Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Czy można oddać się w myślach szatanowi?

Zły duch i jego wpływ na człowieka, wizja piekła, los potępionych
Karina
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 17
Podziękowano: 21
Witam. Czy można w myślach oddać się szatanowi? Bardzo się boje bo przeszła mi przez głowę taka myśl żeby w zamian za pomyślność pewnej sprawy w moim życiu oddać się szatanowi, że szatan ma taką moc. Gdy ta myśl się pojawiła miałam ją w głowie kilka sekund ale odrzuciłam to. Boje się teraz. Czy taka myśl jest wiążąca? Czy szatan mógł mi taką myśl podrzucić? Mam nerwicę natręctw, jednak myśl tego pokroju ( z szatanem) pojawiła się u mnie pierwszy raz.
Po tym wszystkim pomodliłam się do Boga, poprosiłam żeby to nie było wiążące i że oddaje się Bogu. Czy to wystarczy?

[
Dodano po 2 minutach 2 sekundach:
P.s cyrografu żadnego nie podpisałam, dobrowolnie tej myśli nie zaakceptowałam tylko jak przyszła mi do głowy rozważałam ja parę sekund. Mimo to się boję.
Dziwne...tak jakby ktoś mi to zaproponował, to było coś na zasadzie pokusy, przyszła taka myśl , że jest taka możliwość żeby oddać się szatanowi. Czy to wyszło od szatana?
Ostatnio zmieniony 07 lip 2025, 20:15 przez Karina, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
@bramin odpowiesz?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Karina pisze: 07 lip 2025, 20:09 Bardzo się boje bo przeszła mi przez głowę taka myśl żeby w zamian za pomyślność pewnej sprawy w moim życiu oddać się szatanowi, że szatan ma taką moc.
Zdarza się często ze mamy rożne myśli, mniej lub bardziej mądre. Jestem przekonany, ze jako wierząca osoba, wierzysz iż Bóg ma większą moc.
Karina pisze: 07 lip 2025, 20:09 Gdy ta myśl się pojawiła miałam ją w głowie kilka sekund ale odrzuciłam to. Boje się teraz.
No widzisz, miałaś tę myśl tylko kilka sekund i ją odrzuciłaś więc dlaczego się boisz?
Karina pisze: 07 lip 2025, 20:09 Czy taka myśl jest wiążąca?
Żadna myśl nie jest wiążąca dopóki nie przejdziemy do konkretnych czynów, obojętnie czy będzie chodziło o dobrą czy złą rzecz.
Karina pisze: 07 lip 2025, 20:09 Po tym wszystkim pomodliłam się do Boga, poprosiłam żeby to nie było wiążące i że oddaje się Bogu. Czy to wystarczy?
Masz dobrą wolę, zauważyłaś, ze to nie jest w porządku więc to wystarczy.
Karina pisze: 07 lip 2025, 20:09 Czy to wyszło od szatana?
Nie, to wyszło od Ciebie ponieważ masz nerwicę natręctw więc nie obwiniaj siebie za ten stan rzeczy.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Szatan nie słyszy naszych myśli.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Marcin05
Podziękowano: 6
Straszny objaw nerwicy. Też to przerabiałem. Nie spałem po nocach bo musiałem powtarzać "NIE! Nie chce tych myśli! Nie chce oddać duszy! Itd. Traumy po tym mam do dziś.

Nasłuchałem się Glasa i byłem ugotowany.

Dodano po 3 minutach 14 sekundach:
@Karina

Natrętne myśli atakują to czego najbardziej nie chcemy i się boimy. Sam w tym byłem. Glas, kazania o opętaniach itd. Koszmar.

Dodano po 1 minucie 27 sekundach:
Oczywiście lęk tak paraliżujący że nie dało żyć. Chodziłem jak po dużej dawce morfiny. Totalnie w innym świecie.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2025, 23:48 przez Marcin05, łącznie zmieniany 2 razy.
Karina
Dziękuję Wam za odpowiedź. Już się uspokoiłam:-)
Karina
Witam. Wczoraj na spowiedzi mówiłam księdzu o tych moich przelotnych myślach o umowie z szatanem. Nie dopytałam jednak księdza czy to mnie wiąże w jakiś sposób. Czy powinnam jeszcze raz iść do spowiedzi i się poprosić żeby ksiądz to unieważnił?
Bramin pisałeś że nie wiąże mnie to, chyba że byłoby poparte konkretnym czynem. Co w tym przypadku musiałoby być tym czynem? Cyrograf czy powiedzenie tego na głos czy wystarczy ta myśl z aktem woli?
Męczy mnie ta myśl i panikuję że to zrobiłam a wcale nie chcę. Modlę się do Boga i proszę żeby mnie miał w opiece i że oddaje się tylko Bogu.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2025, 18:17 przez Karina, łącznie zmieniany 3 razy.
Marcin05
@Karina Skad Pani slyszala o takich sprawach?
Karina
Marcin05 tzn?
Marcin05
Karina pisze: 11 lip 2025, 10:42Marcin05 tzn?
Czyli o cyrografach, ze mialoby to byc mozliwe w myslach itd. Zwykly smiertelnik raczej nigdy nie slyszal o czyms takim. A jesli slyszal, to bardzo peryferyjnie.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 12:08 przez Marcin05, łącznie zmieniany 1 raz.
Karina
Po prostu zastanawiam się co sprawia że taki pakt jest ważny. Nie powiedziałam że wiem na pewno
Przeczytaj dokładnie
Marcin05
Karina pisze: 11 lip 2025, 12:21 Po prostu zastanawiam się co sprawia że taki pakt jest ważny. Nie powiedziałam że wiem na pewno
Przeczytaj dokładnie
Ale skad Pani wie ze istnieje cos takiego jak pakt. Raczej to nie jest wiedza powszechna. Czy jest?

I mam jeszcze inne pytanie. Jak bardzo ten dylemat wplywa na Pani samopoczucie. Jest Pani w stanie funkcjonowac i normalnie zyc, a dylemat jest rozeznawany na spokojnie bez stresu, badz z lekkim stresem? czy jest to cos, co Pania paralizuje ze strachu. Pytam tylko i wylacznie z ciekawosci, bo ja sie zdecydowanie zaliczalem/zaliczam do tej drugiej grupy.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 12:32 przez Marcin05, łącznie zmieniany 1 raz.
Karina
Tak jest to sprawa która mnie stresuje bo dotyczy sprawy dla mnie ważnej. Miałam chwilowa myśl o pakcie z szatanem ale szybko się ocknęłam i nie była to moja wola. Tylko obawiam się czy to ważne w moim przypadku czy mój strach mnie wkręca.
A o cyrografach to już słyszałam dawno, może z jakiegoś filmu, nie pamiętam dokładnie.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Karina pisze: 11 lip 2025, 12:42 Tylko obawiam się czy to ważne w moim przypadku czy mój strach mnie wkręca.
Już Ci o tym pisałem. Nie wracamy do tego!
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Karina
Dobrze. Już nie piszę na ten temat.
Awatar użytkownika
Wilczyca z Gubbio
Podziękował/a: 12
Podziękowano: 67
@Karina , cechą typową dla skrupulatów jest przyjmowanie natrętnych myśli jako własnych, a przy nerwicy to nie działa w ten sposób. Polecam udać się do psychiatry i zacząć się diagnozować w kierunku OCD i rozpocząć leczenie, bo się wykończysz. Przyczyną nerwicy jest nieprawidłowa praca neuroprzekaźników w mózgu, dlatego nie potrafisz mieć racjonalnego osądu sytuacji, bo dominuje w Tobie lęk.

Co do Twojego pytania, żeby ostatecznie już Cię uspokoić - nie da się oddać szatanowi przez samą pokusę. Do tego potrzeba o wiele bardziej konkretnego działania. Bądź spokojna.
Marcin05
@Wilczyca z Gubbio Zgadzam się.

W tym że natrętna myśl nie jest nawet pokusą. Jest natrętną myślą. Wręcz przeciwnie, świadczy o tym jak bardzo nie chcemy tego czego się boimy, czyli w tym przypadku tego paktu.

Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
Pokusa to jakby ktoś zdrowy się zastanawiał czy popełnić taki albo inny grzech. Podkreślam, zastanawiał, a nie że natrętna myśl. Np ktos ma możliwość ukraść portfel starszej pani i zaczyna się zastanawiać czy to zrobić czy nie.
Awatar użytkownika
Wilczyca z Gubbio
Chodziło mi o myśl pierwotną. Pokusa się pojawiła. Natrętne myśli były związane z reakcją na pokusę. Osoba ze skrupułami przyjmuje pokusę za akt woli.
Marcin05
Ale sama myśl chyba jeszcze nie jest pokusą. Np mysle o tym że mogę komuś nakopać do tylnej części ciała, ale nie zastanawiam się czy to rzeczywiście zrobić. Tylko czysto teoretycznie wiem że to możliwe
Ostatnio zmieniony 12 lip 2025, 22:39 przez Marcin05, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wilczyca z Gubbio
Myśl może być pokusą, ale nie musi.