Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Czy Żydzi są starszymi braćmi w wierze?
-
KrystynaS
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 18
Nie widzisz sprzeczności, niemożliwe. Objawienie dla Chińczyków miałoby większy zasięg. Twój cytat mówi o celach pobocznych , jak poniżenie mocnych, mój o powszechności Zbawienia.
Czy poniżenie mocnych, które zresztą wcale się nie zrealizowało na szczęście, jest twoim zdaniem społecznie użyteczne?
W moim cytowanym podejściu pasuje (mi) wszystko, w twoim prawie nic.
Innymi słowy, myśl z mojego cytatu bardziej mi pasuje do Boga, niż z twojego. Twój obrazuje marzenia uciemiężonych. Ludzkie lewicowe marzenia. Pognębić panów. Czekanie na Ondraszka.
Jakoś nie umiem tego widzieć inaczej.
Czy poniżenie mocnych, które zresztą wcale się nie zrealizowało na szczęście, jest twoim zdaniem społecznie użyteczne?
W moim cytowanym podejściu pasuje (mi) wszystko, w twoim prawie nic.
Innymi słowy, myśl z mojego cytatu bardziej mi pasuje do Boga, niż z twojego. Twój obrazuje marzenia uciemiężonych. Ludzkie lewicowe marzenia. Pognębić panów. Czekanie na Ondraszka.
Jakoś nie umiem tego widzieć inaczej.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 12:15 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 2 razy.
Give me that old time religion
It is good enough for me
It is good enough for me
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Wiesz, bezpośrednie wdrukowanie Ewangelii do mózgów miałoby jeszcze większy zasięg.
Bóg działa po swojemu - przez to, co słabe. Jezus też nie przyszedł w potędze, bogactwie (a najlepiej pałacu cesarskim w Rzymie).
Bóg się objawia stopniowo i na swój sposób.
Bóg zbawia umierając na Krzyżu, a nie wchodząc w orszaku wśród mocy.
W żadnym razie nie jest to sprzeczne w powszechnością Zbawienie.
Po prostu myślisz po ludzku, utylitarnie.
Natomiast zawstydzenie możnych pokazuje naturę Boga - zwłaszcza, jeśli spojrzeć na to w kontekście czasów, kiedy te słowa napisano, kiedy biedny był niczym, co więcej, uważano, że bogactwo jest świadectwem, że Bóg kocha te osoby.
Przeczytaj cały fragment:
"(18)Nauka bowiem krzyża głupstwem jest dla tych, co idą na zatracenie, mocą Bożą zaś dla nas, którzy dostępujemy zbawienia.
(19)Napisane jest bowiem: Wytracę mądrość mędrców, a przebiegłość przebiegłych zniweczę.
(20)Gdzie jest mędrzec? Gdzie uczony? Gdzie badacz tego świata? Czyż nie uczynił Bóg mądrości świata głupstwem?
(21)Skoro bowiem świat przez mądrość nie poznał Boga w mądrości Bożej, spodobało się Bogu przez głupstwo głoszenia słowa zbawiać wierzących.
(22)Tak więc, gdy Żydzi żądają znaków, a Grecy szukają mądrości,
(23)my głosimy Chrystusa ukrzyżowanego, który jest zgorszeniem dla Żydów, a głupstwem dla pogan,
(24)dla tych zaś, którzy są powołani, tak spośród Żydów, jak i spośród Greków – Chrystusem, mocą Bożą i mądrością Bożą.
(25)To bowiem, co jest głupstwem u Boga, przewyższa mądrością ludzi, a co jest słabe u Boga, przewyższa mocą ludzi.
(26)Przeto przypatrzcie się, bracia, powołaniu waszemu! Według oceny ludzkiej niewielu [tam] mędrców, niewielu możnych, niewielu szlachetnie urodzonych.
(27)Bóg wybrał właśnie to, co głupie w oczach świata, aby zawstydzić mędrców, wybrał, co niemocne, aby mocnych poniżyć[oryginalnie: zawstydzić];
(28)i to, co nieszlachetnie urodzone według świata oraz wzgardzone, i to, co [w ogóle] nie jest, wyróżnił Bóg, by to, co jest, unicestwić,
(29)tak by się żadne stworzenie nie chełpiło wobec Boga."(1Kor 1,18-29)
Całkiem zwyczajnie, Paweł pisze, że mądrość ludzka, nasza kalkulacje i kombinowanie są prochem przy mądrości Bożej.
Że dla świata Krzyż jest głupstwem, a nasze kombinowania "jak by Bóg mógł zrobić lepiej" - pychą.
Tak jak On sam zwyciężył jako biedak, skompromitowany i upodlony, zabity i poniżony.
Taki jest nasz Bóg. Tak zwycięża.
Bóg działa po swojemu - przez to, co słabe. Jezus też nie przyszedł w potędze, bogactwie (a najlepiej pałacu cesarskim w Rzymie).
Bóg się objawia stopniowo i na swój sposób.
Bóg zbawia umierając na Krzyżu, a nie wchodząc w orszaku wśród mocy.
W żadnym razie nie jest to sprzeczne w powszechnością Zbawienie.
Po prostu myślisz po ludzku, utylitarnie.
Natomiast zawstydzenie możnych pokazuje naturę Boga - zwłaszcza, jeśli spojrzeć na to w kontekście czasów, kiedy te słowa napisano, kiedy biedny był niczym, co więcej, uważano, że bogactwo jest świadectwem, że Bóg kocha te osoby.
Przeczytaj cały fragment:
"(18)Nauka bowiem krzyża głupstwem jest dla tych, co idą na zatracenie, mocą Bożą zaś dla nas, którzy dostępujemy zbawienia.
(19)Napisane jest bowiem: Wytracę mądrość mędrców, a przebiegłość przebiegłych zniweczę.
(20)Gdzie jest mędrzec? Gdzie uczony? Gdzie badacz tego świata? Czyż nie uczynił Bóg mądrości świata głupstwem?
(21)Skoro bowiem świat przez mądrość nie poznał Boga w mądrości Bożej, spodobało się Bogu przez głupstwo głoszenia słowa zbawiać wierzących.
(22)Tak więc, gdy Żydzi żądają znaków, a Grecy szukają mądrości,
(23)my głosimy Chrystusa ukrzyżowanego, który jest zgorszeniem dla Żydów, a głupstwem dla pogan,
(24)dla tych zaś, którzy są powołani, tak spośród Żydów, jak i spośród Greków – Chrystusem, mocą Bożą i mądrością Bożą.
(25)To bowiem, co jest głupstwem u Boga, przewyższa mądrością ludzi, a co jest słabe u Boga, przewyższa mocą ludzi.
(26)Przeto przypatrzcie się, bracia, powołaniu waszemu! Według oceny ludzkiej niewielu [tam] mędrców, niewielu możnych, niewielu szlachetnie urodzonych.
(27)Bóg wybrał właśnie to, co głupie w oczach świata, aby zawstydzić mędrców, wybrał, co niemocne, aby mocnych poniżyć[oryginalnie: zawstydzić];
(28)i to, co nieszlachetnie urodzone według świata oraz wzgardzone, i to, co [w ogóle] nie jest, wyróżnił Bóg, by to, co jest, unicestwić,
(29)tak by się żadne stworzenie nie chełpiło wobec Boga."(1Kor 1,18-29)
Całkiem zwyczajnie, Paweł pisze, że mądrość ludzka, nasza kalkulacje i kombinowanie są prochem przy mądrości Bożej.
Że dla świata Krzyż jest głupstwem, a nasze kombinowania "jak by Bóg mógł zrobić lepiej" - pychą.
Tak jak On sam zwyciężył jako biedak, skompromitowany i upodlony, zabity i poniżony.
Taki jest nasz Bóg. Tak zwycięża.
-
KrystynaS
Dzięki, chętnie poczytam. Mam raczej intuicyjne rozumienie wiary i religii.
Ale muszę zaprotestować, Nie możemy mówić , że Bóg ma jakąś "naturę".
Bóg jest wszystkim, całością. Wszechstronną. Gdyby miał naturę lub jakieś określone właściwości, to znaczy nie miałby innych. No i byłby dla człowieka wyobrażalny. A nie jest.
Chyba sam widzisz, że to zwykłe ludzkie widzenie, a nie wierny i wiarygodny obraz Boga. Hiperbola , uczłowieczenie. Bo niby skąd u Boga " głupstwo i słabe"? Ornament o którym wspominałam i który od razu pomijam.
A zwycięstwo ? Patrząc na świat chyba za dużo powiedziane?
Ale muszę zaprotestować, Nie możemy mówić , że Bóg ma jakąś "naturę".
Bóg jest wszystkim, całością. Wszechstronną. Gdyby miał naturę lub jakieś określone właściwości, to znaczy nie miałby innych. No i byłby dla człowieka wyobrażalny. A nie jest.
Chyba sam widzisz, że to zwykłe ludzkie widzenie, a nie wierny i wiarygodny obraz Boga. Hiperbola , uczłowieczenie. Bo niby skąd u Boga " głupstwo i słabe"? Ornament o którym wspominałam i który od razu pomijam.
A zwycięstwo ? Patrząc na świat chyba za dużo powiedziane?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 12:52 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
It is good enough for me
-
Marek Piotrowski
Nie, nie za dużo powiedziane. Zwycięstwo jest poza perspektywą doczesną
"(19)Jeżeli tylko w tym życiu w Chrystusie nadzieję pokładamy, jesteśmy bardziej od wszystkich ludzi godni politowania."(1Kor 15,19)
"(19)Jeżeli tylko w tym życiu w Chrystusie nadzieję pokładamy, jesteśmy bardziej od wszystkich ludzi godni politowania."(1Kor 15,19)
-
Marek Piotrowski
Dlatego właśnie należy czytać całą Biblię - co w danej sprawie mówi.
BTW, wracając do tematu wątku: zbawienie Żydów nie następuje poprzez judaizm, tylko przez CHrystusa:
"(...) każde usta muszą zamilknąć i cały świat musi się uznać winnym wobec Boga,jako że z uczynków Prawa żaden człowiek nie może dostąpić usprawiedliwienia w Jego oczach. Przez Prawo bowiem jest tylko większa znajomość grzechu."/Rz 3,19b-20/
BTW, wracając do tematu wątku: zbawienie Żydów nie następuje poprzez judaizm, tylko przez CHrystusa:
"(...) każde usta muszą zamilknąć i cały świat musi się uznać winnym wobec Boga,jako że z uczynków Prawa żaden człowiek nie może dostąpić usprawiedliwienia w Jego oczach. Przez Prawo bowiem jest tylko większa znajomość grzechu."/Rz 3,19b-20/
-
Marek Piotrowski
Nie wiem na podstawie jakiego tekstu wysnułaś podobny "wniosek", Na pewno nie na podstawie moich postów.KrystynaS pisze: 10 sty 2026, 12:27 Jednym słowem, mają rację Żydzi nie nawracając się na katolicyzm?
Powtórzę to, co napisałem w sąsiednim wątku:
Marek Piotrowski pisze:Trochę mi się już nudzi tłumaczyć komuś, kto nie usiłuje zrozumieć.
Wybacz, ale to... niemądre pytanie. Nie wiem co by było, "gdybym był Żydem" bo nie wiem jaki miałbym wówczas stan świadomości.KrystynaS pisze:Będąc Żydem też byś tak postąpił i nic a nic się nie obawiał ?
-
KrystynaS
Nie mam co wybaczać, deficyty poznawcze ma każdy. No to mi przykro, czasem warto mieć wyobraźnię. Wiem, że nie odpowiesz , po tym co napisałeś już nie wypada, trudno. A ja otwarcie powiem , na wszelki wypadek bym się postarała nawrócić. Bo gdzie w razie czego znajdę cytaty by się wybronić na Sądzie Ostatecznym ?
Tak mnie katechizowano w szkole , w kościele, w mediach chrześcijańskich i wolę się tego trzymać, niż zaczytywać w przyczynkach.
Tak mnie katechizowano w szkole , w kościele, w mediach chrześcijańskich i wolę się tego trzymać, niż zaczytywać w przyczynkach.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2026, 14:06 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
It is good enough for me
-
Marek Piotrowski
Prymitywna insynuacja.KrystynaS pisze: 10 sty 2026, 14:02 Nie mam co wybaczać, deficyty poznawcze ma każdy. No to mi przykro, czasem warto mieć wyobraźnię. Wiem, że nie odpowiesz , po tym co napisałeś już nie wypada, trudno.
Po prostu jestem uczciwy - nie wiem, co by "było gdyby".
Chlubienie się, co by się zrobiło w sytuacji, w jakiej się nigdy nie znalazło jest gołosłowne.
Żeby się nawrócić z tego powodu, musiałabyś wcześniej uwierzyć w chrześcijaństwo. Ergo - byłabyś już nawrócona. A będąc wychowana od dziecka w judaizmie, żyłabyś w świadomości, że to chrześcijanie wierzący w Jezusa są zwiedzeni i idą do piekła.A ja otwarcie powiem , na wszelki wypadek bym się postarała nawrócić.
Bez sensu. Gdybyś urodziła się w rodzinie judaistycznej, nie byłabyś "katechizowana w szkole , w kościele, w mediach chrześcijańskich".Tak mnie katechizowano w szkole , w kościele, w mediach chrześcijańskich i wolę się tego trzymać, niż zaczytywać w przyczynkach.
Trochę logiki, Krystyno.
-
KrystynaS
Pustosłowie. Uproszczenie . Manipulacja? Wybierz sobie. Gdyby każdy żył tylko w wierze w której się wychował w domu nie byłoby schizm, reformacji, nawróceń . Nie istniałoby słowo przechrzta. Ateistów też znacznie mniej.
Nie trzymasz logiki. Osobiście też uważam, że w nic nie można tak sobie uwierzyć na zawołanie, bo się opłaca, albo że strachu. A jednak ludzie wiarę i kościoły zmieniają. Co się im dzieje "w środku" , to już jest inna bajka.
A ci co nie zmieniają, ale wiarę miewają plytką i niepełną . I co im zrobisz?
Nie trzymasz logiki. Osobiście też uważam, że w nic nie można tak sobie uwierzyć na zawołanie, bo się opłaca, albo że strachu. A jednak ludzie wiarę i kościoły zmieniają. Co się im dzieje "w środku" , to już jest inna bajka.
It is good enough for me
It is good enough for me
-
Marek Piotrowski
Owszem. Tylko to nie ma nic do rzeczy.Gdyby każdy żył tylko w wierze w której się wychował w domu nie byłoby schizm, reformacji, nawróceń . Nie istniałoby słowo przechrzta. Ateistów też znacznie mniej.
Dalej bez związku. Kolejny strumień świadomości...Nie trzymasz logiki. Osobiście też uważam, że w nic nie można tak sobie uwierzyć na zawołanie, bo się opłaca, albo że strachu. A jednak ludzie wiarę i kościoły zmieniają. Co się im dzieje "w środku" , to już jest inna bajka.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
To może już koniec tej dyskusji skoro padają jedynie wzajemne zarzuty bez merytorycznych argumentów?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
KrystynaS
"Gdyby każdy żył tylko w wierze w której się wychował w domu nie byłoby schizm, reformacji, nawróceń . Nie istniałoby słowo przechrzta. Ateistów też znacznie mniej."
Cóż w tym niemerytorycznego ?
OK , nie wracam do tematu. Co mnie podkusiło.
Cóż w tym niemerytorycznego ?
OK , nie wracam do tematu. Co mnie podkusiło.
It is good enough for me
It is good enough for me
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Dotarłem do tekstu i nagrań przemówienia Jana Pawła II w synagodze. Jego wypowiedź została świadomie lub nieświadomie, w dobrej lub złej wierze zmanipulowana.
https://www.vaticannews.va/pl/watykan/n ... elomu.html
Tutaj cytat:
https://www.vaticannews.va/pl/watykan/n ... elomu.html
Tutaj cytat:
To oczywiście mały niuans ale całkowicie zmienia postać rzeczy.„Religia żydowska nie jest dla naszej religii rzeczywistością zewnętrzną, lecz czymś wewnętrznym. Stosunek do niej jest inny aniżeli do jakiejkolwiek innej religii. Jesteście naszymi umiłowanymi braćmi i pod pewnym względem – można powiedzieć – naszymi starszymi braćmi”.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Albertus
- Podziękował/a: 73
- Podziękowano: 106
Motyw starszego brata jest niezwykle częstym i ważnym motywem w Biblii a szczególnie w księdze Rodzaju. Nieprzypadkowo. :
Abel i jego starszy brat Kain, Izaak i jego starszy brat Izmael, Jakub i jego starszy brat Ezaw, Józef i jego starsi bracia którzy sprzedali go do Egiptu.
Myślę że św. Jan Paweł II, poza kwestią wywodzenia się ze wspólnego pnia i religii żydowskiej i wiary chrześcijańskiej, miał na myśli raczej historię Józefa i jego braci.
Jednak św Paweł relację między Kościołem a judaizmem widzi na podobieństwo relacji miedzy innymi braćmi - Izaakiem i jego starszym bratem Izmaelem:
Gal4: 21 Powiedzcie mi wy, którzy chcecie żyć pod Prawem, czy Prawa tego nie rozumiecie? 22 Przecież napisane jest, że Abraham miał dwóch synów, jednego z niewolnicy, a drugiego z wolnej10. 23 Lecz ten z niewolnicy urodził się tylko według ciała11, ten zaś z wolnej - na skutek obietnicy. 24 Wydarzenia te mają jeszcze sens alegoryczny: niewiasty te wyobrażają dwa przymierza; jedno, zawarte pod górą Synaj, rodzi ku niewoli, a wyobraża je Hagar: 25 Synaj jest to góra w Arabii, a odpowiednikiem jej jest obecne Jeruzalem. Ono bowiem wraz ze swoimi dziećmi trwa w niewoli. 26 Natomiast górne Jeruzalem cieszy się wolnością i ono jest naszą matką.
27 Wszak napisane jest:
Wesel się, niepłodna, która nie rodziłaś,
wykrzykuj z radości, która nie znałaś bólów rodzenia,
bo więcej dzieci ma samotna
niż ta, która żyje z mężem12.
28 Właśnie wy, bracia, jesteście jak Izaak dziećmi obietnicy. 29 Ale jak wówczas ten, który się urodził tylko według ciała, prześladował tego, który się urodził według ducha, tak dzieje się i teraz. 30 Co jednak mówi Pismo? Wypędź niewolnicę i jej syna, bo nie będzie dziedziczyć syn niewolnicy razem z synem wolnej13. 31 Tak to, bracia, nie jesteśmy dziećmi niewolnicy, ale wolnej.
Uważam że jedno i drugie podobieństwo( i Józefa i jego braci i Izaaka i jego starszego brata Izmaela) są prawdziwe.
Abel i jego starszy brat Kain, Izaak i jego starszy brat Izmael, Jakub i jego starszy brat Ezaw, Józef i jego starsi bracia którzy sprzedali go do Egiptu.
Myślę że św. Jan Paweł II, poza kwestią wywodzenia się ze wspólnego pnia i religii żydowskiej i wiary chrześcijańskiej, miał na myśli raczej historię Józefa i jego braci.
Jednak św Paweł relację między Kościołem a judaizmem widzi na podobieństwo relacji miedzy innymi braćmi - Izaakiem i jego starszym bratem Izmaelem:
Gal4: 21 Powiedzcie mi wy, którzy chcecie żyć pod Prawem, czy Prawa tego nie rozumiecie? 22 Przecież napisane jest, że Abraham miał dwóch synów, jednego z niewolnicy, a drugiego z wolnej10. 23 Lecz ten z niewolnicy urodził się tylko według ciała11, ten zaś z wolnej - na skutek obietnicy. 24 Wydarzenia te mają jeszcze sens alegoryczny: niewiasty te wyobrażają dwa przymierza; jedno, zawarte pod górą Synaj, rodzi ku niewoli, a wyobraża je Hagar: 25 Synaj jest to góra w Arabii, a odpowiednikiem jej jest obecne Jeruzalem. Ono bowiem wraz ze swoimi dziećmi trwa w niewoli. 26 Natomiast górne Jeruzalem cieszy się wolnością i ono jest naszą matką.
27 Wszak napisane jest:
Wesel się, niepłodna, która nie rodziłaś,
wykrzykuj z radości, która nie znałaś bólów rodzenia,
bo więcej dzieci ma samotna
niż ta, która żyje z mężem12.
28 Właśnie wy, bracia, jesteście jak Izaak dziećmi obietnicy. 29 Ale jak wówczas ten, który się urodził tylko według ciała, prześladował tego, który się urodził według ducha, tak dzieje się i teraz. 30 Co jednak mówi Pismo? Wypędź niewolnicę i jej syna, bo nie będzie dziedziczyć syn niewolnicy razem z synem wolnej13. 31 Tak to, bracia, nie jesteśmy dziećmi niewolnicy, ale wolnej.
Uważam że jedno i drugie podobieństwo( i Józefa i jego braci i Izaaka i jego starszego brata Izmaela) są prawdziwe.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 16:34 przez Albertus, łącznie zmieniany 7 razy.
-
Marek Piotrowski
Myślę jednak, że porównanie do starszego brata nie jest właściwe.
Przecież chrześcijaństwo to nic innego, jak prawowierna wiara Starego Testamentu, w której przyszedł Jezus Chrystus
Judaizm jest odstępstwem od tej wiary przez odrzucenie Mesjasza.
Zatem - tak patrząc - to judaizm jest po prostu zwiedzionym odłamem.
Za to chyba można powiedzieć - w pewnym sensie - że Żydzi (etniczni) są naszymi starszymi braćmi w wierze, bo najpierw Prawdziwą Wiarę (choć w niepełnym Objawieniu) otrzymali.
Przecież chrześcijaństwo to nic innego, jak prawowierna wiara Starego Testamentu, w której przyszedł Jezus Chrystus
Za to chyba można powiedzieć - w pewnym sensie - że Żydzi (etniczni) są naszymi starszymi braćmi w wierze, bo najpierw Prawdziwą Wiarę (choć w niepełnym Objawieniu) otrzymali.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 19:42 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Albertus
- Podziękował/a: 73
- Podziękowano: 106
Jak najbardziej się z tobą w tym zgadzam.Marek Piotrowski pisze: 11 sty 2026, 19:39 Przecież chrześcijaństwo to nic innego, jak prawowierna wiara Starego Testamentu, w której przyszedł Jezus Chrystus
I porównanie do starszego brata Izmaela chyba jest z tym zgodne.
I w ogóle porównanie do starszego brata w świetle Biblii niekoniecznie oznacza jakieś wywyższanie judaizmu względem chrześcijaństwa.
A porównanie do braci Józefa może być o tyle trafne że mamy jednak proroctwo jakiegoś nawrócenia się żydów u końca czasów.
Co nie zmienia faktu że judaizm rabiniczny jest błędem. I nie tylko błędem ale błędem wrogim Chrystusowi i Jego Kościołowi.
No i jeśli chodzi o to zapowiedziane nawrócenie żydów u końca czasów to mam tylko nadzieję że nie zostanie to pomylone z odnowieniem kultu świątynnego w ramach rzekomo własnej,równoległej z chrześcijaństwem, żydowskiej drogi do zbawienia...
Z jednej strony wyrażam taka nadzieję a z drugiej obawiam się że, biorąc pod uwagę to co się obecnie dzieje w teologii, że zagrożenie takim zwiedzeniem jest duże.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 20:46 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.