Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Czy Żydzi są starszymi braćmi w wierze?

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
KrystynaS pisze: 08 sty 2026, 12:07 Kogo masz na myśli mówiąc o ignorantach?
Takich, którzy nie chcą zapoznać się z Magisterium i wypowiedziami fachowców, na rzecz swoich wymyślań.
Dopasuj sama :)
KrystynaS
Podziękował/a: 18
Dzięki za błyskotliwy komplement. Myślenie ma wielką przyszłość. Faryzeizm nieco mniejszą.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2026, 13:34 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
Give me that old time religion
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
@KrystynaS chciałabym sprawdzić czy aby rozmawiacie o tym samym.
Mowa o Magisterium Kościoła

https://pl.wikipedia.org/wiki/Magisterium_Kościoła

Przypomnę fragment z konstytucji Dei verbum Soboru Watykańskiego II, nr 7:

„Aby Ewangelia była zawsze w swej całości i żywotności w Kościele zachowywana, zostawili Apostołowie biskupów jako następców swoich ‘przekazując im swoje stanowisko nauczycielskie’ (magisterium)”.

Katolik żyjący w zgodzie z Kościołem po prostu słucha Magisterium, aby nie zbłądzić.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
KrystynaS
Należę do maluczkich. Przepraszam za to, Magisterium to dla mnie za wysokie progi. Zanim w szkole, byłam uczona religii w domu. Przez prababcię która o Magisterium nie słyszała, ale Dekalog znała na wyrywki.
Po prostu nie umiem sobie wyobrazić, by Żydzi aż tak byli na błędnej drodze.
I zgadzam się z zasadą : mniej słów , mniej błędów.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2026, 13:44 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 2 razy.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
KrystynaS pisze: 08 sty 2026, 13:37 Należę do maluczkich.
Wybacz, ale nie. Postawa w stylu ja mam rację i nawet nie będę czytała co Magisterium i teolodzy moralni mówią na ten temat nie jest postawą ewangelicznych "maluczkich".
KrystynaS pisze:Po prostu nie umiem sobie wyobrazić, by Żydzi aż tak byli na błędnej drodze.
No dobrze, z tym, co umiesz sobie wyobrazić lub nie nie dyskutuję, bo nie mam na ten temat żadnych danych.
Ale czemu akurat Żydzi? Nie są najbardziej błądzącą wiarą.
Z pewnością w religii Żydów jest dużo więcej prawdy niż w Islamie, Buddymie, Hinduizmie (nie mówiąc już o sektach).
Judaizm ma prawdziwy rdzeń - odstępstwo nastąpiło zaledwie 20 wieków temu. To prawda, że jest to katastrofalne odstępstwo (uznanie Chrystusa), ale jednak...
KrystynaS
Czemu akurat Żydzi? Jak wspomniałam, chodzi o ich statystycznie niezaprzeczalne kwalifikacje umysłowe.
Zupełnie inna zagadka, czemu Objawieniem nie zostali obdarzeni np. Chińczycy?
W końcu znacznie liczniejsi wówczas od Izraelitów. Mnie to zawsze zastanawiało. Ciebie nie?
Ostatnio zmieniony 08 sty 2026, 14:25 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
KrystynaS pisze: 08 sty 2026, 14:22 Czemu akurat Żydzi? Jak wspomniałam, chodzi o ich statystycznie niezaprzeczalne kwalifikacje umysłowe.
Zupełnie inna zagadka, czemu Objawieniem nie zostali obdarzeni np. Chińczycy?
Nie wydaje mi się, żeby w czasach Mojżesza Żydzi mieli jakieś specjalne kwalifikacje umysłowe (czy dziś mają - rzecz dyskusyjna).
Bóg obdarzył Objawieniem najmniej rozwinięty kulturalnie i najdzikszy chyba lud na Bliskim Wschodzie.
I to chyba jest bardzo wymowne.

Trochę podobne do powołania Dawida, któremu Bóg przypomina, że nie pochodził z elity, był zwykłym pasterzem, a cała jego wielkość i władza są darem Boga, nie jego zasługą:
"A teraz przemówisz do sługi mojego, Dawida: To mówi Pan Zastępów: Zabrałem cię z pastwiska spośród owiec, abyś był władcą nad ludem moim, nad Izraelem."(2Sm 7,8)
KrystynaS
Do namysłu. Nie chodzi mi o tamtych Żydów tylko obecnych. Mimo bystrości i przezorności tak zabłąkanych. Co do Chińczyków miałam na względzie po prostu efekt ilościowy. Dekalog ludzi relatywnie ulepsza. Niezależnie od Zbawienia, czyni lepszą doczesność. Czemu więc Wybranym tak niewielki naród? To dla mnie zagadką.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Właśnie dlatego, że byli niewielki, nic nie znaczącym narodem. Tak jak Dawid został wybrany, mimo, że po ludzku był nikim.
To samo zresztą z chrześcijanami:
"Przeto przypatrzcie się, bracia, powołaniu waszemu! Według oceny ludzkiej niewielu [tam] mędrców, niewielu możnych, niewielu szlachetnie urodzonych.
Bóg wybrał właśnie to, co głupie w oczach świata, aby zawstydzić mędrców, wybrał, co niemocne, aby mocnych poniżyć;
i to, co nieszlachetnie urodzone według świata oraz wzgardzone, i to, co [w ogóle] nie jest, wyróżnił Bóg, by to, co jest, unicestwić,
tak by się żadne stworzenie nie chełpiło wobec Boga."
(1Kor 1,26-29)
KrystynaS
Jakoś tak na ludowy, zaściankowy sposób myślę sobie, że nie poniżanie możnych a raczej ułatwienie, umożliwienie Zbawienia dla możliwie WSZYSTKICH , lub choć maksymalnie wielu ludzi było/jest Jego Zamysłem.

Ale widzę, że to nie mój dziecinny, parafialny wymysł, a coś więcej:
Biblia Tysiąclecia - Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu - 1 Tm 2 https://share.google/yYkHoeBAn16c4MayY
Ostatnio zmieniony 08 sty 2026, 18:07 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
A kto mówił o poniżaniu?!
KrystynaS
Nie jestem najmłodsza , ale jeszcze ogarniam. Bym nie zmyśliła.
Sam cytowałes, sam się złapałeś.
"Bóg wybrał właśnie to, co głupie w oczach świata, aby zawstydzić mędrców, wybrał, co niemocne, aby mocnych poniżyć"
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Zawstydzać to nie poniżać.
Poza tym zadziwiasz mnie - dyskutujesz z tekstem Pisma Świętego?
KrystynaS
Zdarza mi się, Tyłu autorów, tak długo tworzone, tłumaczenia, korekty no i rodzynki typu niedźwiedzie pożerajace dzieciaki za głupie żarty. Jak by nie wystarczył jeden wilk. Hiperbole dydaktyczne. Gołym okiem widać. Sorki.
Ale w tej kwestii Pismo dyskutuje samo że sobą. Twój cytat stoi w logicznej sprzeczności z moim.
...*Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga, 4 który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy1.
Więc wybacz, zwykłego człowieka głowa mała.

Dodano po 8 minutach 26 sekundach:
Marek Piotrowski pisze: 08 sty 2026, 22:22 Zawstydzać to nie poniżać.
Poza tym zadziwiasz mnie - dyskutujesz z tekstem Pisma Świętego?
Trzymajmy się tekstu : PONIŻYĆ mocnych. Co by nie było, Objawienie trafia do mikroskopijnej społeczności. A reszta gatunku?
Ostatnio zmieniony 08 sty 2026, 23:17 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 2 razy.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
KrystynaS pisze: 08 sty 2026, 23:14 Ale w tej kwestii Pismo dyskutuje samo że sobą. Twój cytat stoi w logicznej sprzeczności z moim.
...*Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga, 4 który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy1.
Niby gdzie ta sprzeczność?
Więc wybacz, zwykłego człowieka głowa mała.
KrystynaS pisze: Trzymajmy się tekstu : PONIŻYĆ mocnych. Co by nie było, Objawienie trafia do mikroskopijnej społeczności. A reszta gatunku?
To świetny przykład tego, o czym pisałem: czytamy w tłumaczeniu. A oto znaczenie oryginalne:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KrystynaS
No właśnie głowa mała. W wielkich Chinach było jeszcze trochę więcej mędrców do zawstydzenia i mocnych do poniżenia a przy okazji o wiele więcej ludzi do ulepszenia poprzez Dekalog. Nie sądzisz? Mam prawo się nad tym zastanawiać czasami?

Dodano po 9 minutach 3 sekundach:
PS mocni i mędrcy zarazem są bardzo potrzebni, niezbędni wręcz dla każdego społeczeństwa a już z pewnością w dawnych czasach.
Tych pozostalych jest pewnie dużo więcej, warto mieć ich po swojej stronie w razie glosowania. Do dziś tak własnie mamy.
Ale bez mądrych i mocnych stanowią przypadkową zbieraninę. Bezproduktywną, czasem niebezpieczną nawet dla siebie.
W takim razie po cóż mądrym i mocnym odbierać autorytet? Do czego to prowadzi, znamy z historii.
Różne myśli przychodzą. Mają prawo ? Nigdy tak nie miewasz? A jeśli nie masz, jaką znajdujesz odpowiedź?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 9:33 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 2 razy.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Prawdę mówiąc, nie wiem o co Ci właściwie chodzi. To co piszesz, sprawia wrażenie "strumienia świadomości" - bezrefleksyjnego wypisywania tego, co Ci akurat przyjdzie do głowy.
Być może się mylę i tylko po prostu wystarczyłoby, gdybyś lepiej sformułowała zagadnienie.
KrystynaS
Więc przypominam , kilka wierszy wyżej własnie pisałam :
"Jakoś tak na ludowy, zaściankowy sposób myślę sobie, że nie poniżanie możnych a raczej ułatwienie, umożliwienie Zbawienia dla możliwie WSZYSTKICH , lub choć maksymalnie wielu ludzi było/jest Jego Zamysłem."

Czy to nie proste? Widzę tu sprzeczność, której nie rozumiem. Czemu Garstka Izraelitów a nie multum Chińczyków ?
A gdyby Chrześcijanie w rzymskich katakumbach nie przetrwali? Ryzykowny ruch. Jak nie rozumiem idę tropem prostej logiki.
Nie umiem niczego przyjąć bezrefleksyjnie jako dzieci. Skoro, jak wspomniałam, dla mnie główne przesłanie Objawienia to ulepszenie gatunku ludzkiego, po prostu nie trafia mi do przekonania i zastanawia pominięcie Chińczyków. Nie miewasz takich wątpliwości , to masz pewnie lekko.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 9:58 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 2 razy.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Zaraz. To w końcu pytasz o zawstydzanie (nie "poniżanie") możnych czy o to czemu Izraelici, a nie Chińczycy?
KrystynaS
Cały czas od początku pytam , czemu w tak wycinkowej skali, czyli Izraelici a nie np Chińczycy a ty odpowiedziałeś cytatem , że to aby zawstydzić mędrców i poniżyć mocnych. Odpowiedziałam cytatem, że Bóg chce Zbawienia wszystkich. No i nie jak napisałeś, ja z Pismem dyskutuję, tylko po prostu tezy obu w/w cytatów nie przystają do siebie.
It is good enough for me