Może nie dość lat, żeby pojąć? Trzeba się naumieć, żeby ludzi pouczać. Poprawić "najsampierw" swoją gramatykę.
Dla nauki : https://www.ekorekta24.pl/liczba-czy-il ... -wymienne/

A do sprawy - modlitwy kierowane w innych kierunkach, do innych adresatów niż Bóg nie są zgodne z pierwszym Przykazaniem. Od Boga do świętych czy aniolów jest daleka, bliska nieskończoności droga, jeśli widzimy Go na powaznie, a nie jak "Bozię".
A od świętych, czy relikwii do bożków bardzo krótka. Można jaśniej ? Zrozumiała jest pragmatyczne tolerowanie róznych form religijności ludowej, ale czasem prowadzi do absurdów i przegięć , ktorych dobrym przykładem znana pieśń koscielna ze świętokradczym chyba jednak tekstem :"Lecz kiedy Ojciec rozgniewany siecze, szczęśliwy, kto się do Matki uciecze".
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
W kwestii gramatyki: sztuką korzystania z Internetu jest dobieranie kompetentnych źródeł:
https://jaktopowiedziec.pl/kiedy-ilosc-a-kiedy-liczba/
https://www.poradnia-jezykowa.uni.lodz. ... ady-uzycia
https://polszczyzna.pl/liczba-czy-ilosc/
https://prostypolski.pl/kiedy-liczba-ki ... g9nFTB4X0-
Nowy pisze: 21 lip 2026, 8:17 A do sprawy - modlitwy kierowane w innych kierunkach, do innych adresatów niż Bóg nie są zgodne z pierwszym Przykazaniem.
"Twierdzenie bez dowodu można odrzucić bez powodu."
Co niniejszym czynię.

Postaraj się na przyszłość uzasadniać swoje twierdzenia - na przykład tak, jak ja to zrobiłem, cytatami biblijnymi.
Oczywiście, możesz inaczej, jeśli Biblia nie stanowi dla Ciebie autorytetu.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 8:27 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Nowy
Brniesz.
Pierwsze Przykazanie zna każde dziecko, bez twoich tendencyjnych cytatów.
Bądźmy poważni.
Co do językoznawstwa - poczytaj sobie swoje wpisy.
Nie ośmieszajmy się.
Tyle na dziś rano.
Awatar użytkownika
Jockey
No to będzie ciekawie.
@Nowy jakis dowód na to że niezgodne z pierwszym przykazaniem czy to prawda przez ciebie objawiona i dowodów nie potrzebuje?

Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Ja rozumiem że jak brakuje argumentów to trzeba się przyczepić do … czegoś innego co zrobiłeś ale może spróbuj zgodnie z tematem coś wykrzesać.
Nowy
Udajesz, że nie rozumiesz Dekalogu i nie wiesz, skąd pochodzi?
Ja oczywistości nie udowadniam. Może ty spróbuj udowodnić, że kulty kierowane nie do Osób Bożych są OK ?
Czy pieśń maryjna Serdeczna Matko ma sens teologiczny?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 8:36 przez Nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jockey
No ciekaw jestem twojej argumentacji. Bo w świecie chrześcijańskim są różne interpretacje. I problem o którym mówisz powstał dopiero w wieku XV.
I oczywiście nie zapomnij o tym że na przebłagalni sam Bóg nakazał wyrzeźbić cheruby. No i jak taki radykalny jesteś to czy Magnificat usunąłeś ze swojej Biblii. No i czy wyrzuciłeś list do hebrajczyków.
Odpowiedź sobie też na pytanie skąd wiesz że Pismo Święte jest Pismem Świętym.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 8:54 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Panowie a może tak grzeczniej i życzliwiej można by poprowadzić te dyskusje?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nowy pisze: 21 lip 2026, 8:31 Brniesz.
Pierwsze Przykazanie zna każde dziecko, bez twoich tendencyjnych cytatów.
Owszem. I nie ma w nim tego, co w nie wkładasz.
Jesli tak, zacytuj i wyróżnij fragment, który o tym mówi ;)
Bądźmy poważni.
Otóż to. Teza - dowód-cytat, a nie opowiastki.
Awatar użytkownika
Jockey
@Magnolia To zależy od @Nowy wszak to on rozpoczął takie szydercze odnoszenie się do @Marek Piotrowski
A wracając do tematu.
Z racji że jesteśmy na forum katolickim i regulamin tego forum punkt 4f mówi o tym że nie wolno zamieszczać i propagować treści które - zawierają propagowanie treści niezgodnych z doktryną Kościoła Katolickiego w tym linków, zdjęć, odnośników, cytatów
Ja zapytam czy zgadzasz się z doktryną katolicką odnośnie kultu świętych.
Nowy
Zacytuj ją, to chętnie odpowiem.
Co do kultury wypowiedzi - poczytaj dokładnie. Ja od czepialstwa i pouczeń nigdy nie zaczynam.
Mam zdrowe nerwy więc tak nie muszę.