Takich, którzy nie chcą zapoznać się z Magisterium i wypowiedziami fachowców, na rzecz swoich wymyślań.
Dopasuj sama
Wybacz, ale nie. Postawa w stylu ja mam rację i nawet nie będę czytała co Magisterium i teolodzy moralni mówią na ten temat nie jest postawą ewangelicznych "maluczkich".
No dobrze, z tym, co umiesz sobie wyobrazić lub nie nie dyskutuję, bo nie mam na ten temat żadnych danych.KrystynaS pisze:Po prostu nie umiem sobie wyobrazić, by Żydzi aż tak byli na błędnej drodze.
Nie wydaje mi się, żeby w czasach Mojżesza Żydzi mieli jakieś specjalne kwalifikacje umysłowe (czy dziś mają - rzecz dyskusyjna).KrystynaS pisze: 08 sty 2026, 14:22 Czemu akurat Żydzi? Jak wspomniałam, chodzi o ich statystycznie niezaprzeczalne kwalifikacje umysłowe.
Zupełnie inna zagadka, czemu Objawieniem nie zostali obdarzeni np. Chińczycy?
Trzymajmy się tekstu : PONIŻYĆ mocnych. Co by nie było, Objawienie trafia do mikroskopijnej społeczności. A reszta gatunku?Marek Piotrowski pisze: 08 sty 2026, 22:22 Zawstydzać to nie poniżać.
Poza tym zadziwiasz mnie - dyskutujesz z tekstem Pisma Świętego?
Niby gdzie ta sprzeczność?KrystynaS pisze: 08 sty 2026, 23:14 Ale w tej kwestii Pismo dyskutuje samo że sobą. Twój cytat stoi w logicznej sprzeczności z moim.
...*Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga, 4 który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy1.
To świetny przykład tego, o czym pisałem: czytamy w tłumaczeniu. A oto znaczenie oryginalne:KrystynaS pisze: Trzymajmy się tekstu : PONIŻYĆ mocnych. Co by nie było, Objawienie trafia do mikroskopijnej społeczności. A reszta gatunku?