Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Polityka w Kościele, gdzie leży granica?

Miejsce na swobodne rozmowy na tematy wykraczające poza główny profil forum, również te, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się dziwne, niekatolickie lub kontrowersyjne. Można tu wyrażać własne opinie, zachowując kulturę wypowiedzi, szacunek dla innych oraz dla świętości wiary katolickiej.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Jockey pisze: 20 lip 2026, 14:55 Pewnie cię nie rozczaruje
Doceniam subtelną ironię ;)
ale osobiście jestem za.
Ja też. Po prostu po to, by zahamować rozmywanie moralności.
Z tym, że nie chciałbym żeby to się przekształciło w jakieś "polowanie".

Widzę wśród polityków takie osoby które mówią „Jestem katoliczką, chodzę na pielgrzymki do Częstochowy” i aktywnie lobują za aborcją albo wręcz organizują różną "pomoc w aborcji"

Oho, mamy nowego klona. Ciekawe, czy nasz trzyliterowy fan tym razem zadbał o stację przesiadkową, by miec inne IP?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2026, 15:33 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Każdy forumowicz ma obowiązek przeczytać regulamin i się do niego stosować. Gdyby to było małżeństwo lub rodzeństwo wystarczyłoby o tym poinformować administrację.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Tytus123
Podziękował/a: 1
Podziękowano: 2

Nie wiem, może nie wiedzieli? Tam w regulaminie jest to średnio jasno napisane, bardziej uwagę zwraca to, że każdy użytkownik może mieć jedno konto. I to jest jakby oczywiste, ale po co ten dopisek o sieci internetowej? Plus serio, może najpierw jakieś upomnienie albo po prostu należało ich zapytać? Bo to z boku wygląda bardzo stronniczo.

O ludzie, następny zarzut o klonowanie xD
Już też @Nowy był oskarżany. Weźcie wrzućcie na luz, ja to ja.

No i powtórzę:
"I jak będzie reakcja moderacji na ten wpis autorstwa @Marek Piotrowski: "I rozczaruję Cię - w takich kwestiach jak mordowanie Żydów i Słowian, zabijanie nienarodzonych dzieci itp. jestem "bezwzględny" i "nie zważam na innych"?"
Przecież to jest łamanie regulaminu poprzez ad personam, a w dodatku pomówienie - o ile wierzyć Natalii, że nie rozczarowuje jej sprzeciw wobec mordowania - bezpodstawne.

§ 4. Użytkownik nie ma prawa zamieszczać na forum treści, które:
4a - naruszają obowiązujące w Polsce prawo [zob. art. 212 k.k.]
4b - naruszają prawa innych osób lub podmiotów trzecich [dobra osobiste, cześć, dobre imię itd.]
4i - są skierowane bezpośrednio przeciwko osobie (ad personam), zamiast merytorycznego odniesienia się do tematu dyskusji,

Będzie jakaś reakcja, czy wszystko było w porządku, @Magnolia ?
Zapytam też czytelników anonimowych - czy wszystko było w porządku?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2026, 15:27 przez Tytus123, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Na razie proszę o reakcję na trolling. @Tytus123 nie zdążył jeszcze napisać żadnego postu merytorycznego, wszystkie służą do rozróby na forum i sypania fałszywymi oskarżeniami.
Mocno bym się zdziwił, gdyby nie był klonem jednej z 3 osób (a właściwie 1 osoby o 3 nickach) mieszających na forum i usuniętych.

Reszcie forumowiczów proponuję: nie karmić.
Rozmawiajmy na temat wątku.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2026, 15:39 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Nowy
Podziękował/a: 22
Podziękowano: 7
I do tego te dziecinne emotikonki ni przypiął ni przyłatał. Mam propozycję do administracji o usunięcie tej możliwości. Dorosłym wystarczą słowa do opisania swoich stanów i emocji. Mnie bardzo rozprasza ta migająca gromadka w kolorkach przedszkolnych po prawej stronie.

Dodano po 58 minutach 47 sekundach:
Marek Piotrowski pisze: 20 lip 2026, 14:25 Bardzo dziękuję @Magnolia za interwencję, a @Jockey i @Albertus za obrone przed nieuczciwymi oskarżeniami.

Zatem możemy wrócić do tematu.
Co myslicie o odmowie Komunii Świętej politykom i znanym działaczom na rzecz aborcji?
https://pch24.pl/wiadomosci/biskup-odmo ... ony,516597
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica ... d,22160690
Nie osądzajmy. Bo nas osądzą. A skąd możemy wiedzieć, czy ten delikwent nie żałuje swoich błędów? Że nie postanowił poprawy?
Jest dobrze widziany w Polsce nie tylko sobie gadający polityk, ale prawdziwy aborter, który się nawrócił. Sprawdzę jak się nazywa i dam link, gdyby ktoś nie wiedział. Dr Bernard Nathanson. Proszę poklikać, po co machać szabelką.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2026, 17:45 przez Nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
@Nowy Nie wiem czy zauważyłeś, że gość się nawrócił i zaczął działać w drugą stronę. Nie widzisz różnicy?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Nowy
A gdyby Goering się nawrócił ? Pol Pot ? Beria?
Omawianemu wyżej politykowi odmówiono Sakrementu Eucharystii. Więc raczej był już po Spowiedzi Świętej i rozgrzeszeniu.
Łatwo wywijać szabelką w kapciach na kanapie. Kto bez grzechu, niech pierwszy.....

Puste buńczuczne deklaracje łatwo sobie wypowiadać. Ale cofnąć ich nie można.
Awatar użytkownika
Jockey
Nowy pisze: 20 lip 2026, 18:51 A gdyby Goering się nawrócił ? Pol Pot ? Beria?
Omawianemu wyżej politykowi odmówiono Sakrementu Eucharystii. Więc raczej był już po Spowiedzi Świętej i rozgrzeszeniu.
Łatwo wywijać szabelką w kapciach na kanapie. Kto bez grzechu, niech pierwszy.....

Puste buńczuczne deklaracje łatwo sobie wypowiadać. Ale cofnąć ich nie można.
Tych nieżyjących zostawmy Bogu. Zmarli, to już sprawa pomiędzy Bogiem a nimi.
A teraz do tych polityków. To ja poproszę link do informacji gdzie wycofał się z tego. Skoro ten doktor prowadzący aborcję stanął na czele ruchu prolife. To tym co głosowali za (duchowny ostrzegał, że tym się to skończy) to powinien coś wspomnieć.
Według prawa kanonicznego Kan. 915 - Do Komunii świętej nie dopuszcza się ekskomunikowanych i podlegających interdyktowi, po wymierzeniu lub deklarowaniu kary, jak również innych osób trwających z uporem w jawnym grzechu ciężkim
Wspieranie aborcji czy eutanazji jest trwaniem w jawnym grzechu ciężkim

Dodano po 3 minutach 43 sekundach:
I porównaj sobie postawę tych polityków do postawy https://www.niedziela.pl/artykul/22676/ ... Nathansona

Dodano po 10 minutach 28 sekundach:
W linku który @Marek Piotrowski zamieścił jest taka informacja:
Na zarzuty ze strony Cervantesa, odpowiedział Christopher Velasquez, rzecznik biskupa Baldacchino. – Nie stało się to pod wpływem chwili – oświadczył, broniąc decyzji swojego zwierzchnika, Velasquez. Zaznaczył, że biskup kontaktował się wcześniej z senatorem i ostrzegał go, żeby nie przystępował do Komunii Świętej, jeśli będzie konsekwentnie opowiadał się za prawem do aborcji. – Biskup Baldacchino nie otrzymał odpowiedzi od senatora – powiedział Velasquez. – Jeśli chodzi o diecezję, ubolewamy nad decyzją senatora Cervantesa o upolitycznieniu tej sprawy – dodał rzecznik, komentując wpis senatora na Twitterze.

Senator Joe Cervantes od lat popiera nieograniczony dostęp do aborcji. – Jeśli chodzi o aborcję, to nie powinno być żadnego prawa podważającego prywatne decyzje obywateli – powiedział Cervantes w wywiadzie dla The Albuquerque Journal rok temu. Polityk sprzeciwił się również nauczaniu Kościoła Katolickiego, głosując za ustawą legalizującą eutanazję na terenie Nowego Meksyku.
Tutaj jest spełniona przesłanka z Prawa Kanonicznego Kan. 915

A w drugim przypadku:
Skandal wybuchł po tym, gdy parlamentarzysta opisał całe zajście w swoich mediach społecznościowych. Poskarżył się też biskupowi. Zdradził, że wcześniej ksiądz namawiał go by zagłosował przeciw ustawie ułatwiającej eutanazję.

Ojciec Ian Vane, proboszcz kościoła katolickiego św. Józefa w Dorking, Surrey, ostrzegł Coghlana przed głosowaniem 20 czerwca, że poparcie kontrowersyjnej ustawy będzie stanowić "uparte trwanie" w grzechu.

Następnie dwa dni później z ambony wymienił nazwisko parlamentarzysty, który reprezentuje wspomniany region. Odmówił udzielenia mu komunii.

Coghlan określił działania księdza jako "całkowicie niewłaściwe" i stwierdził, że "podważają one legalność instytucji religijnych".

Polityk napisał w mediach społecznościowych, że incydent ten wzbudził "poważne zainteresowanie opinii publicznej" presją wywieraną na religijnych posłów do parlamentu (MP) podczas głosowania, nazywając to "całkowitym brakiem szacunku dla mojej rodziny, moich wyborców, w tym kongregacji, i procesu demokratycznego".

Publiczna krytyka posła wywołała dyskusję na platformach mediów społecznościowych, gdzie część komentujących broniło księdza Vane'a i krytykowało zachowanie Coghlana.

Kilku komentatorów przypomniało politykowi o doktrynalnej nocie Watykanu na temat uczestnictwa w życiu publicznym, "że dobrze uformowane chrześcijańskie sumienie nie pozwala głosować za programem politycznym lub indywidualnym prawem, które jest sprzeczne z podstawowymi treściami wiary i moralności".

Ksiądz odmówił udzielenia sakramentu za głosowanie. Jest reakcja biskupa Katolicka diecezja Arundel i Brighton odniosła się do sprawy i przypomniała mediom o stanowisku Kościoła, jednocześnie uznając złożoność głosowania.

"Kościół katolicki wierzy w świętość życia i godność każdego człowieka" - oświadczyła diecezja, dodając, że biskup Richard Moth rozmawiał z Coghlanem "na początku tego tygodnia i zaproponował mu osobiste spotkanie w celu omówienia poruszonych kwestii i obaw".

Brytyjska Izba Gmin przyjęła projekt o "wspomaganym umieraniu"
Brytyjska Izba Gmin przyjęła 20 czerwca projekt ustawy o wspomaganym umieraniu, która umożliwi śmiertelnie chorym dorosłym w Anglii i Walii wybór zakończenia swojego życia - podała agencja AP. Za ustawą za głosowało 314 posłów, przeciwko było 291. Projekt ustawy trafi teraz do Izby Lordów.

Projekt Ustawy o Śmiertelnie Chorych Dorosłych przewiduje dopuszczenie pomocy w zakończeniu życia (eutanazji) osobom co najmniej 18-letnim z Anglii i Walii, będącym pod opieką lekarza co najmniej od 12 miesięcy oraz mającym zdolność umysłową, aby bez przymusu czy presji dokonać takiego wyboru i wyrazić go w sposób jasny, świadomy i rozstrzygający.

O pomoc w zakończeniu życia wnioskować mogłaby osoba, u której przewiduje się, że nie przeżyje dłużej niż sześć miesięcy. Musiałaby dwukrotnie złożyć deklarację chęci zakończenia życia, a spełnianie przez nią kryteriów musiałoby potwierdzić dwóch niezależnych lekarzy w odstępie co najmniej tygodnia.

Lekarz przygotowałby środek powodujący śmierć, ale pacjent musiałby wziąć go samodzielnie. Zmuszanie kogoś do oświadczenia, że chce odebrać sobie życie, byłoby niezgodne z prawem i groziłaby za to kara 14 lat więzienia. Projekt ustawy został zgłoszony przez parlamentarzystkę Partii Pracy Kim Leadbeater.
Ten przypadek też to pokazuje. A ten polityk nadal trwa i nie wycofuje się z tego co zrobił.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2026, 19:14 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Po pierwsze, nie chodzi o osądzanie, tylko o świadectwo. Święty Paweł wprost pisał o usuwaniu jawnogrzeszników, którzy trwają w grzechu:
"A wy unieśliście się pychą, zamiast z ubolewaniem żądać, by usunięto spośród was tego, który się dopuścił wspomnianego czynu.
Ja zaś, nieobecny wprawdzie ciałem, ale obecny duchem, już potępiłem, tak jakbym był wśród was, sprawcę owego przestępstwa.
Przeto wy, zebrawszy się razem w imię Pana naszego, Jezusa, w łączności z duchem moim i z mocą Pana naszego, Jezusa,
wydajcie takiego szatanowi na zatracenie ciała, lecz ku ratunkowi jego ducha w dzień Pana Jezusa.
Wcale nie macie się czym szczycić! Czyż nie wiecie, że odrobina kwasu całe ciasto zakwasza?
Wyrzućcie więc stary kwas, abyście się stali nowym ciastem, bo przecież przaśni jesteście. Chrystus bowiem został złożony w ofierze jako nasza Pascha."
(1Kor 5,2-7)
"Tych, którzy są na zewnątrz, będzie sądził Bóg. Usuńcie złego spośród was samych."(1Kor 5,13)

Po drugie, dopuszczenie do Komunii Świętej bardzo skrzywdziłoby taką osobę:
"Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny staje się Ciała i Krwi Pańskiej.
Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha.
Kto bowiem spożywa i pije, nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije."
(1Kor 11,27-29)
A gdyby Goering się nawrócił ? Pol Pot ? Beria?
A gdyby się NIE nawrócił i dalej krzyczeli, że trzeba mordować i to by robili?
Też byś był za tym, by szafować im Komunię Świętą?
Nowy
Bez takich wistów, królu złoty. Co ja bym zrobił? Ani ty ani ja nie jesteśmy od "zrobienia", bo jesteśmy zwykłymi szeregowcami na samym dole. Możemy sobie "filozować" na kanapie przed ekranikiem.
Chyba przeczytałeś i zrozumiałeś , że nawiązałem do spowiedzi. Jeśli ten straszliwy polityk się wyspowiadał i otrzymał rozgrzeszenie od kapłana na Spowiedzi Świętej, to nie ma miejsca na nasze próby główkowania , bo to nie bazar .
Przecież jest powiedziane w Piśmie jednoznacznie i łopatologicznie : "Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane".
Jak to komuś nie pasuje, może sobie poszukać innego pisma i nie mieszać ludziom w głowach.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Tyle że na samym rozgrzeszeniu się nie powinno skończyć. Jeśli dany polityk głosił poglądy publicznie i jawnie głosował za aborcją to zaszło również publiczne zgorszenie. Spowiedź wymaga również postanowienia poprawy i zadośćuczynienia. W tym przypadku aby spowiedź była ważna to powinien publicznie odwołać swoje poglądy i przeprosić zgorszonych aby przystąpić do komunii św. Inaczej spowiedź nie będzie ważna i dalej będzie gorszył innych.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Nowy
Oczywiście, zgoda. Z określonych powodów spowiedź może być nie ważna. Ale osobiście nie wiem, czy i rozgrzeszenie też wtedy się nie liczy?
A my skąd możemy wiedzieć jak było w w/w przypadku?
Co do grzechu aborcji Kościół nie zawsze był jednoznaczny. Poczytałem trochę wczoraj i zapraszam do poklikania.
Nie osądzajmy.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nowy pisze: 21 lip 2026, 8:26 Bez takich wistów, królu złoty.
Jakich?
Co ja bym zrobił? Ani ty ani ja nie jesteśmy od "zrobienia", bo jesteśmy zwykłymi szeregowcami na samym dole. Możemy sobie "filozować" na kanapie przed ekranikiem.
Ty zacząłeś, więc teraz nie kręć.
Chyba przeczytałeś i zrozumiałeś , że nawiązałem do spowiedzi. Jeśli ten straszliwy polityk się wyspowiadał i otrzymał rozgrzeszenie od kapłana na Spowiedzi Świętej, to nie ma miejsca na nasze próby główkowania , bo to nie bazar .
Nieprawda. W przypadku publicznego zgorszenia taka osoba musi publicznie odwołać to, co głosiła, gorsząc i namawiając do złego.
Jest to zresztą elementem postanowienia poprawy.
Oraz zniesienia ewentualnej ekskomuniki, która automatycznie powstaje w przypadku aborcji.
Nowy
Uprasza się, bez nerw. Przeczytaj ze zrozumieniem, wszystko tam wyżej napisane.
Awatar użytkownika
Jockey
@Nowy ma zasadę najpierw na kogoś napadnie a potem się dziwi że dostaje po głowie.

No ciekawostka takie podejście. Rzucasz tezę że z aborcja w Kościele różnie było ale bez jakichkolwiek danych. Na zasadzie ja wiem a wy się douczcie. To karygodna postawa. Jak stawiasz jakąś tezę to należy ją udowodnić. Polecam założenie osobnego tematu o aborcji żeby tutaj nie robić offtopu i tam przedstawiać swoje argumenty.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:17 Uprasza się, bez nerw.
Pisz na temat, zamiast wmawiać coś adwersarzowi. To tak a propos Twoich deklaracji o zachowaniu kultury, jaką złożyłeś własnie w sąsiednim wątku.
Przeczytaj ze zrozumieniem, wszystko tam wyżej napisane.
Jak nie masz nic do napisania, to po prostu nie pisz. A jak masz, to pisz, a nie odsyłaj do tego co (rzekomo) "jest wyżej".
Nowy
"ty zacząłeś więc teraz nie kręć " to jest twoja "kultura" ?
To forum dorosłych , nie piaskownica.

Dodano po 2 minutach 46 sekundach:
Jockey pisze: 21 lip 2026, 9:22 @Nowy ma zasadę najpierw na kogoś napadnie a potem się dziwi że dostaje po głowie.

No ciekawostka takie podejście. Rzucasz tezę że z aborcja w Kościele różnie było ale bez jakichkolwiek danych. Na zasadzie ja wiem a wy się douczcie. To karygodna postawa. Jak stawiasz jakąś tezę to należy ją udowodnić. Polecam założenie osobnego tematu o aborcji żeby tutaj nie robić offtopu i tam przedstawiać swoje argumenty.
Czy ja tu coś zacząłem o aborcji? Było nie wstawiać. Teraz brak argumentów to obrona, że niby offtop. Marne sztuczki.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:39 "ty zacząłeś więc teraz nie kręć " to jest twoja "kultura" ?
To forum dorosłych , nie piaskownica.
Otóż to. Nie kręć, nie zmieniaj tematu, tylko odpowiadaj na temat.
Jockey pisze: 21 lip 2026, 9:22 @Nowy ma zasadę najpierw na kogoś napadnie a potem się dziwi że dostaje po głowie.

Czy ja tu coś zacząłem o aborcji? Było nie wstawiać. Teraz brak argumentów to obrona, że niby offtop. Marne sztuczki.
Powtórzę: Nie kręć, nie zmieniaj tematu, tylko odpowiadaj na temat.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 9:47 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jockey
Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:39 Czy ja tu coś zacząłem o aborcji? Było nie wstawiać. Teraz brak argumentów to obrona, że niby offtop. Marne sztuczki.
Tak zacząłeś. O tutaj.
Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:09 Co do grzechu aborcji Kościół nie zawsze był jednoznaczny. Poczytałem trochę wczoraj i zapraszam do poklikania.
Nie osądzajmy.
I specjalnie dla Ciebie otwieram nowy temat o aborcji i stanowisku Kościoła.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
==============================PROGRAM NAPRAWCZY============================================
Od tej chwili:
  • Nie odpowiadam na żadne nie merytoryczne wpisy @Nowy . Nie widzę innego sposobu, jak ignorować te zaczepki, kręcenie i odejścia od tematu w widocznym zamiarze wywołania sporu nie związanego z tematem
  • zgłaszam każde takie zachowanie @Nowy do moderacji - bo temat ważny, a tu widzę rozwalanie dyskusji merytorycznej
Nie widze innej możliwości, żeby dało się w ogóle dyskutować na temat.
Do tego samego namawiam @Jockey

Zatem, jeśli chcesz otrzymać odpowiedź, @Nowy pisz na temat wątku i merytorycznie.

Do wiadomości @Magnolia (mam nadzieję, że Moderacja poprze taki tok postępowania, zmierzający do przywrócenia normalnej dyskusji na forum).