Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Offtopik, czyli rozmowy niekontrolowane

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
jwz pisze: 08 lip 2026, 9:12 Normalnie świat się skończył, islam zdominował Europę...
Czyżby znów, tak potępiana przez Ciebie, ironia?
A może jesteś tak wyczulony tylko wówczas, gdy dotyczy Ciebie?
A to co napisałeś o tym, że nie ma znaczenia strona podmiotowa czynu, a ma znaczenie jedynie czyn i skutki jest bardzo nieteologiczne. Chyba jednak strona podmiotowa ma jakieś znaczenie w ocenie czyjegoś zachowania...
Kolejna manipulacja.
Napisałem wprost dlaczego : ponieważ nie oceniamy tu papieża, tylko czyn.
Trochę uczciwości.
Skutki były fatalne - ale tylko w ocenie wskazanej przez Ciebie grupy schizmatyckiej i osób odrzucających soborową naukę o ekumenizmie.
Nie, niestety nie tylko.
Przy okazji, dla Twojej informacji: dialog z Islamem to dialog międzyreligijny, a nie ekumeniczny.
Jak Jezus przychodził do celników i jadł z nimi, to inni też się "gorszyli" (w tym Waszym rozumieniu tego pojęcia).
Porównanie równie demagogiczne, jak do umywania nóg.
Jezus kochał także pogan, ale nie kłaniał się ich posągom ani nie adorował ich pism.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2026, 9:49 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
jwz pisze: 08 lip 2026, 9:12 Bo papież w myśl nauki Soboru o wolności religijnej i poszanowaniu cudzej religii zachował się z szacunkiem na terenie muzułmańskim.
Drogi bracie, nie wiem czym się kierujesz bo dyskutując w tym temacie nie masz pojęcia o czym piszesz zarzucając innym manipulacje.
14 maja 1999 papież Jan Paweł II przyjął w Watykanie delegację złożoną z szyitów i sunnitów oraz przewodniczącego irańskiego ministerstwa ds. religii, wtedy tez dostał w prezencie egzemplarz Koranu, który pocałował.
Sprawa stała sie głośna i wielu chrześcijan było zbulwersowanych tym gestem.
Dla wyznawców islamu ten gest oznacza poddanie się władzy, autorytetowi Koranu, jako boskiej nauki i roszczenie do absolutnej słuszności.
Dla chrześcijan żyjących w krajach islamskich, gdzie prześladowania są coraz brutalniejsze (Arabia saudyjska, Sudan, Nigeria, Indonezja itd.) ten gest był kompletnie niezrozumiały i oburzający.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
konto usuniete

Myślę, że trochę przesadzacie. Już się wyrażę tak subiektywnie. Ale przyznaję, że możecie mieć rację, że ktoś mógł źle zrozumieć gest Papieża. Jednak ja stoję na stanowisku, że postąpił słusznie. Gest Jezusa, że przychodził do celników też ktoś mógł źle zrozumieć i wyciągnąć z tego błędne wnioski (i nawet tak było). Skutki w postaci błędnego zrozumienia tego gestu przez faryzeuszy nie przesadzają, że Jezus postąpił źle.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2026, 11:04 przez konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Tu nie chodzi tylko o "zrozumienie". Ten gest sam w sobie nie powinien nigdy nastąpić.
I to niezależnie od - zapewne dobrych - intencji papieża.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2026, 11:09 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Staszek

Tym bledem bylo danie zbyt malo czasu na zmiane.
Ja jestem dowodem na to ze te pokolenie jeszcze zyje. A jak pisalem " nie mozesz uczyc starego psa nowych sztuczek". To nie jest tylko samo powiedzenie, to jest fakt z fizjonomii czlowieka, ktory jest czesto pomijany, szczegolnie we wprowadzaniu nowych technologii i nowych systemach.
Na tym cierpia ludzie glownie starsi.
Teraz wyobraz sobie ze sluzby socjalne zalatwiaja tylko sprawy penitentow zgloszone wylacznie online, automatycznie wyklucza to wszystkie osoby nie znajace systemu i obslugi wyszukiwarki internetowej, nie wspominajac o posiadaniu dostepu do sieci.
Ja dostalem " drugie zycie" ale juz nie takie jak mialem, bo choc pare lat uczylem sie IT i systemow, nie potrafie uzyc wielu niby prostych opcji o ktorych wiem ze sa i uzywalem ich na porzadku dziennym, ale by fizycznie je wydobyc i uzyc to juz problem nie do przeskoczenia.
I nawet na tym forum jestem przez to dyskryminowany i krytykowany.
Czy uwazasz ze mam obowia,ek tlumaczyc sie ze szczegolow jesli sam fakt jest wystarczajaco dolujacy,a tlumaczenie sie komus jest nie tylko przypominanien sobie takiego dolujacego faktu, ale tez ....
To wlasnie tzw. Assumption, po polsku zalozenie-tlumaczenie ze kazdy ma takie same mozliwosci jest totalnym bledem, ktory powoduje wiele krzywd i to powaznych i dotkliwych niemal jak zabijanie.
Zabijanie tak fizyczne, jak i zabijanie czlowieczenstwa, bo jak nie akceptujesz czlowieka jakim jest, to zabijasz jego czlowieczenstwo.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2026, 2:46 przez Staszek, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
A co to ma wspólnego z tematem?
Znowu offtop leci.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Staszek

W moich wpisach jest i zawsze bedzie ten motyw jesli ktokolwiek bedzie mi staral sie wcisnac swoje slowa w moje tresci, zwlaszcza gdy takich slow jakie mi sie przypisuje nawet nie uzylem.
Jesli komus cokolwiek innego wynika niz jest napisane to nie ma zadnych logicznych podstaw by wstawiac swoje slowa w czyjes wpisy.
Jedynie mozna zaznaczy i zapytac czy ktos mial takie czy inne znaczenie jakichs slow na mysli.
A wystarczy nieco innaczej sformulowac zdanie zamiast twierdzenia, pytanie.
Domysly to glowna przyczyna zamieszania nie tylko na forach ale i w polityce, co czesto prowadzilo nawet do wojen.
A ciagle gadacie o merytorycznych argumentach.
W domyslach i insynuacjach nie ma totalnie zadnej merytoryki.
Czy to jest naprawde az takie trudne do zrozumienia?
To bylo juz pod koniec podstawowki, a ci ktorzy ukonczyli srednia szkole powinien szczegolnie to rozumiec.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2026, 0:03 przez Staszek, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Jockey
Dodam tylko do tego co @Staszek odpowiedział ze była to odpowiedź na takie zapytanie @Marek Piotrowski
Marek Piotrowski pisze: 10 lip 2026, 20:26 SPRAWDZAM:
co takiego konkretnie polemizując z Tobą napisał @Jockey, co jest jedynie jego "domysłem i skojarzeniem" na temat Twojej wypowiedzi, a Ty nic takiego nie napisałeś?
I jak widać na załączonym obrazku nie potrafi nic takiego wskazać.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Staszek

Bawcie sie sami w swoje gierki.
Bo jak widac nie jestescie w stanie rozumiec co sie do was mowi, a to wyklucza jakakolwiek dyskusje.
Staszek

bramin pisze: 11 lip 2026, 8:56 @Staszek , przeniosłem Twój post, który jest offtopem, robię to ostatni raz. Następne posty niezwiązane z tematem będą od razu usuwane i nagradzane ostrzeżeniami. Swoje osobiste uwagi proszę kierować do użytkowników na PW lub w innym odpowiednim wątku. Innych użytkowników proszę o to samo.
Mi tego nie tlumacz, tylko tym ktorzy zadaja tlumaczen offtopowych, a jak nie odpisze to sie obrazaja, ze nie odpowiadam.
Wiec teraz bede pisal na temat ale bez zadnych odpowiedzi zwiazanych z moimi wpisami, bo chyba moge wyrazac swoje zdanie bez uzasadniania.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2026, 10:16 przez Staszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jockey
Pytanie było banalnie proste. Jak widać przerosło Cię. Bo to nie chodzi że ktoś źle cię zrozumiał. Tylko jest to twój sposób ucieczkę z trudnych pytań trudnych tematów a czasami próba dyskwalifikacji polemisty z dyskusji
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Marek Piotrowski pisze: 10 lip 2026, 20:26 SPRAWDZAM:
co takiego konkretnie polemizując z Tobą napisał @Jockey, co jest jedynie jego "domysłem i skojarzeniem" na temat Twojej wypowiedzi, a Ty nic takiego nie napisałeś?
Staszek pisze: 11 lip 2026, 10:04 Bawcie sie sami w swoje gierki.
Bo jak widac nie jestescie w stanie rozumiec co sie do was mowi, a to wyklucza jakakolwiek dyskusje.
Tak myślałem, nie potrafisz wskazać uzasadnienia dla swoich oskarżeń.
Zatem, jak widać, to nie są "nasze", lecz Twoje gierki. I to mało rzetelne.
Nie będę Cię tu teraz dalej naciskał, nie o to w końcu chodzi, ale mam nadzieję, że ten casus (oraz to, że jesli rzecz się powtórzy, będę zadawał to pytanie) powstrzyma Cię w przyszłości od stosowania techniki gołosłownych oskarżeń o przekręcanie Twoich wypowiedzi zamiast ustosunkowania się do tego, co napisał adwersarz.
I o to chodziło, bowiem ta nieuczciwa technika erystyka bardzo rozwala merytoryczną rozmowę.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2026, 11:25 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Michal07
Czytam i mimo nie znania szczegółów (co oczywiście ogranicza poradę) to jeśli mieszka się z taką osobą, najlepiej zmienić otoczenie, unikać toksyczności, a do "porad" podchodzić na zasadzie" niech spływa jak woda po kaczce". Można porozmawiać ze swoim przewodnikiem duchowym o tym. Co z tym "fantem" zrobić. Podstawa to też spowiedź tej osoby, nie chcę wnikać, ale czy ta osoba robiąc tak i siejąc w okół zamęt zna podstawy wiary. Bo patrząc na zachowanie, podstawą jest miłość do bliźniego a nie sianie zamętu. Ja dość często odwiedzam taką stronkę https://naszapolska.pl/kosciol/ może tej osobie też pomoże. Piszę tutaj o konkretnych modlitwach, ale też wytłumaczeniu spowiedzi i co ważne grzechów
Nowy
Podziękował/a: 22
Podziękowano: 7
Dziś jest ten dzień : powrót Odetty