Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Wykrzywianie wiary
-
Jockey
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
@Nowy czyli zaczynasz rozmowę o kulcie świętych na katolickim forum a nie zapoznałeś się jak naucza Kościół w tej materii? No pogratulować.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
@Nowy Zrozum: ja rozumiem, że możesz mieć inny pogląd. Możemy o nim podyskutować.
Ale rób to uczciwie i porządnie: jak stawiasz tezę - uzasadniaj i próbuj udowodnić.
Jak nie zgadzasz się z cudzym argumentem - to odnieś się do niego merytorycznie, a nie klucz i wykręcaj się od jasnej argumentacji (nie mówiąc już o złośliwostkach).
Jestem swiadom, że nie przekonamy się we wszystkim, ale niech ta nasza dyskusja będzie porzadną, uporządkowaną, merytoryczną i konkretną, a nie ciągłymi wykrętami, zmianami tematu i unikami.
Ale rób to uczciwie i porządnie: jak stawiasz tezę - uzasadniaj i próbuj udowodnić.
Jak nie zgadzasz się z cudzym argumentem - to odnieś się do niego merytorycznie, a nie klucz i wykręcaj się od jasnej argumentacji (nie mówiąc już o złośliwostkach).
Jestem swiadom, że nie przekonamy się we wszystkim, ale niech ta nasza dyskusja będzie porzadną, uporządkowaną, merytoryczną i konkretną, a nie ciągłymi wykrętami, zmianami tematu i unikami.
Ja stawiam tezę ? Czytam Dekalog. Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną. Pamiętam od dziecka. Nic i nikt tego nie zmieni.
Kierowanie modlitw i proszenie o łaski kogokolwiek poza Osobami Boskimi , jedynymi w których mocy są te łaski jakim cudem zgodne z Dekalogiem?
Prosta sprawa. Po co przy tym majstrować?
Rozumiem cel pragmatyczny, ale mnie nie przekonuje, żebym przestał rozumieć jednoznaczny tekst Dekalogu.
Kierowanie modlitw i proszenie o łaski kogokolwiek poza Osobami Boskimi , jedynymi w których mocy są te łaski jakim cudem zgodne z Dekalogiem?
Rozumiem cel pragmatyczny, ale mnie nie przekonuje, żebym przestał rozumieć jednoznaczny tekst Dekalogu.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 9:48 przez Nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marek Piotrowski
2
Konkretnie proszę odpowiedz.
Dwie kwestie - czekam na dwie KONKRETNE odpowiedzi.
Niekonkretne będę traktował zgodnie z tą deklaracją: viewtopic.php?p=47172#p47172
A kto ma bogów cudzych przed Bogiem? Konkretnie proszę odpowiedz.Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:47 Ja stawiam tezę ? Czytam Dekalog. Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną.
2
DOstałeś zadanie: wykazać, że jest sprzeczne. Prosiłem o cytat z Deklalogu z wyróżnionym fragmentem, który rzekomo jest sprzeczny.Kierowanie modlitw i proszenie o łaski kogokolwiek poza Osobami Boskimi , jedynymi w których mocy są te łaski jakim cudem zgodne z Dekalogiem?
Dwie kwestie - czekam na dwie KONKRETNE odpowiedzi.
Niekonkretne będę traktował zgodnie z tą deklaracją: viewtopic.php?p=47172#p47172
-
Albertus
- Podziękował/a: 73
- Podziękowano: 106
Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:47 Ja stawiam tezę ? Czytam Dekalog. Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną. Pamiętam od dziecka. Nic i nikt tego nie zmieni.
A jak ludzie przychodzili do apostołów i prosili ich aby kogoś uzdrowili albo uwolnili od złego ducha Mocą Bożą to było to łamanie przykazania dekalogu?
Gdyby nie było, po prostu inaczej by sformułowano ten pierwszy punkt. Chyba, że były to prośby wyłącznie o w s t a w i e n n i c t w o.
Biblia ma wiele stron, wygodny cytat zawsze znajdziemy.
Jak mówiłem, moje potrzeby duchowe są takie, że kieruję się prostotą. Prosto do źródła.
Na lawirowanie i niuansowanie mam pracę zawodową i szarą codzienność.
Biblia ma wiele stron, wygodny cytat zawsze znajdziemy.
Jak mówiłem, moje potrzeby duchowe są takie, że kieruję się prostotą. Prosto do źródła.
Na lawirowanie i niuansowanie mam pracę zawodową i szarą codzienność.
-
Jockey
A jak z błogosławieniem Marii? A jak radzisz sobie z listem do Hebrajczyków?
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Przypominam jesteśmy na forum katolickim. I rozmawiamy w obrębie doktryny katolickiej. Czyli należy znać chociażby podstawy tej doktryny. (ciach)
Upominam za ad personam.
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Przypominam jesteśmy na forum katolickim. I rozmawiamy w obrębie doktryny katolickiej. Czyli należy znać chociażby podstawy tej doktryny. (ciach)
Upominam za ad personam.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 11:04 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Jockey
Dobra to też już mamy udowodnione. @Nowy nie ma ochoty na rzeczową, merytoryczną dyskusję. Więcej nie ma zamiaru nawet zapoznawać się z doktryną katolicką która jest na tym forum podstawą dyskusji.
Jak masz mieć zwątpienia skoro nie masz wiedzy?
Jak masz mieć zwątpienia skoro nie masz wiedzy?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 10:23 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marek Piotrowski
Nie otrzymałem odpowiedzi na to pytanie. Spróbujesz?Marek Piotrowski pisze: 21 lip 2026, 9:51 1A kto ma bogów cudzych przed Bogiem? Konkretnie proszę odpowiedz.Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:47 Ja stawiam tezę ? Czytam Dekalog. Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną.
Rozumiem wszystkie. Podkreślisz, które z nich "są sprzeczne" z proszeniem świętych o łaski?Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:54Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.Marek Piotrowski pisze:2DOstałeś zadanie: wykazać, że jest sprzeczne. Prosiłem o cytat z Deklalogu z wyróżnionym fragmentem, który rzekomo jest sprzeczny.Kierowanie modlitw i proszenie o łaski kogokolwiek poza Osobami Boskimi , jedynymi w których mocy są te łaski jakim cudem zgodne z Dekalogiem?
A jeśli może wolisz : Nie będziesz miał innych bogów obok Mnie.
Którego słowa nie rozumiesz?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 11:46 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Marku, przeglądając ten wątek nie widzę udzielonej odpowiedzi na zadane pytania przez @Nowy.Marek Piotrowski pisze: 19 lip 2026, 19:08 A co w tym niekulturalnego? Niekulturalne jest bezpodstawne zarzucanie komuś braku kultury.
Tu nie facebook, więc bez takich chwytów, tu się na nie nie nabieramy.
Pyta bo nie wie, nie umie rozróżnić. Załóż dobrą wolę pytającego. Bardzo proszę.
Dodano po 1 minucie 48 sekundach:
Tu także nie widzę odpowiedzi merytorycznej, skoro masz wiedzę to się nią dziel.Jockey pisze: 20 lip 2026, 16:53 @Nowy nadal nie rozumiem jak łączysz zabobony z modlitwą do Anioła stróża?
To co podajesz z dekalogu to bardziej złożony temat.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Marek Piotrowski
@Magnolia , wybacz, ale trochę dziwne te Twoje uwagi.
@Nowy zastępuje dyskusję bezpodstawnym zarzucaniem "braku kultury" oraz formułuje daleko idące zarzuty wobec nauki katolickiej, których uargumentowania odmawia - a Ty chcesz przerzucić argumentację jego własnych tez na mnie i @Jockeya?
Na jakie pytania nie udzieliliśmy odpowiedzi?
Natomiast ja zadałem dwa konkretne pytania i nie uzyskałem na nie odpowiedzi.
@Nowy zastępuje dyskusję bezpodstawnym zarzucaniem "braku kultury" oraz formułuje daleko idące zarzuty wobec nauki katolickiej, których uargumentowania odmawia - a Ty chcesz przerzucić argumentację jego własnych tez na mnie i @Jockeya?
Na jakie pytania nie udzieliliśmy odpowiedzi?
Natomiast ja zadałem dwa konkretne pytania i nie uzyskałem na nie odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 11:03 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Nauka gramatyki nie jest przedmiotem wątki, i cos czuję było to złośliwe.Nowy pisze: 21 lip 2026, 8:17
Może nie dość lat, żeby pojąć? Trzeba się naumieć, żeby ludzi pouczać. Poprawić "najsampierw" swoją gramatykę.
Dla nauki : https://www.ekorekta24.pl/liczba-czy-il ... -wymienne/
Więc jeszcze raz proszę wszystkich panów o życzliwe i z szacunkiem dyskutowanie. Lub przerwę na jakiś czas, bo każdy tu ma coś na sumieniu, i tylko mi udowadniacie że bardzo nie chce już tego robić do czego mnie zmuszacie. Jasne?
mgr teologii,
-
Jockey
@Magnolia No cóż kowal zawinił cygana powiesili. To tyle odnośnie moderki
Skoro przypomnienie o tym jakie są zapisy regulaminu i że znajdujemy się na forum katolickim (przynajmniej według nazwy ) i wypadałoby zapoznać się z doktryną katolicką.
Ja przypomnę, że zwróciłem się z pytaniem czy @Nowy zgadza się z doktryną katolicką na temat kultu świętych i do dzisiaj nie ma odpowiedzi pomimo jadu wylewanego przez @Nowy na @Marek Piotrowski i mnie.
Wniosek mam taki. Na tym forum można napisać dowolną bzdurę. Pod warunkiem, że będzie atakowała Kościół katolicki. Natomiast zakazane jest stosowanie się do regulaminu, zwracanie uwagi, że ktoś nie stosuje się do regulaminu oraz domagania się potwierdzenia postawionej tezy w odpowiednich cytatach.
Mam to potwierdzone przez obecną tutaj moderatorkę @Magnolia na podstawie jej działań moderatorskich i będę się tego trzymał.
Skoro przypomnienie o tym jakie są zapisy regulaminu i że znajdujemy się na forum katolickim (przynajmniej według nazwy ) i wypadałoby zapoznać się z doktryną katolicką.
Ja przypomnę, że zwróciłem się z pytaniem czy @Nowy zgadza się z doktryną katolicką na temat kultu świętych i do dzisiaj nie ma odpowiedzi pomimo jadu wylewanego przez @Nowy na @Marek Piotrowski i mnie.
Wniosek mam taki. Na tym forum można napisać dowolną bzdurę. Pod warunkiem, że będzie atakowała Kościół katolicki. Natomiast zakazane jest stosowanie się do regulaminu, zwracanie uwagi, że ktoś nie stosuje się do regulaminu oraz domagania się potwierdzenia postawionej tezy w odpowiednich cytatach.
Mam to potwierdzone przez obecną tutaj moderatorkę @Magnolia na podstawie jej działań moderatorskich i będę się tego trzymał.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 11:35 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marek Piotrowski
Wracając do tematu - zobaczymy, czy te moderatorskie.... wpisy nie będą stanowiły kolejnego pretekstu do unikania odpowiedzi - nadal proszę o odpowiedź merytoryczną na moje dwa pytania o tezy @Nowy :
Przypominam;
1
Przypominam;
1
Marek Piotrowski pisze: 21 lip 2026, 9:51A kto ma bogów cudzych przed Bogiem? Konkretnie proszę odpowiedz.Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:47 Ja stawiam tezę ? Czytam Dekalog. Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną.
2
Marek Piotrowski pisze:Rozumiem wszystkie. Podkreślisz, które z nich "są sprzeczne" z proszeniem świętych o łaski?Nowy pisze: 21 lip 2026, 9:54Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.Marek Piotrowski pisze:DOstałeś zadanie: wykazać, że jest sprzeczne. Prosiłem o cytat z Deklalogu z wyróżnionym fragmentem, który rzekomo jest sprzeczny.Kierowanie modlitw i proszenie o łaski kogokolwiek poza Osobami Boskimi , jedynymi w których mocy są te łaski jakim cudem zgodne z Dekalogiem?
A jeśli może wolisz : Nie będziesz miał innych bogów obok Mnie.
Którego słowa nie rozumiesz?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 11:49 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powtarzam podaną już wyżej oczywistość. tylko innymi słowami. Może się uda.
Tylko Bóg w Trójcy Świętej ma atrybut udzielania łaski, korekty dziejów i losów istot ziemskich.
I nikt poza Nim. Więc kierowanie próśb, modlitw o tego typu pomoc, a nie jedynie o wstawiennictwo nie tylko sprzeciwia się pierwszemu Przykazaniu, ale wydaje się chyba mniej skuteczne niż te bezpośrednie.
Kiedyś miałem w aucie wizerunek św.Krzysztofa, teraz już rozumiem, że powinien to być wizerunek Chrystusa.
Choć myślę, że trzeba wpierw radzić sobie w potrzebie samodzielnie.
O wynik meczu nie śmiałbym modlić się do nikogo.
Tylko Bóg w Trójcy Świętej ma atrybut udzielania łaski, korekty dziejów i losów istot ziemskich.
I nikt poza Nim. Więc kierowanie próśb, modlitw o tego typu pomoc, a nie jedynie o wstawiennictwo nie tylko sprzeciwia się pierwszemu Przykazaniu, ale wydaje się chyba mniej skuteczne niż te bezpośrednie.
Kiedyś miałem w aucie wizerunek św.Krzysztofa, teraz już rozumiem, że powinien to być wizerunek Chrystusa.
-
Marek Piotrowski
Nadal nie odpowiedziałeś na ani jedno, ani drugie moje pytanie. Oba podtrzymuje (oczekuję albo argumentacji, albo wycofania się z tezy, której dotyczą).Nowy pisze: 21 lip 2026, 13:33 Powtarzam podaną już wyżej oczywistość. tylko innymi słowami. Może się uda.
A w nawiązaniu do powyżej wyrażonej przez Ciebie opinii, co powiesz na taki fragment biblijny (zwróć szczególną uwagę na wyróżniony fragment):
"Lecz Piotr, przypatrzywszy się mu wraz z Janem, powiedział:
Spójrz na nas! A on patrzył na nich, oczekując od nich jałmużny.
Nie mam srebra ani złota – powiedział Piotr – ale co mam, to ci daję: W imię Jezusa Chrystusa Nazarejczyka, chodź!
I ująwszy go za prawą rękę, podniósł go. A on natychmiast odzyskał władzę w nogach i stopach."(Dz 3,4-7)
Albo na ten:
„Jednemu dany jest przez Ducha dar mądrości słowa, drugiemu umiejętność poznawania według tego samego Ducha, innemu jeszcze dar wiary w tymże Duchu, innemu łaska uzdrawiania w jednym Duchu [...]”/1 Kor 12,8-9/
Albo na ten:
„Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy! Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie!”/Mr 10,8/
-
Jockey
Według nauczania katolickiego przykazanie mówi o tym że nie należy oddawać czci należnej Bogu innym osobom i rzeczą. W przypadku tak kultu świętych jak i kultu maryjnego nie zachodzi tutaj sytuacja zabierania czci Bogu i stawiania świętych w miejsce Boga. To wywodzi się z koncepcji Kościoła Chrystusowego który dzieli się na kościół pielgrzymujący i kościół uwielbiony. Tutaj mamy to co Jezus powiedział łotrowi na krzyżu. Dzisiaj będziesz ze mną w raju. Nie po sądzie ostatecznym. Nie po końcu świata. Jezus powiedział dzisiaj. I dlatego wiemy że świeci już dzisiaj są z Nim w szczęśliwości.
To że katolicy stawiają Boga na pierwszym miejscu widać najbardziej w liturgii mszy świętej. Gdzie wszystko odbywa się w pionie czyli dialog prezbitera z Ojcem. W mszy świętej najważniejszej modlitwie katolika wszystko jest w uwielbieniu Boga.
Tak więc wracamy do podstawowego pytania czy przyjmujesz katolickie naukę odnośnie kultu świętych czy przyjmujesz piętnastowieczną koncepcję jakoby tylko biblia była podstawą i na jej podstawie odrzucasz nauczanie katolickie. Tak na marginesie to koncepcja tylko biblia jest niebiblijna bo nie ma jej nigdzie w Biblii.
Powraca też zasadnicze pytanie o hymn Magnificat. Maryja mówi w nim że odtąd będą ją błogosławić wszystkie pokolenia gdyż wielkie rzeczy uczynił jej Wszechmocny.
Kolejna sprawa to list do Hebrajczyków rozdział 11. Mamy tam wciąż odwoływanie się do wiary przodków. I autor wskazuje jakie bogactwo i wzór wiary jest w ich postawie. To samo dotyczy kultu świętych w Kościele. Tam świeci są dla nas przykładem drogi do Boga przykładem ich zaufania do Boga i stawiania całego życia na Boga.
Dodano po 15 minutach 37 sekundach:
@Marek Piotrowski nie odpowiedział ale przedstawił protestancki punkt widzenia na to przykazanie. Dlatego uważam że zasadne było moje pytanie które zostało przez moderatorów storpedowane o to czy uznaje katolickie stanowisko co do kultu świętych.
To że katolicy stawiają Boga na pierwszym miejscu widać najbardziej w liturgii mszy świętej. Gdzie wszystko odbywa się w pionie czyli dialog prezbitera z Ojcem. W mszy świętej najważniejszej modlitwie katolika wszystko jest w uwielbieniu Boga.
Tak więc wracamy do podstawowego pytania czy przyjmujesz katolickie naukę odnośnie kultu świętych czy przyjmujesz piętnastowieczną koncepcję jakoby tylko biblia była podstawą i na jej podstawie odrzucasz nauczanie katolickie. Tak na marginesie to koncepcja tylko biblia jest niebiblijna bo nie ma jej nigdzie w Biblii.
Powraca też zasadnicze pytanie o hymn Magnificat. Maryja mówi w nim że odtąd będą ją błogosławić wszystkie pokolenia gdyż wielkie rzeczy uczynił jej Wszechmocny.
Kolejna sprawa to list do Hebrajczyków rozdział 11. Mamy tam wciąż odwoływanie się do wiary przodków. I autor wskazuje jakie bogactwo i wzór wiary jest w ich postawie. To samo dotyczy kultu świętych w Kościele. Tam świeci są dla nas przykładem drogi do Boga przykładem ich zaufania do Boga i stawiania całego życia na Boga.
Dodano po 15 minutach 37 sekundach:
@Marek Piotrowski nie odpowiedział ale przedstawił protestancki punkt widzenia na to przykazanie. Dlatego uważam że zasadne było moje pytanie które zostało przez moderatorów storpedowane o to czy uznaje katolickie stanowisko co do kultu świętych.