Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Wątpić uporczywie - jak to rozumieć?

Miejsce na swobodne rozmowy na tematy wykraczające poza główny profil forum, również te, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się dziwne, niekatolickie lub kontrowersyjne. Można tu wyrażać własne opinie, zachowując kulturę wypowiedzi, szacunek dla innych oraz dla świętości wiary katolickiej.
Nowy
Podziękował/a: 31
Podziękowano: 8
Wątpić uporczywie jest grzechem. Tak właśnie czytam.
Cytuję AI : "Tak, w nauce Kościoła katolickiego uporczywe i dobrowolne powątpiewanie w prawdy wiary jest uznawane za grzech przeciwko wierze (oraz może stanowić pojęcie herezji, jeśli polega na uporczywym zaprzeczaniu lub kwestionowaniu prawd objawionych).
Podział rodzajów wątpliwości
Wątpliwość dobrowolna: Świadome lekceważenie lub poddawanie w wątpliwość prawd Bożych; jest traktowana jako grzech.
Wątpliwość niedobrowolna: Naturalne trudności w zrozumieniu wiary, chwile słabości lub lęk, które nie są grzechem, dopóki człowiek pragnie szukać prawdy i je przezwyciężać."

Temat mnie bardzo dotyczy, wątpliwości mam sporo, ale nie wynikają one ani ze słabości i lęków, tym bardziej nie z celowej, świadomej automanipulacji o których tu mowa. A jednocześnie ciągle podejmuję próby szukania prawdy, uzyskania danych żeby te zwątpienia i dylematy racjonalnie i przekonująco przezwyciężyć.

Grzech, herezja - wielkie słowa, popatrzmy tutaj na forum. W świetle regulaminu i w ocenie moderacji, obstawanie przy własnej opinii przy braku przekonujących kontrargumentów i żadnych nowych danych może łatwym sposobem być uznane za agitację czy nazwane trollingiem.

Co myślicie o tej kwestii? Jaka możliwość rozwiązania?

Dodano po 11 minutach 22 sekundach:
PS Wątpliwości w moim przypadku przychodzą niezależnie od woli. Po prostu zjawia się myśl, skojarzenie, konfrontacja dwóch prawd, tej, co do której mam pewność opartą o wiedzę z inną, wymagającą przyjęcia na wiarę. Za młodu było mi łatwiej, tych myśli pobocznych nie miewałem, bo niby skąd.
Zdaję sobie jednak sprawę, że gdy dzielę się z otoczeniem, czy na forum moimi "wątpiącymi" wnioskami ewentualnie komuś szkodzę, podsuwając myśl, która może niechcący zwątpienia i pytania wzbudzić , a w innym przypadku po prostu by się nie pojawiła.
Jest rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 30 lip 2026, 13:58 przez Nowy, łącznie zmieniany 1 raz.