Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Czy kolęda jest w kryzysie?

O tym wszystkim co dotyczy katolika w codziennym życiu
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 333
Czy Waszym zdaniem kolęda jest w kryzysie?
Jak odbieracie kolędę?
Jako rozmowę z księdzem, jego wizytę czy bardziej jako wizytację a może to tylko zbieranie kopert?
Mnie kolęda nie dotyczy bo od wielu lat jestem za granicą ale jestem ciekaw Waszego zdania.
Poniżej parę myśli księdza na temat kolędy:
https://deon.pl/kosciol/koleda-w-kryzys ... ch,3046424
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
Niestety ze względu na napięte grafiki kapłanów i ilość rodzin które mają danego dnia odwiedzić dla mnie to wizytacja. Dodam że niewspółmiernie krótka w stosunku do sprzątania mieszkania przed kolęda. Rodzina się ze mnie śmieje, że cały dzień ogarniam dom a kapłan jest 5 minut.
Na pewno w dużych miastach nie ma czasu na rozmowę. Zresztą jak widać pełną rodzinę - znaczy się radzą sobie i idę dalej.
Mam tylko nadzieję że tam gdzie kapłan widzi że siedzi samotny człowiek albo pokłócona rodzina to poświęci chwilę na wsparcie.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Krzysiek
Podziękował/a: 649
Podziękowano: 389
Ja mieszkam na wsi. Myślę że u nas jest bez zmian. Oczywiście zleży to indywidualnie od księdza. Jeden jest bardziej rozmowny, i uważny na zglaszane uwagi. A ja miałem przyjemność w przyjmować księży którzy bywali z posługa u mamy. Zwlaszcza ostatni nawiązywał do wspomnień z sytuacji gdy udzielał Sakramentu chorych. Robilo to na nim ogromne wrazenie nawet dzieciakom na religii opowiadał. Sam nawiązywał na kolędzie dlatego wspominam. Co do kopert to u nas zbierali na parking przed kościołem i cmentarzem. To Myślę że nikt nie byl przeciwny. Ostatnią kolędę niestety nie bylem w domu tylko szpitalu.
Jedyny mankament to czekanie, gdzie jest ilu chodzi, kiedy będzie. Ale to bez zmian, zawsze tak było.
Awatar użytkownika
Owieczka
Podziękował/a: 56
Podziękowano: 38
A ja pierwszy raz od wielu lat przyjmuje księdza na kolędę. Ostatnio mi się nie udało, a wcześniej to chyba gdzieś na studiach lub w liceum jeszcze jak w domu byłam. ;)
Awatar użytkownika
Koss
Podziękował/a: 245
Podziękowano: 224
Bardzo dobrze wspominam tegoroczną kolędę. Pierwsza od 3lat.
.................
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Czy uważacie, ze formuła kolędy się wyczerpała?
Słyszałem, ze w niektórych parafiach księża zastanawiają się czy klasyczną kolędę nie zastąpić odwiedzaniem rodzin w ciągu roku.
Można wtedy na spokojnie porozmawiać, dowiedzieć się co ludzie sądzą o parafii, jej funkcjonowaniu, co można ulepszyć itd.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Podziękował/a: 84
Podziękowano: 56
bramin pisze: 09 lut 2025, 14:26 Słyszałem, ze w niektórych parafiach księża zastanawiają się czy klasyczną kolędę nie zastąpić odwiedzaniem rodzin w ciągu roku.
Bardzo dobry pomysł. Zwłaszcza w dużych miastach. U mnie od czasu pandemii obowiązuje kolęda na zaproszenie, co rozwiązało problem 5min. wizytacji. Jest czas na modlitwę, katechezę z objaśnieniem i dłuższą luźną rozmowę.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
Zdecydowanie wolałabym tą formę. Ale jak to zorganizować? W sensie jak ustalić harmonogram odwiedzin?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Magnolia pisze: 09 lut 2025, 20:34 Ale jak to zorganizować?
Każdego tygodnia można wygospodarować parę godzin i odwiedzić kilka rodzin, przez rok spokojnie można obejść całą parafię.
Inna możliwość to zaprosić ludzi z danej ulicy (3-4 rodziny) na kawę i po prostu pogadać.
Można tez zapraszać lub odwiedzać rodziny, których dzieci idą do I. Komunii czy do bierzmowania.
Możliwości jest naprawdę wiele, trzeba tylko chcieć.
1 Tes 3,11